Ανακάμπτει το πετρέλαιο μετά τη «βουτιά» των προηγούμενων ημερών και ο S&P ανοδικά κατά 100 μονάδες
Νέα ανοδική κίνηση σημειώνεται στην Wall Street καθώς αναμένει τα μέτρα του αμερικανού Προέδρου Trump κυρίως φορολογικού χαρακτήρα... μετά τις έντονες διακυμάνσεις που εμφάνισε αρχικά και κόντρα στην νέα πτώση των ευρωπαικών χρηματιστηρίων από -1% έως -3%.
Την ίδια στιγμή ο αμερικανός πρόεδρος Trump επιτέθηκε στην FED κατηγορώντας της ότι είναι αξιοθρήνητη.
Η αμερικανική κεφαλαιαγορά στην αρχή της συνεδρίασης κατέγραψε σημαντικά κέρδη έως +3,5%, εν μέσω προσδοκιών για την ανακοίνωση έκτακτων μέτρων στήριξης της οικονομίας, λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού.
Ωστόσο οι επιπτώσεις του κορωνοϊού και ο πόλεμος τιμών στην αγορά πετρελαίου, ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στις διεθνείς αγορές με αποτέλεσμα οι επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις και ρευστοποιήσεις για κατοχύρωση βραχυχρόνιων κερδών, με αποτέλεσμα να επικρατεί σημαντική νευρικότητα και τους δείκτες να εναλλάσσουν συνεχώς πρόσημα.
Ακολούθως επανήλθαν οι αγοραστές εκ νέου οδηγώντας υψηλότερα τους βασικούς δείκτες.
Στη λήψη μέτρων «μεγάλου εύρους» για την ελάφρυνση της οικονομίας των ΗΠΑ, η οποία είναι αντιμέτωπη με τον αντίκτυπο της επιδημίας του νέου κορωνοϊού προσανατολίζεται και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.
Ο Trump αναφέρθηκε σε μια «πιθανή περικοπή του φόρου μισθωτών υπηρεσιών», που αναμένεται να συζητηθεί με το Κογκρέσο, ενώ υποστήριξε ότι θα υπάρξει σήμερα Τρίτη 10/3 νέα συνέντευξη Τύπου για να παρουσιαστούν τα «μείζονα» μέτρα.
Ο D. Trump που αναμένεται να παρουσιάσει εντός της ημέρας μέτρα για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας απέναντι στον κίνδυνο του νέου κοροναϊού, χαρακτήρισε σήμερα (10/3) αξιοθρήνητη την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), κατηγορώντας την για βραδύτητα στη λήψη των αποφάσεων της όσον αφορά την καταπολέμηση του οικονομικού αντίκτυπου της επιδημίας.
«Η Ομοσπονδιακή μας Τράπεζα είναι αξιοθρήνητη και αργή, υπό τη διοίκηση του J. Powell, που αύξησε τα επιτόκια πάρα πολύ γρήγορα και τα μείωσε πάρα πολύ αργά, θα πρέπει να επαναφέρει το βασικό μας επιτόκιο στα επίπεδα αυτών των ανταγωνιστικών μας χωρών», έγραψε ο Trump.
«Αυτές έχουν τώρα όφελος έως δύο μονάδων, με μια ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια για το συνάλλαγμα», είπε με δυσαρέσκεια.
Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε επίσης την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να ηγείται αντί να ακολουθεί αργά τις κινήσεις των ομολόγων της.
Τα σχόλια αυτά διατυπώνονται καθώς ο πρόεδρος Trump υποσχέθηκε να παρουσιάσει αργότερα σήμερα μέτρα ευρείας κλίμακας για να ενισχύσει την οικονομία και να βοηθήσει τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Η Wall Street ενώ ξεκίνησε με σημαντικά κέρδη, όπως έδειχναν και τα futures... στην πορεία της συνεδρίασης επήλθε κόπωση και σχεδόν τα κέρδη έως +3,5% εξανεμίστηκαν για να ανακάμψει εκ νέου.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημειώνει άνοδο +2,7% στις 24.499 μονάδες.
Ο S&P 500, δείκτης - βαρόμετρο της Wall Street - καταγράφει άνοδο +2,7% στις 2.822 μονάδες.
Άνοδο +2,2% στις 8.177 μονάδες καταγράφει ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq.
Ο δείκτης φόβου VIX υποχωρεί εκ νέου στις 50 μονάδες από 54 μονάδες ενδοσυνεδριακά.
Το Brent ανακάμπτει στα 37 δολάρια το βαρέλι ή άνοδος +7%.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που απώλεσαν τα αρχικά κέρδη, ιδιαίτερα στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, με τον FTSE MIB να σημειώνει ενδοσυνεδριακά κέρδη 3% και τελικά να κλείνει με απώλειες -3,28%.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημείωσε πτώση -1,41% στις 10.475 μονάδες.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας οι αμερικανικές εταιρείες αερομεταφορών κάνουν σημαντικές περικοπές στις διεθνείς και εγχώριες πτήσεις λόγω της μεγάλης πτώσης της ζήτησης λόγω κορωνοϊού.
Η Delta Air Lines ανακοίνωσε σήμερα (10/3) πως θα προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές δρομολογίων, ακολουθώντας το παράδειγμα των American, United και JetBlue.
Να σημειωθεί ότι πρόσφατα οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες μείωσαν τα δρομολόγια προς Κίνα και Ασία, εκεί όπου αρχικά είχε ανιχνευθεί ο κορωνοϊός.
Η ταχεία εξάπλωση του κορωνοϊού όμως σε όλο τον κόσμο έχει ρίξει κατακόρυφα την ζήτηση στις αερομεταφορές.
Η American εκτιμά ότι θα αναγκαστεί να περικόψει το 10% των πτήσεων του καλοκαιριού, τότε συνήθως που κορυφώνεται η ζήτηση για δρομολόγια.
Η Dick’s Sporting Goods εταιρεία λιανικής ανακοίνωσε κέρδη δ΄ τριμήνου που ήταν υψηλότερα των προσδοκιών.
Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 69,8 εκατ. δολάρια ή 81 σεντς ανά μετοχή, χαμηλότερα από τα 102,6 εκατ. δολάρια ή 1,07 δολάρια ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 1,32 δολάρια, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις για 1,22 δολάρια.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή περιλαμβάνουν προ φόρων χρεώσεις αναδιάρθρωσης 48,8 εκατ. δολαρίων, για την κατάργηση της κατηγορίας κυνηγιού από περίπου 440 καταστήματα το 2020.
Οι συγκρίσιμες πωλήσεις αυξήθηκαν 5,3%, έναντι εκτιμήσεων για 3%.
Η εταιρεία αύξησε το μέρισμα 13,6% στα 0,3125 δολάρια.
Για το 2020 η Dick’s Sporting Goods αναμένει κέρδη ανά μετοχή 3,60-4 δολαρίων και συγκρίσιμες πωλήσεις που αναμένεται να αυξηθούν 0%-2%.
Τα κέρδη ανά μετοχή εκτιμώνται στα 3,84 δολάρια.
Ανεξέλεγκτη η εξάπλωση του κορωνοϊού
Με ολόκληρη την Ιταλία να τίθεται σε καραντίνα, με τις αγορές να μετρούν τις μεγαλύτερες τους απώλειες εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναφέρει πλέον πως είναι ορατή η απειλή μιας πανδημίας, η επιδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς σε παγκόσμιο επίπεδο.
Την ίδια στιγμή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι πλέον είναι ορατή η απειλή της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, με τον επικεφαλής πάντως του ΠΟΥ να αφήνει μια χαραμάδα αισιοδοξίας και να επισημαίνει πως «αυτή θα είναι η πρώτη πανδημία στην ιστορία που θα μπορούσε να τεθεί υπό έλεγχο», επικαλούμενος κυρίως τα νέα από το Πεκίνο, όπου το 70% και πλέον των ανθρώπων που μολύνθηκε από τον νέο κορωνοϊό στην Κίνα έχει θεραπευτεί.
Αυξημένα όμως είναι τα κρούσματα και στις άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως στη Γαλλία, στην Ισπανία και στη Γερμανία ενώ εξίσου προβληματική είναι η κατάσταση στο Ιράν αλλά και στη Νότια Κορέα, όπου όμως στην τελευταία περίπτωση φαίνεται να υπάρχει μια σχετική ύφεση στην εξάπλωση της νόσου.
Ανησυχία υπάρχει και στις ΗΠΑ, οι οποίες μετρούν περισσότερα από 600 κρούσματα και 26 θανάτους, με τον πρόεδρο Donald Trump να βρίσκεται στο επίκεντρο καθώς φέρεται να ήρθε σε επαφή με δύο κοινοβουλευτικούς που τέθηκαν εθελοντικά σε καραντίνα, διότι συμμετείχαν σε εκδήλωση, στην οποία ήταν πρόσωπο που επιβεβαιώθηκε θετικό στον κορωνοϊό.
Πάντως, ο Λευκός Οίκος διεμήνυσε πως ο πρόεδρος δεν έχει κριθεί σκόπιμο να υποβληθεί σε εξετάσεις διότι ούτε είχε παρατεταμένη στενή επαφή με οποιοδήποτε πρόσωπο ούτε εμφανίζει κάποιο σύμπτωμα.
Συνολικά σε παγκόσμιο επίπεδο, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 115.855, ο αριθμός των θυμάτων σε 4.087 ενώ συνολικά 64.048 άνθρωποι που νόσησαν, θεραπεύτηκαν.
JP Morgan: Υπερβολικό το sell off στη Wall Street αλλά και ο κίνδυνος ύφεσης
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα έπρεπε να μπορούν να ανακάμπτουν από το πρόσφατο sell off με τη βοήθεια της Fed και της αμερικανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την JP Morgan.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι μετοχές έχουν αποτιμήσει το χειρότερο σενάριο που ωστόσο δεν έχει πραγματοποιηθεί.
Με τα δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα, η σχέση κινδύνου και οφέλους έχει βελτιωθεί.
«Η αγορά έχει αποτιμήσει το πολύ σοβαρό αρνητικό σενάριο, υποθέτοντας ότι θα έχουμε έγκαιρη και ισχυρή απάντηση πολιτικής και κορύφωση του κορωνοϊού τις επόμενες εβδομάδες» αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα της JP Morgan.
Σημειώνεται ότι η επιδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει αναταραχή στις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες.
Την ίδια στιγμή, ξέσπασε και πόλεμος τιμών στην αγορά πετρελαίου.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Dow Jones υποχώρησε τη Δευτέρα (9/3/2020) κατά περισσότερες από 2.000 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε κατά 7,6% και ο Nasdaq κατά 7,3%.
Σύμφωνα με τη JP Morgan, ένα sell off τέτοιου μεγέθους στην αγορά συνεπάγεται συνήθως 65% έως 75% πιθανότητες ύφεσης τους επόμενους 12 μήνες.
«Η ταχύτητα και η ένταση του sell off έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών με πολλά σενάρια ύφεσης, παρ' όλο που εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική έλλειψη σαφήνειας όσον αφορά τον πραγματικό θεμελιώδη αντίκτυπο» επισημαίνει ο Lakos-Bujas.
Η Fed αναμένεται να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.
Η JP Morgan εκτιμά ότι η Fed θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια στο μηδέν, αν και η αγορά αναμένει κάτι λιγότερο δραματικό με το πιο πιθανό σενάριο να είναι μείωση 75 μονάδων βάσης.
Τέλος, η JP Morgan επανέλαβε ότι ο στόχος για το S&P 500 το 2020 είναι 3.400 μονάδες.
Η καμπύλη αποδόσεων και ο αντίκτυπος στις χρηματοοικονομικές συνθήκες
Η αγορά έχει τιμολογήσει ότι η Fed θα μειώσει περαιτέρω τα επιτόκιά της μέχρι το τέλος του έτους, ενώ υπάρχει κάποια προσδοκία ότι η Fed θα ξαναρχίσει το QE.
Μια επίπεδη καμπύλη αποδόσεων και τα επιτόκια στο ή κάτω από το μηδέν δεν είναι θετικά για τον τραπεζικό τομέα και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανησυχίες για την παροχή πίστωσης στην πραγματική οικονομία.
Δεδομένου ότι οι αγορές πιστώσεων είναι σήμερα κλειστές για νέες εκδόσεις, η μόνη πηγή χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις είναι επί του παρόντος οι τράπεζες και οι κεντρικές τράπεζες.
Αυτοί οι παράγοντες, και η απομόχλευση των επενδυτών, είναι πιθανό να συνεχίσουν να συμβάλλουν στη μεταβλητότητα της αγοράς στο εγγύς μέλλον, αναφέρει η UBS.
Εντούτοις, εν μέσω των αρνητικών ειδήσεων αυτού του Σαββατοκύριακου, υπήρχαν επίσης θετικά σημάδια τόσο για τις προσπάθειες καταπολέμησης του ιού όσο και για την ανταπόκριση των πολιτικών.
Παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε τέσσερις κύριους τομείς που θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν σε μια πιο θετική άποψη για τις προοπτικές, αναφέρει η UBS.
-Κάποια απόδειξη επιτυχούς περιορισμού του ιού
-Σαφήνεια όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις
-Συντονισμένη ανταπόκριση πολιτικής
-Η αποτίμηση είναι σπάνια καταλύτης από μόνη της, αλλά μπορεί να προσφέρει στους νευρικούς επενδυτές ένα κριτήριο για πιθανές μακροπρόθεσμες επιδόσεις.
Απώλειες τις ευρωαγορές
Τα κέρδη στα ευρωπαϊκά εξανεμίστηκαν, ιδιαίτερα στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, με τον FTSE MIB να διαγράφει τα κέρδη, τα οποία νωρίτερα ξεπέρασαν το 3%και να κλείνει με απώλειες -3,28% στις 17.810 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση -0,88% στις 336,532 μονάδες, μετά από «βουτιά» 7% χθες.
Ο ευρωπαϊκός δείκτης των εταιριών πετρελαίου κατέγραψε άνοδο 3,6% καθώς η τιμή του αργού ανέκαμψε από τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων σχεδόν 30 ετών, σημειώνοντας άνοδο 5%.
Ανακάμπτει το πετρέλαιο μετά τη «βουτιά» των προηγούμενων ημερών - Στο +8% και τα 37 δολ. ανά βαρέλι το Brent
Κέρδη καταγράφει σήμερα Τρίτη (10/3) το πετρέλαιο, μετά τις ιστορικές απώλειες των προηγούμενων ημερών, στον απόηχο της κατάρρευσης της συμφωνίας μεταξύ ΟΠΕΚ και Ρωσίας για τις περικοπές στην παραγωγή τους.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου 2020 για το Brent ενισχύεται κατά +8% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 37,12 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου 2020 για το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +7,5% στα 33,51 δολ. ανά βαρέλι.
Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν χθες τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων 30 ετών, καθώς οι συνολικές τους απώλειες ξεπέρασαν ενδοσυνεδριακά το -30%, μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει την τιμή πώλησης πετρελαίου για τον Απρίλιο του 2020 κατά 6 δολ. με 8 δολ. ανά βαρέλι, αυξάνοντας παράλληλα την παραγωγή της πάνω από τα 10 εκατ. βαρέλια.
Από την πλευρά της, η Ρωσία δήλωσε ότι μπορεί να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο στην οικονομία της από τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου για τα επόμενα έξι με δέκα χρόνια.
Χθες (9/3) οι αναλυτές της Barclays προχώρησαν σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεών τους για την τιμή του Brent το 2020, προβλέποντας ότι αυτή θα διαμορφωθεί στα 43 δολ. ανά βαρέλι, έναντι 59 δολ. ανά βαρέλι προηγουμένως.
Παράλληλα, η βρετανική τράπεζα προχώρησε και σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την τιμή του αμερικανικού αργού, και συγκεκριμένα στα 40 δολ. ανά βαρέλι, έναντι των προηγούμενων εκτιμήσεων στα 54 δολ. ανά βαρέλι.
«Οι αγορές πετρελαίου είναι αντιμέτωπες με μία στιγμή αλήθειας, καθώς η διαφωνία μεταξύ των βασικών μελών των ΟΠΕΚ+ σημαίνει ότι η υπερπροσφορά είναι πιθανό να κατακλύσει το βραχυπρόθεσμο ισοζύγιο εν μέσω μίας καταστροφής μεγάλης κλίμακας στη ζήτηση λόγω των μέτρων περιορισμού του ιού», δήλωσαν οι αναλυτές της Barclays.
Κέρδη στις αγορές της Ασίας
Mε κέρδη έκλεισαν σήμερα Τρίτη (10/3) οι αγορές της Ασίας, ανακάμπτοντας από τις ισχυρές απώλειες των προηγούμενων ημερών, εν μέσω ανησυχιών για την έξαρση του κορωνοϊού και το ενδεχόμενο ενός «πολέμου» τιμών στο πετρέλαιο μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,85% στις 19.867,12 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, ο οποίος έκλεισε στο +3,11% και τις 5.939,60 μονάδες, μετά τη «βουτιά» της προηγούμενης συνεδρίασης.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε άνοδο της τάξεως του +0,42% στις 1.962,93 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία ενισχύθηκε κατά +1,82% στις 5.230,30 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει κέρδη της τάξεως του +1,43% στις 25.399 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο +0,24% και τις 11.003,54 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά +1,82% στις 2.996,76 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component κατέγραψε ισχυρή άνοδο της τάξεως του +2,65% στις 11.403,47 μονάδες.
Οι αγορές της Wall Street ακολούθησαν κατά την προηγούμενη συνεδρίαση τις απώλειες που σημειώθηκαν στην Ασία και την Ευρώπη, με τον δείκτη S&P 500 να καταγράφει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Δεκέμβριο του 2008, κλείνοντας στο -7,59% και τις 2.746,56 μονάδες.
Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες της τάξεως του -7,78% στις 13.851,02 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η πτώση που σημειώθηκε και στον δείκτη Nasdaq, ο οποίος έκλεισε στο -7,28% και τις 7.950,68 μονάδες.
«Αυτή τη στιγμή πρόκειται για έναν πλήρη πανικό», δήλωσε ο Phil Flynn του Price futures Group, εκτιμώντας ότι «η κατάσταση θα βελτιωθεί όταν επικρατήσουν οι ψυχραιμότεροι, αλλά θα είναι ένας δύσκολος δρόμος για τις επόμενες εβδομάδες».
Από την πλευρά του, ο αναλυτής της Mizuho Bank, Vishnu Varathan, δήλωσε ότι «ακόμα και μία συντονισμένη πολιτική (από τις κεντρικές τράπεζες) δεν είναι μία δοκιμασμένη πανάκεια και σε καμία περίπτωση δεν εγγυάται την ικανότητα απομάκρυνσης των αγορών από το χείλος ενός bear εδάφους».
Σημειώνεται ότι ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά -7,4% τα πρώτα λεπτά μετά το άνοιγμα των αγορών, προακλώντας μία ολιγόλεπτη αναστολή διαπραγμάτευσης, λόγω ενεργοποίησης των «αυτόματων διακοπτών», γεγονός που έχει συμβεί μόνο μία φορά στο παρελθόν, και συγκεκριμένα το 1997.
Μέχρι στιγμής ο S&P 500 έχει καταγράψει απώλειες της τάξεως του -18,9% σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά στα οποία σκαρφάλωσε στις 19 Φεβρουαρίου, ενώ οι αγορές στις ΗΠΑ βρίσκονται κοντά στο να εισέλθουν σε bear market, γεγονός που συμβαίνει όταν υποχωρούν κατά -20% σε σχέση με τα τελευταία υψηλά επίπεδα.
www.worldenergynews.gr
Η αμερικανική κεφαλαιαγορά στην αρχή της συνεδρίασης κατέγραψε σημαντικά κέρδη έως +3,5%, εν μέσω προσδοκιών για την ανακοίνωση έκτακτων μέτρων στήριξης της οικονομίας, λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού.
Ωστόσο οι επιπτώσεις του κορωνοϊού και ο πόλεμος τιμών στην αγορά πετρελαίου, ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στις διεθνείς αγορές με αποτέλεσμα οι επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις και ρευστοποιήσεις για κατοχύρωση βραχυχρόνιων κερδών, με αποτέλεσμα να επικρατεί σημαντική νευρικότητα και τους δείκτες να εναλλάσσουν συνεχώς πρόσημα.
Ακολούθως επανήλθαν οι αγοραστές εκ νέου οδηγώντας υψηλότερα τους βασικούς δείκτες.
Στη λήψη μέτρων «μεγάλου εύρους» για την ελάφρυνση της οικονομίας των ΗΠΑ, η οποία είναι αντιμέτωπη με τον αντίκτυπο της επιδημίας του νέου κορωνοϊού προσανατολίζεται και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.
Ο Trump αναφέρθηκε σε μια «πιθανή περικοπή του φόρου μισθωτών υπηρεσιών», που αναμένεται να συζητηθεί με το Κογκρέσο, ενώ υποστήριξε ότι θα υπάρξει σήμερα Τρίτη 10/3 νέα συνέντευξη Τύπου για να παρουσιαστούν τα «μείζονα» μέτρα.
Ο D. Trump που αναμένεται να παρουσιάσει εντός της ημέρας μέτρα για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας απέναντι στον κίνδυνο του νέου κοροναϊού, χαρακτήρισε σήμερα (10/3) αξιοθρήνητη την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), κατηγορώντας την για βραδύτητα στη λήψη των αποφάσεων της όσον αφορά την καταπολέμηση του οικονομικού αντίκτυπου της επιδημίας.
«Η Ομοσπονδιακή μας Τράπεζα είναι αξιοθρήνητη και αργή, υπό τη διοίκηση του J. Powell, που αύξησε τα επιτόκια πάρα πολύ γρήγορα και τα μείωσε πάρα πολύ αργά, θα πρέπει να επαναφέρει το βασικό μας επιτόκιο στα επίπεδα αυτών των ανταγωνιστικών μας χωρών», έγραψε ο Trump.
«Αυτές έχουν τώρα όφελος έως δύο μονάδων, με μια ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια για το συνάλλαγμα», είπε με δυσαρέσκεια.
Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε επίσης την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να ηγείται αντί να ακολουθεί αργά τις κινήσεις των ομολόγων της.
Τα σχόλια αυτά διατυπώνονται καθώς ο πρόεδρος Trump υποσχέθηκε να παρουσιάσει αργότερα σήμερα μέτρα ευρείας κλίμακας για να ενισχύσει την οικονομία και να βοηθήσει τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Η Wall Street ενώ ξεκίνησε με σημαντικά κέρδη, όπως έδειχναν και τα futures... στην πορεία της συνεδρίασης επήλθε κόπωση και σχεδόν τα κέρδη έως +3,5% εξανεμίστηκαν για να ανακάμψει εκ νέου.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημειώνει άνοδο +2,7% στις 24.499 μονάδες.
Ο S&P 500, δείκτης - βαρόμετρο της Wall Street - καταγράφει άνοδο +2,7% στις 2.822 μονάδες.
Άνοδο +2,2% στις 8.177 μονάδες καταγράφει ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq.
Ο δείκτης φόβου VIX υποχωρεί εκ νέου στις 50 μονάδες από 54 μονάδες ενδοσυνεδριακά.
Το Brent ανακάμπτει στα 37 δολάρια το βαρέλι ή άνοδος +7%.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που απώλεσαν τα αρχικά κέρδη, ιδιαίτερα στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, με τον FTSE MIB να σημειώνει ενδοσυνεδριακά κέρδη 3% και τελικά να κλείνει με απώλειες -3,28%.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημείωσε πτώση -1,41% στις 10.475 μονάδες.
Σε ιστορικό ρεκόρ η ζήτηση repo της Fed, στα 216 δισ. δολ. - Κραχ στη διατραπεζική
Εκτός ελέγχου είναι πλέον η έλλειψη ρευστότητας στη διατραπεζική αγορά των ΗΠΑ, καθώς σήμερα οι traders υπέβαλαν αιτήματα ρεκόρ αξίας 216 δισ. δολαρίων σε repo, την υψηλότερη πράξη επαναγοράς ιστορικά.
Αυτό σημαίνει ότι σε overnight repo η Fed κάλυψε 123 δισ. δολάρια ενώ σε term repo η Fed κάλυψε 45 δισ., από τα 93 δισ. που ζητήθηκαν.
Η κίνηση της Fed έδειξε ότι αύξησε σε 45 δισ. ευρώ, από 20 δισ. ευρώ προηγουμένως, την κάλυψη term repo, ένα σαφές μήνυμα ότι χρειάζεται να κάνει κάτι για να διευκολύνει περαιτέρω τις συνθήκες διατραπεζικών δανείων.
Επίσης, το overnight repo αυξήθηκε επίσης από 100 δισ. σε 150 δισ..
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, αυτή η συνεχιζόμενη κρίση ρευστότητας δεν είναι μόνο παράξενη, αλλά όλο και περισσότερο ανησυχητική, καθώς σημαίνει ότι όχι μόνο δεν μειώθηκε το επιτόκιο για να ξεκλειδώσει πρόσθετη χρηματοδότηση, αλλά το πρόβλημα χειροτέρεψε και τώρα οι τράπεζες και οι traders χρειάζονται πιθανότατα μια επέκταση του QE.
Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, έλαβε χώρα ένα ιστορικό sell-off οδήγησε τον Dow και τον S&P 500 να βυθιστούν κατά 7,8% και 7,6% αντίστοιχα, στις χειρότερες ημερήσιες απώλειές τους από το 2008.
Η πτώση των 2.013 μονάδων για τον βιομηχανικό Dow ήταν η μεγαλύτερη σε επίπεδο μονάδων (όχι όμως και ποσοστού) στην ιστορία του.Αυτό σημαίνει ότι σε overnight repo η Fed κάλυψε 123 δισ. δολάρια ενώ σε term repo η Fed κάλυψε 45 δισ., από τα 93 δισ. που ζητήθηκαν.
Η κίνηση της Fed έδειξε ότι αύξησε σε 45 δισ. ευρώ, από 20 δισ. ευρώ προηγουμένως, την κάλυψη term repo, ένα σαφές μήνυμα ότι χρειάζεται να κάνει κάτι για να διευκολύνει περαιτέρω τις συνθήκες διατραπεζικών δανείων.
Επίσης, το overnight repo αυξήθηκε επίσης από 100 δισ. σε 150 δισ..
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, αυτή η συνεχιζόμενη κρίση ρευστότητας δεν είναι μόνο παράξενη, αλλά όλο και περισσότερο ανησυχητική, καθώς σημαίνει ότι όχι μόνο δεν μειώθηκε το επιτόκιο για να ξεκλειδώσει πρόσθετη χρηματοδότηση, αλλά το πρόβλημα χειροτέρεψε και τώρα οι τράπεζες και οι traders χρειάζονται πιθανότατα μια επέκταση του QE.
Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, έλαβε χώρα ένα ιστορικό sell-off οδήγησε τον Dow και τον S&P 500 να βυθιστούν κατά 7,8% και 7,6% αντίστοιχα, στις χειρότερες ημερήσιες απώλειές τους από το 2008.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας οι αμερικανικές εταιρείες αερομεταφορών κάνουν σημαντικές περικοπές στις διεθνείς και εγχώριες πτήσεις λόγω της μεγάλης πτώσης της ζήτησης λόγω κορωνοϊού.
Η Delta Air Lines ανακοίνωσε σήμερα (10/3) πως θα προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές δρομολογίων, ακολουθώντας το παράδειγμα των American, United και JetBlue.
Να σημειωθεί ότι πρόσφατα οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες μείωσαν τα δρομολόγια προς Κίνα και Ασία, εκεί όπου αρχικά είχε ανιχνευθεί ο κορωνοϊός.
Η ταχεία εξάπλωση του κορωνοϊού όμως σε όλο τον κόσμο έχει ρίξει κατακόρυφα την ζήτηση στις αερομεταφορές.
Η American εκτιμά ότι θα αναγκαστεί να περικόψει το 10% των πτήσεων του καλοκαιριού, τότε συνήθως που κορυφώνεται η ζήτηση για δρομολόγια.
Η Dick’s Sporting Goods εταιρεία λιανικής ανακοίνωσε κέρδη δ΄ τριμήνου που ήταν υψηλότερα των προσδοκιών.
Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 69,8 εκατ. δολάρια ή 81 σεντς ανά μετοχή, χαμηλότερα από τα 102,6 εκατ. δολάρια ή 1,07 δολάρια ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 1,32 δολάρια, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις για 1,22 δολάρια.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή περιλαμβάνουν προ φόρων χρεώσεις αναδιάρθρωσης 48,8 εκατ. δολαρίων, για την κατάργηση της κατηγορίας κυνηγιού από περίπου 440 καταστήματα το 2020.
Οι συγκρίσιμες πωλήσεις αυξήθηκαν 5,3%, έναντι εκτιμήσεων για 3%.
Η εταιρεία αύξησε το μέρισμα 13,6% στα 0,3125 δολάρια.
Για το 2020 η Dick’s Sporting Goods αναμένει κέρδη ανά μετοχή 3,60-4 δολαρίων και συγκρίσιμες πωλήσεις που αναμένεται να αυξηθούν 0%-2%.
Τα κέρδη ανά μετοχή εκτιμώνται στα 3,84 δολάρια.
Ανεξέλεγκτη η εξάπλωση του κορωνοϊού
Με ολόκληρη την Ιταλία να τίθεται σε καραντίνα, με τις αγορές να μετρούν τις μεγαλύτερες τους απώλειες εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναφέρει πλέον πως είναι ορατή η απειλή μιας πανδημίας, η επιδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς σε παγκόσμιο επίπεδο.
Την ίδια στιγμή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι πλέον είναι ορατή η απειλή της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, με τον επικεφαλής πάντως του ΠΟΥ να αφήνει μια χαραμάδα αισιοδοξίας και να επισημαίνει πως «αυτή θα είναι η πρώτη πανδημία στην ιστορία που θα μπορούσε να τεθεί υπό έλεγχο», επικαλούμενος κυρίως τα νέα από το Πεκίνο, όπου το 70% και πλέον των ανθρώπων που μολύνθηκε από τον νέο κορωνοϊό στην Κίνα έχει θεραπευτεί.
Αυξημένα όμως είναι τα κρούσματα και στις άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως στη Γαλλία, στην Ισπανία και στη Γερμανία ενώ εξίσου προβληματική είναι η κατάσταση στο Ιράν αλλά και στη Νότια Κορέα, όπου όμως στην τελευταία περίπτωση φαίνεται να υπάρχει μια σχετική ύφεση στην εξάπλωση της νόσου.
Ανησυχία υπάρχει και στις ΗΠΑ, οι οποίες μετρούν περισσότερα από 600 κρούσματα και 26 θανάτους, με τον πρόεδρο Donald Trump να βρίσκεται στο επίκεντρο καθώς φέρεται να ήρθε σε επαφή με δύο κοινοβουλευτικούς που τέθηκαν εθελοντικά σε καραντίνα, διότι συμμετείχαν σε εκδήλωση, στην οποία ήταν πρόσωπο που επιβεβαιώθηκε θετικό στον κορωνοϊό.
Πάντως, ο Λευκός Οίκος διεμήνυσε πως ο πρόεδρος δεν έχει κριθεί σκόπιμο να υποβληθεί σε εξετάσεις διότι ούτε είχε παρατεταμένη στενή επαφή με οποιοδήποτε πρόσωπο ούτε εμφανίζει κάποιο σύμπτωμα.
Συνολικά σε παγκόσμιο επίπεδο, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 115.855, ο αριθμός των θυμάτων σε 4.087 ενώ συνολικά 64.048 άνθρωποι που νόσησαν, θεραπεύτηκαν.
JP Morgan: Υπερβολικό το sell off στη Wall Street αλλά και ο κίνδυνος ύφεσης
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα έπρεπε να μπορούν να ανακάμπτουν από το πρόσφατο sell off με τη βοήθεια της Fed και της αμερικανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την JP Morgan.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι μετοχές έχουν αποτιμήσει το χειρότερο σενάριο που ωστόσο δεν έχει πραγματοποιηθεί.
Με τα δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα, η σχέση κινδύνου και οφέλους έχει βελτιωθεί.
«Η αγορά έχει αποτιμήσει το πολύ σοβαρό αρνητικό σενάριο, υποθέτοντας ότι θα έχουμε έγκαιρη και ισχυρή απάντηση πολιτικής και κορύφωση του κορωνοϊού τις επόμενες εβδομάδες» αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα της JP Morgan.
Σημειώνεται ότι η επιδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει αναταραχή στις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες.
Την ίδια στιγμή, ξέσπασε και πόλεμος τιμών στην αγορά πετρελαίου.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Dow Jones υποχώρησε τη Δευτέρα (9/3/2020) κατά περισσότερες από 2.000 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε κατά 7,6% και ο Nasdaq κατά 7,3%.
Σύμφωνα με τη JP Morgan, ένα sell off τέτοιου μεγέθους στην αγορά συνεπάγεται συνήθως 65% έως 75% πιθανότητες ύφεσης τους επόμενους 12 μήνες.
«Η ταχύτητα και η ένταση του sell off έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών με πολλά σενάρια ύφεσης, παρ' όλο που εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική έλλειψη σαφήνειας όσον αφορά τον πραγματικό θεμελιώδη αντίκτυπο» επισημαίνει ο Lakos-Bujas.
Η Fed αναμένεται να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.
Η JP Morgan εκτιμά ότι η Fed θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια στο μηδέν, αν και η αγορά αναμένει κάτι λιγότερο δραματικό με το πιο πιθανό σενάριο να είναι μείωση 75 μονάδων βάσης.
Τέλος, η JP Morgan επανέλαβε ότι ο στόχος για το S&P 500 το 2020 είναι 3.400 μονάδες.
Η καμπύλη αποδόσεων και ο αντίκτυπος στις χρηματοοικονομικές συνθήκες
Η αγορά έχει τιμολογήσει ότι η Fed θα μειώσει περαιτέρω τα επιτόκιά της μέχρι το τέλος του έτους, ενώ υπάρχει κάποια προσδοκία ότι η Fed θα ξαναρχίσει το QE.
Μια επίπεδη καμπύλη αποδόσεων και τα επιτόκια στο ή κάτω από το μηδέν δεν είναι θετικά για τον τραπεζικό τομέα και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανησυχίες για την παροχή πίστωσης στην πραγματική οικονομία.
Δεδομένου ότι οι αγορές πιστώσεων είναι σήμερα κλειστές για νέες εκδόσεις, η μόνη πηγή χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις είναι επί του παρόντος οι τράπεζες και οι κεντρικές τράπεζες.
Αυτοί οι παράγοντες, και η απομόχλευση των επενδυτών, είναι πιθανό να συνεχίσουν να συμβάλλουν στη μεταβλητότητα της αγοράς στο εγγύς μέλλον, αναφέρει η UBS.
Εντούτοις, εν μέσω των αρνητικών ειδήσεων αυτού του Σαββατοκύριακου, υπήρχαν επίσης θετικά σημάδια τόσο για τις προσπάθειες καταπολέμησης του ιού όσο και για την ανταπόκριση των πολιτικών.
Παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε τέσσερις κύριους τομείς που θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν σε μια πιο θετική άποψη για τις προοπτικές, αναφέρει η UBS.
-Κάποια απόδειξη επιτυχούς περιορισμού του ιού
-Σαφήνεια όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις
-Συντονισμένη ανταπόκριση πολιτικής
-Η αποτίμηση είναι σπάνια καταλύτης από μόνη της, αλλά μπορεί να προσφέρει στους νευρικούς επενδυτές ένα κριτήριο για πιθανές μακροπρόθεσμες επιδόσεις.
Απώλειες τις ευρωαγορές
Τα κέρδη στα ευρωπαϊκά εξανεμίστηκαν, ιδιαίτερα στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, με τον FTSE MIB να διαγράφει τα κέρδη, τα οποία νωρίτερα ξεπέρασαν το 3%και να κλείνει με απώλειες -3,28% στις 17.810 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση -0,88% στις 336,532 μονάδες, μετά από «βουτιά» 7% χθες.
Ο ευρωπαϊκός δείκτης των εταιριών πετρελαίου κατέγραψε άνοδο 3,6% καθώς η τιμή του αργού ανέκαμψε από τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων σχεδόν 30 ετών, σημειώνοντας άνοδο 5%.
Κέρδη καταγράφει σήμερα Τρίτη (10/3) το πετρέλαιο, μετά τις ιστορικές απώλειες των προηγούμενων ημερών, στον απόηχο της κατάρρευσης της συμφωνίας μεταξύ ΟΠΕΚ και Ρωσίας για τις περικοπές στην παραγωγή τους.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου 2020 για το Brent ενισχύεται κατά +8% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 37,12 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου 2020 για το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +7,5% στα 33,51 δολ. ανά βαρέλι.
Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν χθες τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων 30 ετών, καθώς οι συνολικές τους απώλειες ξεπέρασαν ενδοσυνεδριακά το -30%, μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει την τιμή πώλησης πετρελαίου για τον Απρίλιο του 2020 κατά 6 δολ. με 8 δολ. ανά βαρέλι, αυξάνοντας παράλληλα την παραγωγή της πάνω από τα 10 εκατ. βαρέλια.
Από την πλευρά της, η Ρωσία δήλωσε ότι μπορεί να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο στην οικονομία της από τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου για τα επόμενα έξι με δέκα χρόνια.
Χθες (9/3) οι αναλυτές της Barclays προχώρησαν σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεών τους για την τιμή του Brent το 2020, προβλέποντας ότι αυτή θα διαμορφωθεί στα 43 δολ. ανά βαρέλι, έναντι 59 δολ. ανά βαρέλι προηγουμένως.
Παράλληλα, η βρετανική τράπεζα προχώρησε και σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την τιμή του αμερικανικού αργού, και συγκεκριμένα στα 40 δολ. ανά βαρέλι, έναντι των προηγούμενων εκτιμήσεων στα 54 δολ. ανά βαρέλι.
«Οι αγορές πετρελαίου είναι αντιμέτωπες με μία στιγμή αλήθειας, καθώς η διαφωνία μεταξύ των βασικών μελών των ΟΠΕΚ+ σημαίνει ότι η υπερπροσφορά είναι πιθανό να κατακλύσει το βραχυπρόθεσμο ισοζύγιο εν μέσω μίας καταστροφής μεγάλης κλίμακας στη ζήτηση λόγω των μέτρων περιορισμού του ιού», δήλωσαν οι αναλυτές της Barclays.
Κέρδη στις αγορές της Ασίας
Mε κέρδη έκλεισαν σήμερα Τρίτη (10/3) οι αγορές της Ασίας, ανακάμπτοντας από τις ισχυρές απώλειες των προηγούμενων ημερών, εν μέσω ανησυχιών για την έξαρση του κορωνοϊού και το ενδεχόμενο ενός «πολέμου» τιμών στο πετρέλαιο μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,85% στις 19.867,12 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, ο οποίος έκλεισε στο +3,11% και τις 5.939,60 μονάδες, μετά τη «βουτιά» της προηγούμενης συνεδρίασης.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε άνοδο της τάξεως του +0,42% στις 1.962,93 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία ενισχύθηκε κατά +1,82% στις 5.230,30 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει κέρδη της τάξεως του +1,43% στις 25.399 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο +0,24% και τις 11.003,54 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά +1,82% στις 2.996,76 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component κατέγραψε ισχυρή άνοδο της τάξεως του +2,65% στις 11.403,47 μονάδες.
Οι αγορές της Wall Street ακολούθησαν κατά την προηγούμενη συνεδρίαση τις απώλειες που σημειώθηκαν στην Ασία και την Ευρώπη, με τον δείκτη S&P 500 να καταγράφει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Δεκέμβριο του 2008, κλείνοντας στο -7,59% και τις 2.746,56 μονάδες.
Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες της τάξεως του -7,78% στις 13.851,02 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η πτώση που σημειώθηκε και στον δείκτη Nasdaq, ο οποίος έκλεισε στο -7,28% και τις 7.950,68 μονάδες.
«Αυτή τη στιγμή πρόκειται για έναν πλήρη πανικό», δήλωσε ο Phil Flynn του Price futures Group, εκτιμώντας ότι «η κατάσταση θα βελτιωθεί όταν επικρατήσουν οι ψυχραιμότεροι, αλλά θα είναι ένας δύσκολος δρόμος για τις επόμενες εβδομάδες».
Από την πλευρά του, ο αναλυτής της Mizuho Bank, Vishnu Varathan, δήλωσε ότι «ακόμα και μία συντονισμένη πολιτική (από τις κεντρικές τράπεζες) δεν είναι μία δοκιμασμένη πανάκεια και σε καμία περίπτωση δεν εγγυάται την ικανότητα απομάκρυνσης των αγορών από το χείλος ενός bear εδάφους».
Σημειώνεται ότι ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά -7,4% τα πρώτα λεπτά μετά το άνοιγμα των αγορών, προακλώντας μία ολιγόλεπτη αναστολή διαπραγμάτευσης, λόγω ενεργοποίησης των «αυτόματων διακοπτών», γεγονός που έχει συμβεί μόνο μία φορά στο παρελθόν, και συγκεκριμένα το 1997.
Μέχρι στιγμής ο S&P 500 έχει καταγράψει απώλειες της τάξεως του -18,9% σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά στα οποία σκαρφάλωσε στις 19 Φεβρουαρίου, ενώ οι αγορές στις ΗΠΑ βρίσκονται κοντά στο να εισέλθουν σε bear market, γεγονός που συμβαίνει όταν υποχωρούν κατά -20% σε σχέση με τα τελευταία υψηλά επίπεδα.
www.worldenergynews.gr