Τελευταία Νέα
Διεθνή

Centeno: Η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει πλήρη δημοσιονομική ευελιξία - Έρχεται μεγάλο πακέτο μέτρων

Centeno: Η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει πλήρη δημοσιονομική ευελιξία - Έρχεται μεγάλο πακέτο μέτρων
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno, δήλωσε αναφερόμενος στις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού ότι η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει την πλήρη ευελιξία που είναι διαθέσιμη εντός των κανόνων του συστήματος
Υπέρ της «πλήρους ευελιξίας» όσον αφορά τους κανόνες προϋπολογισμού, προκειμένου να τονωθούν οι δαπάνες, τάχθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno, αναφερόμενος στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού.
Μιλώντας στους Financial Times ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα (16/3/2020), οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν ένα «πολύ μεγάλο» πακέτο για να πολεμήσουν την οικονομική κρίση που προκαλεί ο κορωνοϊός, προβλέπει ο πρόεδρος του Eurogroup μιλώντας στους Financial Times.
Ο Centeno εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν ένα «πολύ μεγάλο» πακέτο για να πολεμήσουν την οικονομική κρίση που προκαλεί ο κορωνοϊός, ενώ πρόσθεσε ότι θα υπάρξει «πλήρης ευελιξία» σε ότι αφορά τους κανόνες για τους προϋπολογισμούς, προκειμένου να τονωθούν οι δαπάνες.
Ο ίδιος δήλωσε πως περιμένει ότι τα κράτη μέλη θα πάρουν δημοσιονομικά μέτρα που αθροιστικά θα οδηγούν σε τόνωση «πολύ μεγαλύτερη» από τα 27 δισ. ευρώ που αναφέρθηκαν από την Christine Lagarde στη χθεσινή συνέντευξη τύπου.
Ο Centeno αναφέρθηκε σε τρεις τομείς που αναμένεται να υιοθετήσουν μέτρα οι υπουργοί Οικονομικών: α) στήριξη των συστημάτων δημόσιας υγείας και κοινωνικής προστασίας, β) στήριξη οικογενειών και εργαζομένων (π.χ. επιδόματα ανεργίας και αποζημίωση σε όσους δουλεύουν λιγότερες ώρες) και γ) προβλέψεις για στήριξη των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ρευστότητας, με μέτρα όπως αναβολή πληρωμής φόρων.
«Αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι ακόμα μια υγειονομική κρίση και φυσικά θα ήταν απόλυτα ανεύθυνο από την πλευρά μας, και στην πραγματικότητα απροσεξία, να αφήσουμε την κατάσταση να εξελιχθεί σε κρίση εμπιστοσύνης και οικονομική κρίση λόγω μη αντίδρασης», τόνισε.
«Αυτό απαιτεί ισχυρές πολιτικές αντιδράσεις τόσο από τους υπουργούς Οικονομικών, όσο και από τις κεντρικές τράπεζες» συμπλήρωσε.
Παράλληλα, ο Centeno δήλωσε ότι η πανευρωπαϊκή δράση πρέπει να συμπληρωθεί από μέτρα σε εθνικό επίπεδο, και να διασφαλιστεί ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες, όπως και αυτοί για την κρατική στήριξη δεν εμποδίζουν τις προσπάθειες.
«Αυτή είναι μια ταχύτατα εξελισσόμενη κατάσταση, που χρειάζεται γρήγορη δράση και δεν μπορούμε να σταματήσουμε από τους κανόνες» τόνισε ενώ επεσήμανε «θα έχουμε ένα ευμεγέθες αριθμό σε όρους δημοσιονομικής δράσης, το οποίο συνδέεται με αυξημένη ευελιξία, στην πραγματικότητα, όπως το θέτω, ευελιξία χωρίς όρια, συν τη δράση από την ΕΚΤ και τα χρηματοπιστωτικά εργαλεία που θα συμπληρώσουν το οικονομικό πακέτο».
«Περιμένω ένα πολύ μεγάλο σετ μέτρων», τονίζει και συμπληρώνει: «αυτή είναι η στιγμή στην οποία ένα σοκ τύπου V μπορεί να μεταμορφωθεί σε U και μετά σε L και αυτό πάνω απ’ όλα πρέπει να αποφύγουμε».
Ετσι, η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει την «πλήρη ευελιξία» που είναι διαθέσιμη εντός των κανόνων του συστήματος, δίνοντας στα κράτη μέλη το περιθώριο να τονώσουν τις δαπάνες και να στηρίξουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης