Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κ. Χατζηδάκης: Έχουμε ξεκάθαρη πράσινη ατζέντα και οικονομική πολιτική για την απολιγνιτοποίηση

Κ. Χατζηδάκης: Έχουμε ξεκάθαρη πράσινη ατζέντα και οικονομική πολιτική για την απολιγνιτοποίηση
Απαντώντας στην ερώτηση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αντιφατικές θέσεις για το μέλλον των λιγνιτικών μονάδων

«Η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη πράσινη ατζέντα και οικονομική πολιτική για την απολιγνιτοποίηση. Η συζήτηση της επερώτησης είναι μια ευκαιρία για να φανεί η γύμνια του ΣΥΡΙΖΑ που πάσχει από αλαζονεία που δεν του επιτρέπει να κάνει μια σωστή κριτική» τόνισε μεταξύ άλλων από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης.

Απαντώντας στην επερώτηση 61 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «Καταστροφική και ανέφικτη η μετάβαση που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης για τις λιγνιτικές περιοχές της Ελλάδας», ο υπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην απολιγνιτοποίηση καταρχάς για προφανείς περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά και για οικονομικούς.

«Ο λιγνίτης έχει πάψει εδώ και χρόνια να είναι το διαμάντι της ΔΕΗ και έχει αντίθετα μεταμορφωθεί σε βαρίδι.Η ΔΕΗ μπαίνει μέσα εξαιτίας του λιγνίτη, δεν είναι RWE για να αντέξει αυτό το βάρος. Δεν μπορούμε εμείς να καλέσουμε τους καταναλωτές και να τους πούμε να πληρώσουν, επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι δραστικό με τους λιγνίτες» είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ανέφερε πολλά παραδείγματα χωρών της Ευρώπης που έχουν προχωρήσει στην απόσυρση των λιγνιτικών τους  μονάδων, ή πρόκειται να προχωρήσουν άμεσα, προσθέτοντας ότι σε όλη τη γηραιά ήπειρο το φυσικό αέριο αποτελεί το καύσιμο μετάβασης και εμείς έχουμε θέσει το 2028 ως βασικό στόχο, με μια ΔΕΗ που ο ΣΥΙΖΑ την έφερε στο χείλος της καταστροφής.

Στη συνέχεια, ο υπουργός έκανε εκτενή αναφορά και στο ΕΣΕΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ανακοινώσαμε το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα στο οποίο εξειδικεύεται η στρατηγική μας για την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ σε ποσοστό 35% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας μέχρι το 2030. Επίσης, στο ΕΣΕΚ περιλαμβάνεται αναλυτικό και σαφές χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων που προβλέπει το 5ετές business plan της ΔΕΗ.

Όσον αφορά την προσαρμογή των λιγντικών περιοχών, ο υπουργός επισήμανε πως η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει ένα πακέτο από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους από 3,7 μέχρι 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης.

Παράλληλα, έχει δρομολογηθεί μια σειρά άμεσων μέτρων, ενώ εκδόθηκε πρόσφατα η σχετική απόφαση για την απόδοση του λιγνιτόσημου από τη ΔΕΗ, μέσω της οποίας θα εισρεύσει στις περιοχές ένα ποσό άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων, εντάσσεται και η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών έργων στις λιγιντικές περιοχές, με τη ΔΕΗ να δρομολογεί την αδειοδότηση έργων 2 GW στη Δυτική Μακεδονία και 1 GW στη Μεγαλόπολη, την στιγμή που τα ΕΛΠΕ προχώρησαν εξαγοράζοντας ένα φωτοβολαταϊκό στην Εορδαία.

Ο υπουργός μίλησε επίσης και για τα 12 μέτρα άμεσης δράσης που παρουσίασε η κυβέρνηση στην Κοζάνη, μεταξύ των οποίων ένα πακέτο πόρων περί τα 4 δισ. ευρώ όταν το προϋπάρχον ήταν στα 500 εκατ., η δημιουργία του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη, που δημιουργεί 300 θέσεις εργασίας, η αποκατάσταση των ορυχείων, ενώ - όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης - υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για τις περιοχές αυτές για σκοπούς γεωργίας, βιομηχανίας και υπηρεσιών.

Ευρωπαϊκό μέλλον μετά τον λιγνίτη για Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη

Επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε στην δευτερολογία του, ο υπουργός αποδίδοντας στον ΣΥΡΙΖΑ σαφή έλλειψη σχεδίου αναφορικά με την απολιγνιτοποίηση.

Ειδικότερα, υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίδεται σε έναν αγώνα με κραυγές δίχως νόημα και καμία πίεση, με αποτέλεσμα να είναι πολύ ορατό το ενδεχόμενο να αυξηθεί η διαφορά των 14 μονάδων στις επόμενες δημοσκοπήσεις ανάμεσα στην Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η αξιωματική αντιπολίτευση έχει την υποχρέωση να πει στους ψηφοφόρους της τις προτάσεις της, προκειμένου να συγκριθούν με αυτές της κυβέρνησης.

Στη συνέχεια, ο υπουργός κατέγραψε τα 12 μέτρα που έχει ανακοινώσει το ΥΠΕΝ για την Δίκαιη Μετάβαση, μεταξύ των οποίων η ταχεία έναρξη των εργασιών αποκατάστασης των λιγνιτωρυχείων, εν είδει δραστηριότητας-«γέφυρα», ιδίως για τους εργολαβικούς εργαζόμενους, όπως και η ανάπτυξη των δικτύων φυσικού αερίου-Τηλεθέρμανση.Με το σχέδιό μας η Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη θα έχουν ευρωπαϊκό μέλλον μετά τον λιγνίτη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.


Κ. Χατζηδάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ… έχει χάσει τη μπάλα με τον λιγνίτη

Τα βασικά σημεία των τοποθετήσεων του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά την συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την απολιγνιτοποίηση
Τις αντιφάσεις στην επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την απολιγνιτοποίηση, τις απορίες που εγείρουν οι κατά καιρούς τοποθετήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το περιβάλλον, αλλά και την παντελή έλλειψη προτάσεων που να προάγουν τον δημόσιο διάλογο για τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών ανέδειξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη σημερινή συζήτηση επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε, μεταξύ άλλων, την περιβαλλοντική του ευαισθησία για να μην ψηφίσει στη Βουλή την κύρωση τεσσάρων -δικών του- συμβάσεων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Την «ξέχασε» όμως στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ, παρά το βεβαρημένο «περιβαλλοντικό μητρώο» της εταιρείας. «Δεν άκουσα ούτε φωνή ούτε ακρόαση από το ευαίσθητο πράσινο κόμμα για τη ΛΑΡΚΟ, διότι είναι μια δημόσια επιχείρηση και για τις δημόσιες επιχειρήσεις περιβαλλοντικές ευαισθησίες δεν υπάρχουν. Οι ευαισθησίες υπάρχουν για κάποιες ιδιωτικές επιχειρήσεις, μόνο για ορισμένες ιδιωτικές», είπε. «Πρόσφατα κάνατε μια διάσκεψη και είδαμε σε όλη την Αθήνα αφισορύπανση από το ΣΥΡΙΖΑ, το πράσινο κόμμα του περιβάλλοντος», πρόσθεσε.

«Φτάνοντας στον λιγνίτη», συνέχισε ο κ. Χατζηδάκης, κυριολεκτικά «χάνεται η μπάλα».

«Πρώτο ερώτημα: Είστε υπέρ ή κατά της απολιγνιτοποίησης; Διότι προσπαθώντας να παρακολουθήσω τον (εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης) κ. Φάμελλο θεώρησα πως μάλλον είστε υπέρ. Παρακολουθώντας όμως τοποθετήσεις άλλων κατάλαβα ότι μάλλον είστε κατά, διότι άκουσα θρήνους και κοπετούς.

Δεύτερο ερώτημα: Εσείς του ΣΥΡΙΖΑ που είσαστε υπέρ της απολιγνιτοποίησης θέλετε να προχωρήσετε γρήγορα ή αργά ; Διότι από τον κ. Φάμελλο κατάλαβα ότι θέλετε να το καθυστερήσετε. Ωστόσο, ο ευρωβουλευτής σας, ο κ. Κόκκαλης έχει καταθέσει ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα της ΔΕΗ και του ανταγωνισμού, την οποία θα μπορούσα να την είχα γράψει κι εγώ. Ο κ. Κόκκαλης λέει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι πρέπει να κλείσουν το ταχύτερο οι λιγνιτικές μονάδες…Αποφασίστε τι θέλετε και μετά ερχόσαστε να κάνετε ερωτήσεις.

Τρίτο ερώτημα: Θέλετε πρώτα να παρουσιάσουμε το σχέδιό μας και μετά να μιλήσουμε στην κοινωνία όπως είπε ο κ. Φάμελλος; Ή θέλετε πρώτα να μιλήσουμε με την κοινωνία και μετά να καταλήξουμε στο σχέδιό μας, όπως είπε ο κ. Δραγασάκης; Συνεννοηθείτε πρώτα μεταξύ σας και μετά ευχαρίστως να απαντήσουμε σε όλες τις επερωτήσεις σας», είπε ο κ. Χατζηδάκης, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος συνέχισε την κριτική του λέγοντας: «Λέτε ότι δεν έχουμε σχέδιο. Είναι καταγεγραμμένο το σχέδιο τόσο στο ΕΣΕΚ όσο και στο business plan της ΔΕΗ. Παρουσιάσαμε στην Πτολεμαΐδα και ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε ήδη 12 μέτρα άμεσης δράσης Υπάρχει ένα πακέτο από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους που μπορεί να φτάσει έως τα 4,4 δισ. ευρώ. Για να υπάρχει μια τάξη μεγέθους, το σημερινό Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Δυτικής Μακεδονίας (το οποίο εμφανίζει πολύ χαμηλά ποσοστά απορροφήσεων, κάτι για το οποίο φέρει μεγάλη ευθύνη η προηγούμενη περιφερειακή αρχή) είναι 500 εκατ. Αντιμετωπίσαμε το ζήτημα του λιγνιτικού πόρου. Εκδόθηκε σχετική απόφαση έτσι ώστε να ξεκινήσει η κατανομή πόρων 136 εκατομμυρίων ευρώ από τη ΔΕΗ. Να θυμίσω εδώ στους «εισαγγελείς» του ΣΥΡΙΖΑ ότι εσείς δώσατε μόνο 22 εκατ. ευρώ; Παραπέρα, ανακοινώσαμε την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 2GW στα λιγνιτικά πεδία της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία και περίπου 1GW στη Μεγαλόπολη. Ενθαρρύναμε τη ΔΕΔΑ να προσαρμόσει το πρόγραμμά της για την ανάπτυξη των δικτύων φυσικού αερίου στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η απολιγνιτοποίηση και να επεκτείνει το δίκτυο στους Δήμους Κοζάνης, Εορδαίας, Φλώρινας και Αμυνταίου, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες τηλεθέρμανσης των εν λόγω δήμων. Η ΔΕΗ φυσικά θα προχωρήσει στο μεγάλο περιβαλλοντικό έργο της αποκατάστασης των ορυχείων που θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας. Αυτοί που σήμερα σκάβουν στα ορυχεία, αύριο θα σκεπάζουν για να δημιουργηθούν τεχνητές λίμνες και για να φυτευτούν χιλιάδες δέντρα. Προχωράμε σε επιπλέον παρεμβάσεις, όπως το αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ειδικό φορολογικό καθεστώς για τις λιγνιτικές περιοχές. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, διότι θα δημιουργήσει ισχυρά κίνητρα για επενδύσεις σε μια σειρά από τομείς στις περιοχές αυτές. Θα δείτε σε λίγους μήνες ότι υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον γι’ αυτές τις περιοχές, που το μέλλον τους δεν είναι μόνο η ενέργεια, αλλά και η εναλλακτική γεωργία, η βιομηχανία και οι υπηρεσίες».

Οκτώ απαντήσεις

Ο υπουργός ΠΕΝ τόνισε ότι ενώ «η κυβέρνηση κάνει αυτήν την προσπάθεια, χωρίς να υποτιμά τις δυσκολίες και να παραγνωρίζει τα ενδεχόμενα εμπόδια, ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σήμερα εδώ και υποβάλλει αυτήν την επερώτηση. Πότε;

Πρώτον, όταν το κόμμα αυτό που λέει «πού πάει η Δυτική Μακεδονία, πού πάει η Μεγαλόπολη με την απολιγνιτοποίηση», ξεκίνησε να έχει 24GW από λιγνιτική παραγωγή και έδωσε 10GW το 2019. Όταν μειώνετε εσείς την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη είναι καλό, αλλά όταν σχεδιάζουμε να το κάνουμε εμείς είναι κακό;

Δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς επειδή θέλησε να αντιμετωπίσει –υποτίθεται- το ζήτημα που ήταν ανοιχτό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τον λιγνίτη, θέσπισε τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, από τις οποίες η ΔΕΗ έχασε 600 εκατ. ευρώ.

Τρίτον, είστε το κόμμα που δεν θέλετε σήμερα να ακούσετε καθόλου τη λέξη ιδιωτικοποίηση, αλλά επιχειρήσατε δύο να ιδιωτικοποιήσετε δύο λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Τη δεύτερη φορά ήταν ένας διαγωνισμός χωρίς κατώφλι. Δηλαδή, μπορούσε κανείς να τις πάρει ακόμα και με 1 ευρώ. Φυσικά δεν βρέθηκε κανένας, διότι ο κ. Κόκκαλης, ο Ευρωβουλευτής σας, έχει δίκιο ότι οι λιγνίτες «βάζουν μέσα» τη ΔΕΗ.

Τέταρτον, μας λέτε για το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβαση που είναι «πουκάμισο αδειανό». Το ανακοινώσατε, το βγάλετε σε διαβούλευση, αλλά δεν έγινε ποτέ η σύστασή του. Είναι ένας φορέας της φαντασίας σας.

Πέμπτον, το λιγνιτικό τέλος της ΔΕΗ. Κάνετε κριτική στην Κυβέρνηση. Πού ήσασταν πέντε χρόνια; Ενώ η ΔΕΗ όφειλε 100 και πλέον εκατομμύρια ευρώ για λιγνιτικό πόρο στις περιοχές αυτές, έδωσε μόνο 22.

Έκτον, για τα 31,4 εκατομμύρια ευρώ του Πράσινου Ταμείου, από το 2018 δεν έγινε απολύτως τίποτα για να υλοποιηθούν οι δράσεις που περιγράφονται στη σχετική ΚΥΑ. Μόνο προβλέψεις έργων, λόγια παχιά και μελέτες κενές περιεχομένου. Έμεναν τα χρήματα να λιμνάζουν σε έναν λογαριασμό. Εμείς τα εντάσσουμε στον συνολικό μας σχεδιασμό μαζί με άλλα τόσα που προσθέσαμε τώρα στο Πράσινο Ταμείο.

Έβδομον, για τη μελέτη που εκπονεί η Παγκόσμια Τράπεζα για τη Δυτική Μακεδονία, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει ένα γενικόλογο κείμενο χωρίς στόχους, πράγμα που μας ανάγκασε να μιλήσουμε στην Τράπεζα και να της πούμε να κάνει γρηγορότερα τη μελέτη της και να είναι πολύ σαφέστερη σε αυτά τα οποία θα παρέδιδε.

Όγδοον, να πάμε και σε τοπικό επίπεδο, ειδικά για τη Δυτική Μακεδονία, γιατί θυμάμαι τον πρώην περιφερειάρχη κ. Καρυπίδη να είναι μεταξύ των διαμαρτυρομένων. Ο κ. Καρυπίδης ήταν από τους τελευταίους σε απορρόφηση πόρων όσο ήταν περιφερειάρχης.

Όταν λοιπόν δεν αφήνετε κανένα σχέδιο, δεν δίνετε τα λεφτά του λιγνιτικού πόρου της ΔΕΗ, οι διακηρύξεις σας περί «πράσινης» δίκαιης μετάβασης είναι ένα πουκάμισο αδειανό, δεν μπορείτε να συνεννοηθείτε μεταξύ σας, ερχόσαστε στη συνέχεια και κάνετε επερώτηση. Είναι κοινοβουλευτικό σας δικαίωμα, το σέβομαι και απαντώ. Όμως, δεν διαλέξατε το κατάλληλο πεδίο, καθώς δώσατε την ευκαιρία για την Κυβέρνηση να δείξει ότι έχει ξεκάθαρη «πράσινη» ατζέντα, ότι έχει ξεκάθαρη οικονομική πολιτική σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα και μια ευκαιρία να φανεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γυμνός», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Σ. Φάμελλος: Απολιγνιτοποίηση Μητσοτάκη σημαίνει ιδιωτική ηλεκτροπαραγωγή από αέριο και κοινωνική καθίζηση στις λιγνιτικές περιοχές


Πρωτολογία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, στη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης 61 βουλευτών για την καταστροφική και ανέφικτη μετάβαση που προτείνει ο Κ. Μητσοτάκης για τις λιγνιτικές περιοχές, στη Βουλή

"Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρότι είχε ως προτεραιότητα την σωτηρία της χώρας, την έξοδο από τα μνημόνια και τη χρεοκοπία, δεν υποτίμησε τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις της Ελλάδας, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Στήριξε τη Συμφωνία των Παρισίων το 2015, προχώρησε στο νόμο προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και εκπόνησε για πρώτη φορά, το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Η Ελλάδα, τον Ιούνιο του 2019, δεσμεύτηκε υπέρ της κλιματικής ουδετερότητας, με την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ.
Η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί συστατικό στοιχείο της αναπτυξιακής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ. Η μετάβαση στην κλιματική ουδετεροτητα είναι ζήτημα ζωής και ταυτόχρονα, μία επανάσταση, μία ουσιαστική δομική προοδευτική μεταρρύθμιση.
Δυστυχώς, σήμερα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, επιλέγει η σημαντική αυτή μεταρρύθμιση να γίνει πρόχειρα, χωρίς σχέδιο, λειτουργώντας ως μικροκομματικό εργαλείο επικοινωνίας, και αποτελώντας το προσωπείο που θα προσφέρει άφεση αμαρτιών στο πραγματικό σχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), που δεν είναι άλλο από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στην ενέργεια και από τη στήριξη λίγων επιχειρηματικών συμφερόντων. Μία επιλογή που δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στη χώρα και καταστροφικές συνέπειες για τις λιγνιτικές περιοχές.
Τα σοβαρότατα αυτά προβλήματα αναδεικνύει η επίκαιρη επερώτησή μας. Πόσο καταστροφική είναι η απολιγνιτοποίηση του κυρίου Μητσοτάκη για τις λιγνιτικές περιοχές, καθώς δεν υπάρχει κανένα αναπτυξιακό σχέδιο, καμία διέξοδος επιβίωσης για αυτές τις περιοχές.
Το σχέδιο του ΥΕΠΝ και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη συνοψίζεται σε τρεις άξονες.
- Φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές για όσους χάνουν τη δουλειά τους, όπως εξήγγειλε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, στη Δυτική Μακεδονία. Αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία. Κανένα σχέδιο για νέο παραγωγικό μοντέλο, βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά επιλέγει να δημιουργήσει στρατιές ανέργων.
-Σε σχέση με την ηλεκτροπαραγωγή, η κυβέρνηση επιλέγει το φυσικό αέριο να παραμείνει στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας τουλάχιστον ως το 2050. Παρότι ακόμα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σταματά τη χρηματοδότηση έργων φυσικού αερίου.
-Ιδιωτικοποιήσεις. Ο τρίτος άξονας για τον οποίο καυχήθηκε ο κ. Χατζηδάκης, στην πρόσφατη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο ΥΠΕΝ, είναι ότι προωθεί τις περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα. Αυτός είναι ο ρόλος του Υπουργείου για τον κ. Χατζηδάκη, να ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία, τα δίκτυα και η πολιτεία να μην έχει κανένα εργαλείο ενεργειακού σχεδιασμού. Η ΔΕΠΑ Υποδομών μάλιστα σε έναν ιδιοκτήτη, τον ΑΔΜΗΕ, τον ΔΕΔΔΗΕ, κλπ
Το βασικό σχέδιο του κ. Χατζηδάκη αντικαθιστά το λιγνίτη με Ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου αντί για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας! Αυτό αποδεικνύουν και τα νούμερα. Στο ΕΣΕΚ του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε ότι το φυσικό αέριο θα είχε το 18% του μεριδίου ηλεκτροπαραγωγής, το 2030, και ο κ. Χατζηδάκης προτείνει να αυξηθεί στο 32%, το 2030. Άρα, η ΝΔ επιλέγει να ανθρακοποιεί την ηλεκτροπαραγωγή της χώρας, όχι να την απανθρακοποιεί.
Μία επιλογή που αφήνει τη χώρα εντελώς εκτεθειμένη και αθωράκιστη απέναντι σε μία πιθανή ενεργειακή κρίση, και στη διακύμανση της τιμής του φυσικού αερίου, όπως συνέβη στο παρελθόν. Η ανάγκη επιπλέον, απόσβεσης των ιδιωτικών επενδύσεων επιβαρύνει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με αύξηση του κόστους ενέργειας.
Στην Ελλάδα όμως, συνέβη το εξής παράδοξο. Ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώνει την πλήρη απολιγνιτοποίηση έως το 2028, στη Σύνοδο του ΟΗΕ, χωρίς να το ξέρουν οι Υπουργοί του.
Ύστερα από την πρόχειρη και επιφανειακή εξαγγελία προχωράει, στη συνέχεια, στην τροποποίηση του ΕΣΕΚ, στη μελέτη επάρκειας ισχύος του ΑΔΜΗΕ και προσχηματική διαβούλευση στη Δυτική Μακεδονία, χωρίς να παρουσιάσει κανένα σχέδιο, σε μία περιοχή που τουλάχιστον το 40% με 45% της παραγωγικής βάσης εξαρτάται από την ηλεκτροπαραγωγή.
Εμείς, καταθέσαμε την επίκαιρη επερώτηση για να ζητήσουμε η μετάβαση να είναι δίκαιη και για να συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες που είχε λάβει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με το πρώτο πανευρωπαϊκά Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, για να έχουν μέλλον, εργασία και κοινωνική συνοχή οι λιγνιτικές περιοχές, για να περιορίσουμε τις συνέπειες της δικής σας πολιτικής, καθώς και να δημιουργήσουμε το πρόγραμμα της επόμενης δημοκρατικής, προοδευτικής διακυβέρνησης.
Αλλά δεν έχετε καν τη διοικητική και τεχνική επάρκεια να μας ενημερώσουν τι θα γίνει με την Πτολεμαΐδα V, ενώ η ΔΕΗ/Ελλάδα επενδύει 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ στην πιο σύγχρονη και νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη. Τσάμπα οι αυξήσεις που δίνετε στα Golden Boys της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Χατζηδάκη, η μονάδα αυτή το 2028 δεν θα χρησιμοποιεί λιγνίτη, αλλά κανείς δεν ξέρει τι καύσιμο θα χρησιμοποιεί μετά το 2028;
Τώρα επιχειρείτε να φορτώσετε τις δικές σας επιλογές στο ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να έχουμε μία Κυβέρνηση η οποία κάνει αντιπολίτευση στην Αντιπολίτευση, γιατί, πολύ απλά, δεν έχει πολιτική. Υποπτεύομαι ότι το κάνετε για να κρύψετε τη συνεννόηση, τη συναλλαγή που έχετε κάνει με τους ιδιώτες που θα μπουν στο φυσικό αέριο. Αν όμως εμείς ήμασταν προσκολλημένοι στον λιγνίτη για ποιο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το πρώτο κόμμα, η πρώτη κυβέρνηση, που δημιούργησε Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη; Για ποιο λόγο διαβουλευτήκαμε με την τοπική κοινωνία, δημόσια και όχι σε ιδιωτικό χώρο, κρυφά, όπως εσείς, με τα ΜΑΤ απ’ έξω; Γιατί έχετε «παγώσει» τους πόρους που σας κληροδοτήσαμε;
Εμείς είχαμε σχέδιο που διασφάλισε την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, χωρίς να αυξάνουμε την ενεργειακή εξάρτηση, με χαμηλό κόστος ώστε, να καταπολεμήσουμε την ενεργειακή φτώχεια. Μία δίκαιη μετάβαση. Διαμορφώσαμε έναν οδικό χάρτη, ξεκινήσαμε τη μελέτη με την Παγκόσμια Τράπεζα, με τα πρώτα έσοδα από τα δικαιώματα των αερίων του θερμοκηπίου για την περιοχή (31,5 εκατ. ευρώ) στο ταμείο όταν παραλάβατε εσείς. Κάναμε δημόσια διαβούλευση και δύο νομοθετικές ρυθμίσεις για να συσταθεί το Ταμείο και Κοινή Υπουργική Απόφαση που περιλαμβάνει την εκπόνηση ενός master plan για τη Μεγαλόπολη, που τώρα δεν έχει κανένα σχέδιο. Δρομολογήσαμε ακόμη και έργα τηλεθέρμανσης.
Τα ερωτήματα είναι απλά. Σε ποιες μελέτες στηριχθήκατε για το σχέδιο απολιγνιτοποίησης; Τι κερδίσατε για τη χώρα από την επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης; Ποιες είναι οι επιπτώσεις στο business plan της ΔΕΗ και πότε θα το παρουσιάσετε; Πότε θα έχετε σχέδιο για αυτές τις περιοχές και με ποιους αναπτυξιακούς άξονες; Ποιο θα είναι το παραγωγικό μοντέλο για τη Δυτική Μακεδονία και το Δήμο Μεγαλόπολης;
Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτός που ξεκίνησε το σχεδιασμό της Δίκαιης Μετάβασης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα τον ολοκληρώσει, καθώς και θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα της χώρας και των κατοίκων. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πάντα με την κοινωνία και θα συνεχίσει να είναι".



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης