Ορισμός προϋποθέσεων και τιμών αναφοράς για μικρά υδροηλεκτρικά σε καθεστώς repowering

Ορισμός προϋποθέσεων και τιμών αναφοράς για μικρά υδροηλεκτρικά σε καθεστώς repowering
Με απόφαση του υφυπουργού Ενέργειας, Γ. Θωμά, οι μονάδες έως και 15 MW εντάσσονται σε καθεστώς repowering με την αντικατάσταση του βασικού ηλεκτρομηχανολογικού τους εξοπλισμού
Τις προϋποθέσεις ένταξης σε καθεστώς repowering μικρών υδροηλεκτρικών μονάδων, ισχύος έως και 15 MW, καθώς και τον τρόπο αποζημίωσής τους, καθορίζει πρόσφατη απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς.

Η απόφαση κινείται στο πνεύμα της γνωμοδότησης που είχε εκδώσει για το ίδιο θέμα τον περασμένο Νοέμβριο η ΡΑΕ, καθώς όπως και στη γνωμοδότηση θέτει ως προϋπόθεση την υπαγωγή στο καθεστώς repowering την αντικατάσταση του βασικού ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του έργου και κατ’ ελάχιστο του υδροστρόβιλου, της ηλεκτρογεννήτριας και του λοιπού ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού ελέγχου λειτουργίας του σταθμού, όπως αυτή επιβεβαιώνεται από την αρμόδια Αρχή χορήγησης των Αδειών Εγκατάστασης και Λειτουργίας του σταθμού.

Επίσης, προβλέπει πως τα έργα με εγκατεστημένη ισχύ έως και 15 MW θα «κλειδώνουν» νέες τιμές αναφοράς χωρίς τη συμμετοχή σε διαγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών. Έτσι, θα εντάσσονται σε καθεστώς στήριξης με τη μορφή Λειτουργικής Ενίσχυσης, συνάπτοντας ανάλογα με την ισχύ τους Σύμβαση λειτουργικής Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης ή Σύμβαση λειτουργικής Ενίσχυσης Σταθερής Τιμής.

Ηλικίας 20 ετών περίπου 25 μονάδες

Όσον αφορά την αποζημίωσή τους, αυτή θα προσαρτάται από την τιμή αναφοράς των νέων υδροηλεκτρικών μονάδων. Έτσι, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι σταθμοί ισχύος έως 3 MW, θα αμείβονται με το 60% της Τ.Α. των νέων μικρών υδροηλεκτρικών ίδιας ισχύος. Αντίστοιχα, τα μεγαλύτερα έργα σε καθεστώς repowering (από 3 έως 15 MW), θα «κλειδώνουν» τιμή ίση με το 60% της Τ.Α. των νέων υδροηλεκτρικών αντίστοιχης ισχύος.

Όπως αναφερόταν στη σχετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ, από το μητρώο της Αρχής προκύπτει ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών (περίπου 25 συνολικής ισχύος 42,4 MW) που λειτουργούν συνεχώς και περίπου 20 έτη. Αυτό συνεπάγεται ότι ο κρίσιμος εξοπλισμός των έργων ενδεχομένως να έχει φτάσει στα όρια του προσδόκιμου ζωής του και να απαιτείται μερική ή ολική αντικατάστασή του. Επομένως, αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα οι εν λόγω σταθμοί να προχωρήσουν σε αντικατάσταση του εξοπλισμού τους ώστε να καταστεί εφικτή η συνέχιση της λειτουργίας τους.


Κ.Δ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης