Τελευταία Νέα

Από τα αιολικά το 15% της ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη - Ο «βραχνάς» των ανεμογεννητριών

Από τα αιολικά το 15% της ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη - Ο «βραχνάς» των ανεμογεννητριών
Καίρια ερωτήματα για την διείσδυση των ΑΠΕ στο πλαίσιο της καταπολέμησης των εκπομπών

Από την αιολική ενέργεια προέρχεται το 15% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμόδιων για θέματα του Green Deal.Όπως είναι γνωστό, απασχολούνται περίπου 300.000 άτομα και αντιπροσωπεύει περισσότερα από 25 δις ευρώ σε επενδύσεις και εξαγωγές αγαθών αξίας 8 δις. ευρώ ετησίως. Μάλιστα, η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση των ανθρακούχων εκπομπών αναφέρει ότι η ουδετερότητα του κλίματος θα χρειαστεί έως το 2050 πενταπλάσια δυναμικότητα αιολικής ενέργειας από ό, τι σήμερα η Ευρώπη, με τον άνεμο να αποτελεί πυλώνα της όλης αυτής προσπάθειας.

Ο «βραχνάς» των ανεμογεννητριών

Όμως η βιομηχανία ανεμογεννητριών στην Ευρώπη βρίσκεται υπό πίεση όπως ποτέ άλλοτε. Η αλυσίδα εφοδιασμού ανεμογεννητριών δίνει τεράστιο αγώνα. Η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει την παγκόσμια ηγετική της θέση στον τομέα της αιολικής ενέργειας και μαζί με αυτήν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία, την έρευνα και την καινοτομία. Οι ανεμογεννήτριες έχουν κοστίσει  πάνω από 38.000 απώλειες  θέσεων εργασίας μόνο στη Γερμανία τα τελευταία 4 χρόνια.

Η Κίνα διπλασιάζει την συνολική εγκατεστημένη ισχύ της, προχωρώντας σε μεγαλύτερες μειώσεις του κόστους σε σχέση με την Ευρώπη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο ανταγωνισμός με τους Κινέζους να διευρύνεται, καθώς οι υποστηρικτικές πολιτικές των κυβερνήσεων και οι επιδοτήσεις, καθιστούν την Κίνα σε πλεονεκτική θέση.

Η επιτάχυνση της ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία νέων στρατηγικών αξιών: βιομηχανία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, καθαρή κινητικότητα και ανανεώσιμο υδρογόνο. Ωστόσο, ο τομέας της αιολικής ενέργειας θα πρέπει να αναγνωριστεί και ως δημιουργός θέσεων εργασίας και να ξεχωρίσει ξεχωριστά ως στρατηγική αλυσίδα αξίας.

Το καίριο ερώτημα

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson, δήλωσε: «Η ΕΕ χρειάζεται πενταπλάσια αιολικά πάρκα από ό, τι σήμερα για να φτάσει στην κλιματική ουδετερότητα. Το ερώτημα είναι: οι εν λόγω στρόβιλοι θα κατασκευαστούν στην Ευρώπη; Το Green Deal της Ευρώπης μπορεί να αποτελέσει αναπτυξιακή στρατηγική της ΕΕ, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος von der Leyen; Αυτό ξεκινά τώρα με μια βιομηχανική στρατηγική που αναγνωρίζει την αιολική ενέργεια. Και διασφαλίζει ότι η κλιματική ουδετερότητα μεταφράζεται σε εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις αιολικής ενέργειας εδώ στην Ευρώπη».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης