Η G7 δεν αναμένεται να ζητήσει περισσότερη δημοσιονομική και νομισματική στήριξη για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού
Σε αχαρτογράφητα νερά κινείται η παγκόσμια κοινότητα λόγω της επέλασης του κορωνοϊού, ο οποίος σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία εξαπλώνεται ραγδαία εκτός της Κίνας, η οποία αρχίζει να μετρά ολοένα και λιγότερα κρούσματα και νεκρούς.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Τedros Adhanom Ghebreyesus, του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος υποστήριξε πως είναι τουλάχιστον 8 φορές περισσότερα τα κρούσματα που αναφέρονται εκτός της Κίνας σε σύγκριση με αυτά που καταγράφονται στο εσωτερικό της Κίνας τα τελευταία 24ωρα, επισημαίνοντας πως είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο αριθμός των νεκρών παγκοσμίως ανέρχεται σε 3.117 ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα διαμορφώνονται στα 90.937.
Παράλληλα αναφέρεται πως ο αριθμός των ανθρώπων που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ανέρχονται σε 48.017.
Πέραν της ηπειρωτικής Κίνας, οι πιο σοβαρές περιπτώσεις – όσον αφορά τον αριθμό των θυμάτων και των κρουσμάτων – είναι αυτές της Νότιας Κορέας, της Ιταλίας και του Ιράν, την ώρα που και οι ΗΠΑ αρχίζουν να εξετάζουν τη λήψη μέτρων προκειμένου να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.
Τα πρώτα τους κρούσματα ανακοίνωσαν η Λετονία, η Σαουδική Αραβία, η Σενεγάλη και το Μαρόκο, με τον κορωνοϊό να έχει «χτυπήσει» ήδη 74 χώρες παγκοσμίως.
Η δραματική κατάσταση την οποία έχει προκαλέσει παγκοσμίως ο κορωνοϊός έχει ως εξής:
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 90.937.
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 3.117 παγκοσμίως, ενώ θεραπεύτηκαν 48.017 άνθρωποι.
- Οι ΗΠΑ μετρούν ένα νεκρό, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 105.
- Μόνο στην επαρχία Hubei της Κίνας, το επίκεντρο της επιδημίας, οι νεκροί είναι 2.834,.
- Τα κρούσματα στις υπόλοιπες επαρχίες της Κίνας παρουσιάζουν μεγάλη μείωση.
- Η επιδημία του κορωνοϊού λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
- Σε 74 χώρες έχουν καταγραφεί επιβεβαιωμένα κρούσματα.
- Τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην ηπειρωτική Κίνα που μετρά 80.151 κρούσματα.
- Η Νότια Κορέα αναφέρει 4.812 κρούσματα και 28 νεκρoύς και έκλεισε τις εκκλησίες.
- Στα 2.036 τα κρούσματα στην Ιταλία, στους 52 οι νεκροί.
- Η American Physical Society ακυρώνει το σημαντικό επιστημονικό συνέδριο
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 66 και τα κρούσματα σε 1.501.
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 274 και οι νεκροί σε 6.
- Στα 31 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 40 στο Ηνωμένο Βασίλειο και στα 27 στον Καναδά.
- Ολοένα και περισσότερο ακούγονται φωνές για ακύρωση ή μεταφορά των Ολυμπιακών Αγώνων που είναι προγραμματισμένο να γίνουν τον Ιούλιο στο Τόκιο.
- Οι εμπειρογνώμονες προτείνουν 27 ημέρες καραντίνας, καθώς οι 14 ημέρες δεν είναι επαρκής χρόνος.
- Ο ιός επεκτείνεται και στη Μέση Ανατολή.
- 26 κρούσματα στο Ιράκ, 56 κρούσματα στο Κουβέιτ, 49 στο Μπαχρέιν, 21 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ένα στο Αφγανιστάν.
- 20 χώρες έχουν αναφέρει από ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα.
- Σενεγάλη, Μαρόκο και Λετονία ανακοίνωσαν τα πρώτα τους κρούσματα
Πατήστε εδώ για να δείτε το διαδραστικό χάρτη με την εξάπλωση της επιδημίας ανά τον κόσμο
Στους 3.117 οι νεκροί – Μειώνονται κρούσματα και θάνατοι στην Κίνα
Στους 3.117 ανέρχονται οι νεκροί σε παγκόσμιο επίπεδο από την επιδημία του κορωνοϊού, με την Κίνα πάντως να ανακοινώνει μόλις 31 νέους θανάτους και 125 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα οποία αποτελούν και τα λιγότερα από τις 21 Ιανουαρίου.
Συνολικά έχουν αναφερθεί 90.936 επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων τα 80.151 έχουν καταγραφεί στην ηπειρωτική Κίνα.
Εκτός Κίνας, τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στη Νότια Κορέα (4.812), στην Ιταλία (2.036) και στο Ιράν (1.501).
Επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν καταγραφεί σε περισσότερες από 60 χώρες παγκοσμίως με τελευταία να αναφέρεται η περίπτωση του Μαρόκο.
Σημειώνεται 66 θάνατοι έχουν καταγραφεί στο Ιράν, 52 στην Ιταλία και 28 στη Νότια Κορέα.
Στην Κίνα συνολικά 125 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό καταγράφηκαν χθες Δευτέρα 2/3 στην ηπειρωτική Κίνα, αριθμός που είναι ο χαμηλότερος από την 21η Ιανουαρίου, ανακοίνωσαν σήμερα οι κινεζικές υγειονομικές αρχές.
Οι νέοι θάνατοι ανήλθαν σε 31 και όλοι καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, γεγονός που αυξάνει τον απολογισμό των θυμάτων σε 2.943.
Τα 125 νέα κρούσματα — τα 114 από αυτά εντοπίστηκαν στη Χουμπέι — είναι σημαντικά μειωμένα σε σχέση με την Κυριακή (202) και αυξάνουν το σύνολο των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 80.151.
Εξετάζεται το ενδεχόμενο κήρυξης Εκτάκτου Ανάγκης στις ΗΠΑ
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτου Ανάγκης των ΗΠΑ (FEMA) προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ο Πρόεδρος Donald Trump να κηρύξει την χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ώστε να απελευθερωθούν κονδύλια και προσωπικό για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με το NBC News αξιωματούχοι της FEMA προετοιμάζονται για μια «ανακήρυξη εκτάκτου ανάγκης λόγω μεταδιδόμενης ασθένειας» από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, γεγονός που θα δώσει την δυνατότητα στην Υπηρεσία να χρηματοδοτήσει τις Πολιτείες και τις τοπικές αρχές.
Σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Mike Pence, ο οποίος έχει αναλάβει τον συντονισμό στη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού στις ΗΠΑ, υπερασπίστηκε τους χειρισμούς της αμερικανικής κυβέρνησης στην κρίση και διαβεβαίωσε ότι η χώρα του είναι «έτοιμη» να αντιμετωπίσει την επιδημία.
Σημειώνεται πως στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί 105 κρούσματα και ένας νεκρός από τον ιό.
«Θα υπάρξουν περισσότερα κρούσματα.
Αναμφίβολα.
Όμως θα συγκεντρώσουμε τους καλύτερους ειδικούς και επιστημονικά μυαλά και θα εργαστούμε σε καθημερινή βάση για τον περιορισμό της νόσου, για τη φροντίδα των ασθενών.
Είμαι πεπεισμένος για το γεγονός ότι είμαστε έτοιμοι και ξέρουμε ότι θα το ξεπεράσουμε» υπογράμμισε ο Pence.
Trump: Εξασφαλίσαμε δεσμεύσεις από κορυφαίες φαρμακευτικές για την ανάπτυξη εμβολίου
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση Trump ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε δεσμεύσεις από κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες ότι θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη εμβολίου και φαρμάκων για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού.
Σε συνάντηση που οργανώθηκε με ηγετικά στελέχη των εταιρειών στον Λευκό Οίκο, ο Trump απαίτησε να υπάρξει συνεργασία για να επιταχυνθεί η διαδικασία που θα επιτρέψει να διατεθούν εμβόλιο και σκευάσματα που θα καταστήσουν δυνατή την αντιμετώπιση του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί την ασθένεια COVID-19.
Οι διευθύνοντες εξέφρασαν προθυμία να συνεργαστούν, χωρίς να ξεκαθαρίσουν, ωστόσο το πώς.
Ο Λευκός Οίκος, ο οποίος έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με τη φαρμακευτική βιομηχανία και τις τελευταίες εβδομάδες δυσκολεύεται στην προσπάθειά του να δείξει πως ελέγχει την κατάσταση και αποτρέπει την εξάπλωση του κορωνοϊού, χαρακτήρισε τη συνάντηση νίκη.
«Αυτό σημαίνει ‘όλα τα χέρια στο κατάστρωμα’.
Και η είδηση που προκύπτει από αυτή τη συνάντηση είναι ότι ήδη σχηματίστηκε μια κοινοπραξία (...).
Ξέρουμε ότι [οι εταιρείες] θα συνεργαστούν για τη δημιουργία φαρμάκων και νέου εμβολίου» είπε ο Pence.
Ο πρόεδρος Trump φέρεται να πίεσε τους διευθύνοντες να επιταχύνουν τα χρονοδιαγράμματά τους για την ανάπτυξη εμβολίου και φάνηκε να εκλαμβάνει την εκτίμηση ορισμένων από τα διευθυντικά στελέχη ως ένδειξη πως το εμβόλιο θα είναι έτοιμο για χρήση μέσα σε μερικούς μήνες.
«Μοιάζετε να ξέρετε ποια είναι η απάντηση σε αυτό.
Κάντε το.
Το χρειαζόμαστε» είπε ο Trump, ο οποίος ερωτηθείς για το κατά πόσο πιστεύει πως το εμβόλιο θα είναι έτοιμο όσο σύντομα θέλει, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε πως άκουσε από τα στελέχη των φαρμακοβιομηχανιών να μιλούν για ένα φάσμα που κυμαίνεται από τους 3-4 μήνες ως τον έναν χρόνο.
Ωστόσο, σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών, παρενέβη και προέτρεψε τους παρόντες στη συζήτηση να διορθώσουν την εντύπωση που σχημάτισε ο πρόεδρος, αναφέροντας ότι οι ειδικοί τον διαβεβαίωσαν ότι κάποια φάρμακα μάλλον, αλλά όχι το εμβόλιο, ίσως είναι έτοιμα προς χρήση νωρίτερα.
Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των Gilead Sciences Inc, Regeneron Pharmaceuticals Inc, Moderna Inc και GlaxoSmithKline Plc, καθώς και επικεφαλής των διευθύνσεων έρευνας και ανάπτυξης των Pfizer Inc, Johnson & Johnson και Sanofi SA, που εργάζονται για την ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων για την αντιμετώπιση του SARS-CoV-2.
Κομισιόν: Υψηλό το επίπεδο επικινδυνότητας από τον κορωνοϊό - Ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται
Το επίπεδο του κινδύνου από τον νέο κορvνοϊό για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναβαθμίστηκε από «μέτριο» σε «υψηλό», ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Von Der Leyen.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) έκανε γνωστό σήμερα ότι το επίπεδο κινδύνου για τους κατοίκους των χωρών της ΕΕ είναι «υψηλό».
Με άλλα λόγια, ο ιός «εξακολουθεί να εξαπλώνεται», είπε η Ursula von der Leyen σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.
Καναδάς: Να τίθενται εθελοντικά σε καραντίνα οι ταξιδιώτες από το Ιράν
Να τίθενται εθελοντικά σε απομόνωση οι ταξιδιώτες που προέρχονται από το Ιράν ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές του Καναδά.
Στη σύσταση τους οι αρχές αναφέρουν πως οι ταξιδιώτες αυτοί θα πρέπει να τίθενται εθελοντικά σε απομόνωση στα σπίτια τους για 14 ημέρες, ακόμη κι αν δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα.
Η κυβέρνηση του Καναδά συνέστησε εξάλλου στους υπηκόους της χώρας να αποφεύγουν τα ταξίδια, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητα, τόσο στο Ιράν, όσο και στις περιοχές της βόρειας Ιταλίας που πλήττονται από την επιδημία.
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Τedros Adhanom Ghebreyesus, του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος υποστήριξε πως είναι τουλάχιστον 8 φορές περισσότερα τα κρούσματα που αναφέρονται εκτός της Κίνας σε σύγκριση με αυτά που καταγράφονται στο εσωτερικό της Κίνας τα τελευταία 24ωρα, επισημαίνοντας πως είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο αριθμός των νεκρών παγκοσμίως ανέρχεται σε 3.117 ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα διαμορφώνονται στα 90.937.
Παράλληλα αναφέρεται πως ο αριθμός των ανθρώπων που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ανέρχονται σε 48.017.
Πέραν της ηπειρωτικής Κίνας, οι πιο σοβαρές περιπτώσεις – όσον αφορά τον αριθμό των θυμάτων και των κρουσμάτων – είναι αυτές της Νότιας Κορέας, της Ιταλίας και του Ιράν, την ώρα που και οι ΗΠΑ αρχίζουν να εξετάζουν τη λήψη μέτρων προκειμένου να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.
Τα πρώτα τους κρούσματα ανακοίνωσαν η Λετονία, η Σαουδική Αραβία, η Σενεγάλη και το Μαρόκο, με τον κορωνοϊό να έχει «χτυπήσει» ήδη 74 χώρες παγκοσμίως.
Η δραματική κατάσταση την οποία έχει προκαλέσει παγκοσμίως ο κορωνοϊός έχει ως εξής:
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 90.937.
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 3.117 παγκοσμίως, ενώ θεραπεύτηκαν 48.017 άνθρωποι.
- Οι ΗΠΑ μετρούν ένα νεκρό, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 105.
- Μόνο στην επαρχία Hubei της Κίνας, το επίκεντρο της επιδημίας, οι νεκροί είναι 2.834,.
- Τα κρούσματα στις υπόλοιπες επαρχίες της Κίνας παρουσιάζουν μεγάλη μείωση.
- Η επιδημία του κορωνοϊού λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
- Σε 74 χώρες έχουν καταγραφεί επιβεβαιωμένα κρούσματα.
- Τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην ηπειρωτική Κίνα που μετρά 80.151 κρούσματα.
- Η Νότια Κορέα αναφέρει 4.812 κρούσματα και 28 νεκρoύς και έκλεισε τις εκκλησίες.
- Στα 2.036 τα κρούσματα στην Ιταλία, στους 52 οι νεκροί.
- Η American Physical Society ακυρώνει το σημαντικό επιστημονικό συνέδριο
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 66 και τα κρούσματα σε 1.501.
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 274 και οι νεκροί σε 6.
- Στα 31 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 40 στο Ηνωμένο Βασίλειο και στα 27 στον Καναδά.
- Ολοένα και περισσότερο ακούγονται φωνές για ακύρωση ή μεταφορά των Ολυμπιακών Αγώνων που είναι προγραμματισμένο να γίνουν τον Ιούλιο στο Τόκιο.
- Οι εμπειρογνώμονες προτείνουν 27 ημέρες καραντίνας, καθώς οι 14 ημέρες δεν είναι επαρκής χρόνος.
- Ο ιός επεκτείνεται και στη Μέση Ανατολή.
- 26 κρούσματα στο Ιράκ, 56 κρούσματα στο Κουβέιτ, 49 στο Μπαχρέιν, 21 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ένα στο Αφγανιστάν.
- 20 χώρες έχουν αναφέρει από ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα.
- Σενεγάλη, Μαρόκο και Λετονία ανακοίνωσαν τα πρώτα τους κρούσματα
Πατήστε εδώ για να δείτε το διαδραστικό χάρτη με την εξάπλωση της επιδημίας ανά τον κόσμο
Στους 3.117 οι νεκροί – Μειώνονται κρούσματα και θάνατοι στην Κίνα
Στους 3.117 ανέρχονται οι νεκροί σε παγκόσμιο επίπεδο από την επιδημία του κορωνοϊού, με την Κίνα πάντως να ανακοινώνει μόλις 31 νέους θανάτους και 125 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα οποία αποτελούν και τα λιγότερα από τις 21 Ιανουαρίου.
Συνολικά έχουν αναφερθεί 90.936 επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων τα 80.151 έχουν καταγραφεί στην ηπειρωτική Κίνα.
Εκτός Κίνας, τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στη Νότια Κορέα (4.812), στην Ιταλία (2.036) και στο Ιράν (1.501).
Επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν καταγραφεί σε περισσότερες από 60 χώρες παγκοσμίως με τελευταία να αναφέρεται η περίπτωση του Μαρόκο.
Σημειώνεται 66 θάνατοι έχουν καταγραφεί στο Ιράν, 52 στην Ιταλία και 28 στη Νότια Κορέα.
Στην Κίνα συνολικά 125 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό καταγράφηκαν χθες Δευτέρα 2/3 στην ηπειρωτική Κίνα, αριθμός που είναι ο χαμηλότερος από την 21η Ιανουαρίου, ανακοίνωσαν σήμερα οι κινεζικές υγειονομικές αρχές.
Οι νέοι θάνατοι ανήλθαν σε 31 και όλοι καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, γεγονός που αυξάνει τον απολογισμό των θυμάτων σε 2.943.
Τα 125 νέα κρούσματα — τα 114 από αυτά εντοπίστηκαν στη Χουμπέι — είναι σημαντικά μειωμένα σε σχέση με την Κυριακή (202) και αυξάνουν το σύνολο των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 80.151.
G7: Ναι σε μέτρα κατά της επιδημίας, όχι σε αίτημα προς τις κεντρικές τράπεζες για συντονισμένη μείωση επιτοκίων
Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Οικονομικών της G7 αναμένεται να συζητήσουν μέτρα για τον περιορισμό του αντίκτυπου του κορωνοϊού στην οικονομία.
Σύμφωνα με το Reuters, στο προσχέδιο της κοινής ανακοίνωσης τους οι ΥΠΟΙΚ της G7 θα περιγράφουν το πώς και με ποια μέτρα μπορεί να μειωθεί ο αντίκτυπος της επιδημίας στην παγκόσμια οικονομία αλλά θα αποφεύγουν να απευθύνουν άμεσες εκκλήσεις προς τις κεντρικές τράπεζες για συντονισμένη μείωση των επιτοκίων ή προς τις κυβερνήσεις για περαιτέρω δαπάνες.
Τα κράτη της G7 θα δεσμεύονται να συνεργαστούν έτσι ώστε να μετριάσουν τη ζημιά στις οικονομίες τους.
Πρόκειται πάντως για κινήσεις, που σύμφωνα με το Reuters, απογοήτευσε τις αγορές που περίμεναν την υιοθέτηση πιο δραστικών μέτρων.
Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Οικονομικών της G7 αναμένεται να συζητήσουν μέτρα για τον περιορισμό του αντίκτυπου του κορωνοϊού στην οικονομία.
Σύμφωνα με το Reuters, στο προσχέδιο της κοινής ανακοίνωσης τους οι ΥΠΟΙΚ της G7 θα περιγράφουν το πώς και με ποια μέτρα μπορεί να μειωθεί ο αντίκτυπος της επιδημίας στην παγκόσμια οικονομία αλλά θα αποφεύγουν να απευθύνουν άμεσες εκκλήσεις προς τις κεντρικές τράπεζες για συντονισμένη μείωση των επιτοκίων ή προς τις κυβερνήσεις για περαιτέρω δαπάνες.
Τα κράτη της G7 θα δεσμεύονται να συνεργαστούν έτσι ώστε να μετριάσουν τη ζημιά στις οικονομίες τους.
Πρόκειται πάντως για κινήσεις, που σύμφωνα με το Reuters, απογοήτευσε τις αγορές που περίμεναν την υιοθέτηση πιο δραστικών μέτρων.
Εξετάζεται το ενδεχόμενο κήρυξης Εκτάκτου Ανάγκης στις ΗΠΑ
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτου Ανάγκης των ΗΠΑ (FEMA) προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ο Πρόεδρος Donald Trump να κηρύξει την χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ώστε να απελευθερωθούν κονδύλια και προσωπικό για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με το NBC News αξιωματούχοι της FEMA προετοιμάζονται για μια «ανακήρυξη εκτάκτου ανάγκης λόγω μεταδιδόμενης ασθένειας» από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, γεγονός που θα δώσει την δυνατότητα στην Υπηρεσία να χρηματοδοτήσει τις Πολιτείες και τις τοπικές αρχές.
Σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Mike Pence, ο οποίος έχει αναλάβει τον συντονισμό στη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού στις ΗΠΑ, υπερασπίστηκε τους χειρισμούς της αμερικανικής κυβέρνησης στην κρίση και διαβεβαίωσε ότι η χώρα του είναι «έτοιμη» να αντιμετωπίσει την επιδημία.
Σημειώνεται πως στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί 105 κρούσματα και ένας νεκρός από τον ιό.
«Θα υπάρξουν περισσότερα κρούσματα.
Αναμφίβολα.
Όμως θα συγκεντρώσουμε τους καλύτερους ειδικούς και επιστημονικά μυαλά και θα εργαστούμε σε καθημερινή βάση για τον περιορισμό της νόσου, για τη φροντίδα των ασθενών.
Είμαι πεπεισμένος για το γεγονός ότι είμαστε έτοιμοι και ξέρουμε ότι θα το ξεπεράσουμε» υπογράμμισε ο Pence.
Trump: Εξασφαλίσαμε δεσμεύσεις από κορυφαίες φαρμακευτικές για την ανάπτυξη εμβολίου
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση Trump ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε δεσμεύσεις από κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες ότι θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη εμβολίου και φαρμάκων για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού.
Σε συνάντηση που οργανώθηκε με ηγετικά στελέχη των εταιρειών στον Λευκό Οίκο, ο Trump απαίτησε να υπάρξει συνεργασία για να επιταχυνθεί η διαδικασία που θα επιτρέψει να διατεθούν εμβόλιο και σκευάσματα που θα καταστήσουν δυνατή την αντιμετώπιση του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί την ασθένεια COVID-19.
Οι διευθύνοντες εξέφρασαν προθυμία να συνεργαστούν, χωρίς να ξεκαθαρίσουν, ωστόσο το πώς.
Ο Λευκός Οίκος, ο οποίος έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με τη φαρμακευτική βιομηχανία και τις τελευταίες εβδομάδες δυσκολεύεται στην προσπάθειά του να δείξει πως ελέγχει την κατάσταση και αποτρέπει την εξάπλωση του κορωνοϊού, χαρακτήρισε τη συνάντηση νίκη.
«Αυτό σημαίνει ‘όλα τα χέρια στο κατάστρωμα’.
Και η είδηση που προκύπτει από αυτή τη συνάντηση είναι ότι ήδη σχηματίστηκε μια κοινοπραξία (...).
Ξέρουμε ότι [οι εταιρείες] θα συνεργαστούν για τη δημιουργία φαρμάκων και νέου εμβολίου» είπε ο Pence.
Ο πρόεδρος Trump φέρεται να πίεσε τους διευθύνοντες να επιταχύνουν τα χρονοδιαγράμματά τους για την ανάπτυξη εμβολίου και φάνηκε να εκλαμβάνει την εκτίμηση ορισμένων από τα διευθυντικά στελέχη ως ένδειξη πως το εμβόλιο θα είναι έτοιμο για χρήση μέσα σε μερικούς μήνες.
«Μοιάζετε να ξέρετε ποια είναι η απάντηση σε αυτό.
Κάντε το.
Το χρειαζόμαστε» είπε ο Trump, ο οποίος ερωτηθείς για το κατά πόσο πιστεύει πως το εμβόλιο θα είναι έτοιμο όσο σύντομα θέλει, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε πως άκουσε από τα στελέχη των φαρμακοβιομηχανιών να μιλούν για ένα φάσμα που κυμαίνεται από τους 3-4 μήνες ως τον έναν χρόνο.
Ωστόσο, σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών, παρενέβη και προέτρεψε τους παρόντες στη συζήτηση να διορθώσουν την εντύπωση που σχημάτισε ο πρόεδρος, αναφέροντας ότι οι ειδικοί τον διαβεβαίωσαν ότι κάποια φάρμακα μάλλον, αλλά όχι το εμβόλιο, ίσως είναι έτοιμα προς χρήση νωρίτερα.
Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των Gilead Sciences Inc, Regeneron Pharmaceuticals Inc, Moderna Inc και GlaxoSmithKline Plc, καθώς και επικεφαλής των διευθύνσεων έρευνας και ανάπτυξης των Pfizer Inc, Johnson & Johnson και Sanofi SA, που εργάζονται για την ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων για την αντιμετώπιση του SARS-CoV-2.
Κομισιόν: Υψηλό το επίπεδο επικινδυνότητας από τον κορωνοϊό - Ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται
Το επίπεδο του κινδύνου από τον νέο κορvνοϊό για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναβαθμίστηκε από «μέτριο» σε «υψηλό», ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Von Der Leyen.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) έκανε γνωστό σήμερα ότι το επίπεδο κινδύνου για τους κατοίκους των χωρών της ΕΕ είναι «υψηλό».
Με άλλα λόγια, ο ιός «εξακολουθεί να εξαπλώνεται», είπε η Ursula von der Leyen σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.
Καναδάς: Να τίθενται εθελοντικά σε καραντίνα οι ταξιδιώτες από το Ιράν
Να τίθενται εθελοντικά σε απομόνωση οι ταξιδιώτες που προέρχονται από το Ιράν ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές του Καναδά.
Στη σύσταση τους οι αρχές αναφέρουν πως οι ταξιδιώτες αυτοί θα πρέπει να τίθενται εθελοντικά σε απομόνωση στα σπίτια τους για 14 ημέρες, ακόμη κι αν δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα.
Η κυβέρνηση του Καναδά συνέστησε εξάλλου στους υπηκόους της χώρας να αποφεύγουν τα ταξίδια, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητα, τόσο στο Ιράν, όσο και στις περιοχές της βόρειας Ιταλίας που πλήττονται από την επιδημία.
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr