Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κεφάλαια εισέρχονται στα ενεργειακά funds ποντάροντας στο bail out της αμερικανικής βιομηχανίας πετρελαίου

Κεφάλαια εισέρχονται στα ενεργειακά funds ποντάροντας στο bail out της αμερικανικής βιομηχανίας πετρελαίου
Κεφάλαια από το πακέτο στήριξης αναμένουν ότι θα κατευθυνθούν σε αυτόν τον στόχο
Στο επίκεντρο των επενδυτικών ενεργειακών funds βρίσκεται η αμερικανική βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, παρά την πρόσφατη κατάρρευση των τιμών, καθώς στοιχηματίζουν ότι η κυβέρνηση μπορεί να διασώσει τους παραγωγούς ως μέρος ενός πακέτου στήριξης.

Το State Street’s Energy Select Sector SPDR, ή XLE, το οποίο επενδύει σε αμερικανικές ενεργειακές μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης είχε εισροές εννέα από τις 10 τελευταίες ημέρες  ημέρες, συνολικού ύψους περίπου 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και βρίσκεται σε καλό δρόμο για τον καλύτερο μήνα των τελευταίων τεσσάρων ετών, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Το Vanguard Energy ETF ή VDE, fund που επενδύει σε ένα ευρύ φάσμα μικρών και μεγάλων αμερικανικών εταιρειών συνδεδεμένων με τον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου, είχε την καλύτερη εισροή του σε περισσότερο από ένα χρόνο την περασμένη Δευτέρα, ακόμη και όταν οι τιμές του αργού βυθίστηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο για περισσότερο από σχεδόν τρεις δεκαετίες, καθώς η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία ξεκίνησαν πόλεμο τιμών για το μερίδιο αγοράς.

"Εάν υπάρχει κάποια προσδοκιά για bail out των πετρελαϊκών εταιριών από το πακέτο στήριξης που αναμένεται, αυτό ανυλοποιηθεί θα μειώσει εκ των πραγμάτων τις πτωχεύσεις στον κλάδο", δήλωσε ο James Pillow, διευθύνων σύμβουλος της Moors & Cabot Inc., σχετικά με τις δυνατότητες κυβερνητικών κινήτρων για τις ενεργειακές εταιρείες.
"Αυτό προσθέτει σίγουρα στη ελκυστικότητα του κλάδου και υποστηρίζει τις τρεις ημέρες εισροών."

Οι επενδυτές ποντάρουν ότι μια ενδεχόμενη διάσωση θα ωθούσε τις αμερικανικές εταιρίες ενέργειας να πιέσουν τις τιμές, γνωρίζοντας ότι κάποιοι άλλοι θα τους καλύψουν τις ζημίες.
Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές διέσωσαν τη βιομηχανία σχιστόλιθου, ως μέρος των μέτρων για την τόνωση της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο, καθώς το χρονοδιάγραμμα, οι λεπτομέρειες και ακόμη και η πιθανότητα ενός πακέτου κινήτρων για την καταπολέμηση των επιπτώσεων του ιού και της κατάρρευσης του αργού εξακολουθούν να είναι στον «αέρα» και δεν έχουν εγκριθεί από το Κογκρέσο.
Αυτές οι ανησυχίες ήταν ορατές την Τετάρτη καθώς οι αμερικανοί παραγωγοί ενέργειας κατέρρεαν μαζί με τις υπόλοιπες μετοχές.

Η διάλυση των συνομιλιών του ΟΠΕΚ + το περασμένο Σαββατοκύριακο απειλούσε να πλημμυρίσει την αγορά με φθηνό πετρέλαιο και πυροδότησε πτώση της τιμής του καυσίμου στις παγκόσμιες αγορές.

Το VelocityShares 3x Long Crude Oil ETN, UWT, της Citigroup, είδε την μεγαλύτερη εισροή διάρκειας μιας ημέρας, στην τελευταία σύνοδο, λαμβάνοντας 150 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.
Αυτό ενίσχυσε τα περιουσιακά στοιχεία του fund κατά περισσότερο από 50%, αναστρέφοντας πτώση κατά 71% τη προηγούμενη Δευτέρα, που απείλησε να εξαλείψει τελείως την καθαρή θέση.

Βεβαίως, εξακολουθεί να κυριαρχεί η αστάθεια στην αγορά πετρελαίου, καθώς η Saudi Aramco ανακοίνωσε μεγάλη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, ενώ το πετρέλαιο υποχωρεί και πάλι σήμερα καθώς διαπραγματεύθηκε στα περίπου 33 δολάρια το βαρέλι.

"Έχουμε ακούσει κάτι αισιόδοξο, ότι η Ρωσία και ο ΟΠΕΚ θα επιστρέψουν στο τραπέζι μέχρι το τέλος Μαρτίου", δήλωσε ο Michael Reynolds, της Glenmede Trust Co. "Αν μπορούν να καταλήξουν σε κάποιο είδος συμφωνίας είναι πιθανό ότι αυτό θα είναι ένα «χέρι βοηθείας» που θα μπορούσε να έρθει μέχρι το τέλος του μήνα. "

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης