Ενέργεια

Συνεργασία BP και Santos σε έργο δέσμευσης και αποθήκευσης CO2 στην Αυστραλία

tags :
Συνεργασία BP και Santos σε έργο δέσμευσης και αποθήκευσης CO2 στην Αυστραλία
Στόχος του προγράμματος είναι να εγχύσει 1,7 εκατομμύρια τόνους CO2 το χρόνο σε πρώην δεξαμενή φυσικού αερίου
Τα αδρανή έργα δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα της Αυστραλίας ενδέχεται να δεχθούν κάποια ώθηση, καθώς η BP Plc και η Santos ανακοίνωσαν ότι θα συνεργασθούν σε project, την ώρα η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής άνθρακα και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο ενισχύει τον αγώνα για το κλίμα.

Η συντηρητική κυβέρνηση της Αυστραλίας ασχολείται με πολιτικές για την ανάπτυξη δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS), προκειμένου να τηρηθούν οι δεσμεύσεις του Παρισιού για το κλίμα.
Η Santos, ο δεύτερος μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός φυσικού αερίου της Αυστραλίας, έχει ξεκινήσει μελέτες μηχανικής για ένα έργο CCS στη λεκάνη Cooper, στην κεντρική Αυστραλία, το οποίο θα εγχύσει 1,7 εκατομμύρια τόνους CO2 το χρόνο σε πρώην δεξαμενή φυσικού αερίου.

"Με τον κόσμο που απαιτεί περισσότερους υδρογονάνθρακες για τουλάχιστον τις επόμενες δύο δεκαετίες, κάθε σοβαρή αντίδραση στην αλλαγή του κλίματος πρέπει να περιλαμβάνει δρόμους για να καταστούν αυτά τα καύσιμα καθαρότερα", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Santos Ltd, κ. Kevin Gallagher.
Το έργο στη λεκάνη Cooper θα μπορούσε ενδεχομένως να επεκταθεί για την έγχυση 20 εκατομμυρίων τόνων ετησίως.
Αυτό θα ήταν πέντε φορές μεγαλύτερο από το μοναδικό έργο CCS της Αυστραλίας, αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων (A $ 1,3 δισεκατομμυρίων) στο εργοστάσιο LNG της Gorgon στη Δυτική Αυστραλία, το οποίο εκμεταλλεύτηκε η Chevron Corp, καθώς επίσης και ο μεγαλύτερος εμπορικός χώρος CCS στον κόσμο.

Η BP δεσμεύθηκε την Τετάρτη να επενδύσει 20 εκατομμύρια δολάρια στο έργο της Santos.
"Πιστεύουμε ότι το CCS διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού", δήλωσε ο Emil Ismayilov, Διευθύνων Σύμβουλος της Διεθνούς Εξερεύνησης και Παραγωγής της BP στην Αυστραλίας σε δήλωση με την Santos σχετικά με τη μη δεσμευτική συμφωνία.
Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν τη συμφωνία τους πριν από ένα φόρουμ CCS στην Καμπέρα, με επικεφαλής τον ιδιωτικό οργανισμό CO2CRC, έναν οργανισμό που δημιουργήθηκε αρχικά στο πλαίσιο κυβερνητικού ερευνητικού προγράμματος.

Η Santos είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα ότι θα μπορούσε να πάρει μια τελική απόφαση επένδυσης για το έργο Cooper μέχρι τα τέλη του 2020, αλλά θα προχωρήσει μόνο "υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει η απαιτούμενη κυβερνητική πολιτική".

Ένα άλλο έργο CCS από την Glencore Plc στην πολιτεία Queensland, η οποία θα μπορούσε επίσης να φτάσει σε τελική επενδυτική απόφαση αργότερα αυτό το έτος.
Ένα τρίτο έργο, το οποίο ήδη υποστηρίζεται από την κυβέρνηση της Αυστραλίας, είναι ένα σχέδιο που υποστηρίζεται από την Ιαπωνία για την παραγωγή υδρογόνου από καφέ άνθρακα, με το CO2 αποθηκευμένο κάτω από το Bass Strait.

Οι πολιτικές που επιδιώκει το CO2CRC περιλαμβάνουν πιστώσεις φόρου για την αποθήκευση και χρήση πιστώσεων CO2 και άνθρακα για αποθηκευμένο CO2, οι οποίες θα μπορούσαν να πωληθούν στο πρόγραμμα του κυβερνητικού Ταμείου για τη μείωση των εκπομπών.

"Πρέπει να υπάρξει μια οικονομική αξία που να συνδέεται με την απομόνωση του CO2. Αν αλλάξετε αυτή τη δυναμική, αλλάζετε τις εμπορικές συνθήκες, τότε θα βρείτε περισσότερα έργα που μπορούν να δικαιολογηθούν, "δήλωσε ο επικεφαλής του CO2CRC, David Byers, στο Reuters.




www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης