Ενέργεια

Κερδισμένη της κρίσης η Μυτιληναίος – Τα βασικά στρατηγικά της πλεονεκτήματα

Κερδισμένη της κρίσης η Μυτιληναίος – Τα βασικά στρατηγικά της πλεονεκτήματα
Το  "λιώσιμο" των εγχώριων και διεθνών assets ευνοεί τις στρατηγικές τις εταιρίας
Όταν γκρεμίζεται η Wall Street και οι παγκόσμιοι κολοσσοί πέφτουν, θα πέφτουν και οι αντίστοιχοι στην Ελλάδα.
Αξίζει όμως στο σημείο αυτό που βρισκόμαστε να δούμε αν κάποιες κεφαλαιοποιήσεις είναι επενδυτικές ευκαιρίες και οι εταιρίες αυτές έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν την κρίση.
Εν προκειμένω για την Μυτιληναίος που βρίσκεται εν μέσω μιας παγκόσμιας καταστροφής με ταμείο 700 εκατ ευρώ και με μια απόλυτα ελεγχόμενη σχέση ιδίων προς δανειακά κεφάλαια, έχει αποκτήσει από την εξέλιξη αυτή ένα στρατηγικό πλεονέκτημα πλέον, γιατί η αξία των assets μειώθηκε από την κρίση και υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα παγκοσμίως.
Παράλληλα η Μυτιληναίος δεν απειλείται από την κρίση γιατί τα βασικά της προϊόντα της είναι ανελαστικά ειδικά σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, όπως οι μονάδες φυσικού αερίου και το CCGT που είναι η κορωνίδα για την κάλυψη των αναγκών της ελληνικής αγοράς ενέργειας που θα φεύγει από τον λιγνίτη.
Ειδικά η δυνατότητα να αποθεματοποιήσει σημαντικές ποσότητες φυσικού ερίου και LNG με τις πτωτικές τιμές διασφαλίζει προϋποθέσεις σημαντικής κερδοφορίας κατά την εξομάλυνση της κρίσης.
Όπως αναφέρει η Goldman στην τελευταία της ανάλυση οι τιμές στο LNG μπορεί να παραμείνουν χαμηλά για το τρέχον και το επόμενο τρίμηνο στα 1,50 και 1,75 δολ/mmbtu αλλά στην συνέχεια η υπερπροσφορά θα μειωθεί και θα ανέβουν στα 2,75 – 3,00 δολ στο τέλος του 2020 και κατά το 2021.
Πόσο μάλλον τα projects της METKA EGN, που στόχο έχουν την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας για την παραγωγή και εκμετάλλευση των αντίστοιχων πάρκων, αποτελούν έναν ακόμα υποσχόμενο και περιορισμένου ρίσκου κλάδο.
Ακόμα όμως και το αλουμίνιο που θεωρήθηκε τους τελευταίους μήνες η αχίλλειος πτέρνα του ομίλου, με την αντίσταση που έχει δείξει η τιμή του στην κρίση  στα 1688 δολάρια/τόνος, αντιλαμβάνεται κανείς, ότι η διεθνής ισορροπία των ποσοτήτων ζήτησης και προσφοράς είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από την αντίστοιχη του πετρελαίου.
Ανεξάρτητα από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις το μόνο βέβαιο είναι ότι κατά την φάση όπου η εφοδιαστική αλυσίδα θα αποκαθιστά την λειτουργία της η Μυτιληναίος θα πρωταγωνιστεί στην αγορά αλουμινίου με τα αποθέματα που διαθέτει αλλά και το μειωμένο κόστος παραγωγής.

Το buy back

Τούτων δοθέντων θα ήταν ουτοπία να λέγαμε ότι η Μυτιληναίος δεν έχει κανένα πρόβλημα στην κρίση, όμως την ώρα που μεγαθήρια είναι στο καναβάτσο η εταιρία αυτή έχει την πολυτέλεια να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες μια βομβαρδισμένης οικονομίας.
Η απόφαση για το Buy Back, γαλαντόμος και με την σφραγίδα σεβασμού προς τους μετόχους, μπορεί πράγματι να αναδειχθεί σε μια επενδυτική ευκαιρία πρώτης τάξης για την ίδια την εταιρία, μένει να δούμε που κατακάθεται η διαρκής υποτίμηση των διεθνών και εγχωρίων assets.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης