Κίνδυνος διεύρυνσης του χάσματος μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών της Ε.Ε. από το Green Deal

Κίνδυνος διεύρυνσης του χάσματος μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών της Ε.Ε. από το Green Deal
Συνδικάτα, αναλυτές και πολιτικοί εκτιμούν ότι η «πράσινη» μετάβαση θα δημιουργήσει μεγαλύτερους κραδασμούς σε περιοχές των ανατολικών κρατών, όπου η απασχόληση βασίζεται σε ρυπογόνες δραστηριότητες
Κινδύνους όπως η δημιουργία νέου κύματος εσωτερικής μετανάστευσης μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πρόκληση κοινωνικών εντάσεων και η διαίρεση μεταξύ των χωρών της Δυτικής και της Ανατολικής Ευρώπης ενδέχεται να ενεργοποιήσει η «πράσινη ατζέντα» που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά συνδικάτα, αναλυτές, αλλά και πολιτικούς. 

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε νομοθετική πρωτοβουλία  για το Κλίμα, στην κατεύθυνση της θέσπισης οδηγίας που θα καθιστά δεσμευτικό το στόχο της ΕΕ να καταστεί η πρώτη παγκοσμίως, ουδέτερη ως προς τον άνθρακα, ήπειρος μέχρι το 2050.

Σήμερα 10 Μαρτίου η Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει τη νέα βιομηχανική στρατηγική της που θα είναι συμβατή με τον στόχο για το Κλίμα και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι  το σχέδιο δίνει μεγάλη έμφαση στην ψηφιοποίηση, περιέχει όμως ελάχιστα για τους παραδοσιακούς κατασκευαστικούς τομείς όπως η χαλυβουργία, η αυτοκινητοβιομηχανία και τα χημικά, κλάδους που αναμένεται να πληγούν περισσότερο από τη μετάβαση στις μηδενικές εκπομπές άνθρακα.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ανησυχούν ιδιαίτερα για τις κοινωνικές και οικονομικές διαιρέσεις που κινδυνεύει να δημιουργήσει η «πράσινη» ατζέντα μεταξύ των φτωχότερων ανατολικών χωρών της ΕΕ και των πλουσιότερων δυτικών γειτόνων τους.

Δύσκολος ο πράσινος μετασχηματισμός στα ασθενέστερα κράτη-μέλη

Ο πράσινος μετασχηματισμός «θα είναι πολύ πιο εύκολος στις σκανδιναβικές χώρες ή στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης» από ό,τι στα φτωχότερα κράτη μέλη της ΕΕ όπως η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, όπου η απασχόληση σε ορισμένες περιοχές μπορεί να εξαρτάται εξ ολοκλήρου από μια και μόνο βιομηχανία και μάλιστα ρυπογόνο δραστηριότητα, επισημαίνουν τα συνδικάτα.

 «Αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην εσωτερική μετανάστευση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε στέλεχος της IndustriAll,  προσθέτοντας   ότι «σχεδόν 22 εκατομμύρια άνθρωποι» έχουν ήδη φύγει από την Ανατολική Ευρώπη για να βρουν δουλειά στις πλουσιότερες δυτικές και σκανδιναβικές χώρες τα τελευταία 20 χρόνια.  «Το κύμα αυτό θα αυξηθεί εάν δεν διαχειριστούμε σωστά τη  μετάβαση», προειδοποίησε.

Δημιουργία εντάσεων

Οι πολιτικοί στα  κράτη-μέλη της ανατολικής ΕΕ προειδοποιούν συνεχώς για τις επιπτώσεις από την πράσινη μετάβαση και τον κίνδυνο να διευρύνει τις διαφορές εντός της ΕΕ. Ο Τραϊάν Μπάσσεσκου, πρώην Πρόεδρος της Ρουμανίας, δήλωσε ότι το ευρωπαϊκό Green Deal «θα δημιουργήσει σίγουρα εντάσεις» μεταξύ των ανατολικών και δυτικών χωρών της ΕΕ, οι οποίες έχουν άλλες οικονομικές προτεραιότητες από την πράσινη μετάβαση.

Σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος το νέο Green Deal να «γονατίσει»  ολόκληρους βιομηχανικούς τομείς και να δυσφημίσει τις πολιτικές της ΕΕ για το κλίμα στο ευρύ κοινό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει να έχει επίγνωση των κοινωνικών πτυχών της νέας Πράσινης Συμφωνίας και επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι η μετάβαση σε μια οικονομία ουδέτερη για το κλίμα δεν θα πρέπει να αφήνει πίσω τους κανέναν.

Ανάγκη μεγαλύτερης χρηματοδότησης

 «Η Πράσινη Πράξη της Ευρώπης είναι η νέα αναπτυξιακή μας στρατηγική», δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής κα Ursula von der Leyen. «Η δική μας δέσμευση είναι ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Frans Timmermans όταν ρωτήθηκε για τις ανησυχίες σχετικά με το κόστος της μετάβασης. Ωστόσο, αυτές οι υποσχέσεις είναι ανεπαρκείς για τα συνδικάτα, που λένε ότι η ΕΕ πρέπει επίσης να βάλει χρήματα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες πρέπει να επενδύουν 250 δισ. Ευρώ σε ετήσια βάση για τα επόμενα δέκα χρόνια, προκειμένου να παραμείνουν στο σωστό δρόμο για την εκπλήρωση του στόχου του 2050 σχετικά με την κλιματική ουδετερότητα. Το θέμα της χρηματοδότησης των επενδύσεων είναι ιδιαίτερα έντονο για τις βιομηχανίες έντασης ενέργειας, όπως ο χάλυβας και τα χημικά.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης