Η δεύτερη πιο θερμή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ ήταν το 2019, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Διεθνούς Οργανισμού Μετεωρολογίας για την κατάσταση του κλίματος την χρονιά που πέρασε.
Με τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία πάνω από τα επίπεδα της προ-βιομηχανικής εποχής κατά 1.1°C, φαίνεται πως δεν βρισκόμαστε σε σύγκλιση με τον στόχο της Συμφωνίας των Παρισίων και να κρατήσουμε την αύξηση κάτω από 2°C ως το τέλος αυτού του αιώνα.
Ειδικότερα, οι θερμοκρασίες απεικονίζουν τη μια όψη του νομίσματος: Τα στρώματα πάγου και οι παγετώνες συνεχίζουν να λιώνουν, με αποτέλεσμα και την ραγδαία ανύψωση της στάθμης της θάλασσας παγκοσμίως, που έχει φτάσει στην υψηλότερη τιμή από την αρχή των μετρήσεων.
Η θερμότητα των ωκεανών έσπασε επίσης κάθε ρεκόρ με ευρύτατους θαλάσσιους "καύσωνες". H θέρμανση, η αύξηση της οξύτητας και η μείωση διαθέσιμου οξυγόνου στους ωκεανούς έχουν προκαλέσει βαρύτατη βλάβη στα θαλάσσια οικοσυστήματα και ιδιαίτερα στους κοραλιογενείς υφάλους.
Επιπρόσθετα, το 2019 σφοδρά καιρικά φαινόμενα, κύματα καύσωνα, ξηρασία και πλημμύρες έπληξαν όλες τις ηπείρους. Περισσότεροι άνθρωποι από κάθε άλλη χρονιά βρέθηκαν εκτεθειμένοι στην θερμοπληξία και στον υποσιτισμό και τις σοβαρές ελλείψεις νερού.
Οι τροπικοί κυκλώνες προκάλεσαν καταστροφικές ανθρώπινες, περιβαλλοντολογικές και οικονομικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα σε χώρες όπως οι Μπαχάμες, η Ιαπωνία και η Μοζαμβίκη.
Δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν για πρώτη φορά στην Αρκτική ενώ καπνοί από τις φωτιές της Αυστραλίας διέτρεξαν όλη την υφήλιο. Εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάστηκαν από τη μόλυνση του αέρα ενώ οι αλλαγές στις κλιματικές αλλαγές έχουν ενισχύσει επιπλέον την εξάπλωση ασθενειών όπως ο Δάγκειος πυρετός που μεταφέρεται μέσω των κουνουπιών.
Μετά από δεκαετίες σε σταθερή πτώση, ο υποσιτισμός βρίσκεται ξανά σε αύξηση. Παράλληλα, το 70% των εσωτερικών μετατοπίσεων πληθυσμού το 2019, εκτιμώνται ότι προξενήθηκαν από καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα. Οι συγκεντρώσεις των αέριων του φαινομένου του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα παραμένουν επίσης σε επίπεδο ρεκόρ, "κλειδώνοντας" την κλιματική αλλαγή στις επόμενες γενιές.
Πηγή: meteo.gr
www.worldenergynews.gr