Εξοικονομώ

Τα σημεία - κλειδιά της επιλογής του κλιματιστικού για θέρμανση στον χώρο μας

Τα σημεία - κλειδιά της επιλογής του κλιματιστικού για θέρμανση στον χώρο μας
Σημαντικό είναι και το ετήσιο κόστος συντήρησης που μπορεί να φτάνει τα 70 ευρώ για κάθε κλιματιστικό
Το κεφάλαιο της θέρμανσης αποτελεί θέμα υψίστης προτεραιότητας για όλους τους καταναλωτές με την αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων να κρίνεται αναγκαία.
Ξεχωριστή θέση στην προτίμηση των καταναλωτών έχει και το κλιματιστικό εκτός των άλλων που έχουμε προαναφέρει σε προηγούμενα θέματα.
Στο πλαίσιο του περιορισμού χρήσης του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο σημειώνει πτώση, λόγω της αυξημένης του τιμής, παρατηρείται προτίμηση στη χρήση των κλιματιστικών.
Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε έρθει αντιμέτωποι με τις υπέρογκες χρεώσεις ρεύματος. Για αυτό, χρειάζεται σωστή μελέτη και ιεράρχηση των αναγκών μας.
Όταν μιλάμε για οικονομία στο ρεύμα, εννοούμε τις συσκευές ενεργειακής κλάσης Α και Α+, καθώς τα κλιματιστικά τύπου inventer κάνουν μεγάλη οικονομία παράγοντας θερμική ενέργεια 3 με 4 φορές περισσότερο σε σύγκριση με ένα κοινό αερόθερμο που καίει το ίδιο ρεύμα.
Ειδικότερα, στην πράξη η εξοικονόμηση ίσως είναι και μεγαλύτερη από ό,τι φανταζόμαστε, καθώς τα κλιματιστικά σου δίνουν τη δυνατότητα να έχεις αυτονομία σε κάθε χώρο.
Επομένως, σπάνια αυτά θα λειτουργούν σε όλους τους χώρους ταυτόχρονα, καθώς στα άδεια δωμάτια δεν έχει νόημα να είναι ανοικτά.
Παράλληλα, με τα κλιματιστικά δεν επιβαρύνεται ολόκληρη η πολυκατοικία, παρά μόνο το κάθε διαμέρισμα, με αποτέλεσμα οι αποφάσεις διευκολύνονται εφόσον λαμβάνονται ανεξάρτητα.
Για να επιτύχει όμως σημαντική εξοικονόμηση απαιτούνται περίπου 1.500-2.000 ευρώ για προμήθεια και τοποθέτηση τριών καλών κλιματιστικών τύπου inverter, οπότε και η απόσβεση γίνεται γύρω στα 3 χρόνια ή και νωρίτερα.
Εφόσον στη χώρα μας όμως η εγκατάσταση κλιματιστικού γίνεται συχνά εξανάγκης για δροσιά το καλοκαίρι, το κόστος αυτό ουσιαστικά μηδενίζεται.

Σωστή ρύθμιση

Το χειμώνα η συσκευή πρέπει να ρυθμίζεται σε θερμοκρασίες 21-23 βαθμούς ενώ το καλοκαίρι 26-27. Αυτές οι τιμές εξασφαλίζουν την οικονομικότερη λειτουργία του κλιματιστικού και δεν ξηραίνουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας.

Συντήρηση

Η απόδοση ενός κλιματιστικού εξαρτάται αισθητά από τις ειδικές καιρικές συνθήκες και τις πραγματικές διαφορές θερμοκρασίας που καλείται να καλύψει (σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το κόστος αυξάνει). Σημαντικό είναι και το ετήσιο κόστος συντήρησης που μπορεί να φτάνει τα 70 ευρώ για κάθε κλιματιστικό, ενώ του καυστήρα πετρελαίου επιμερίζεται στα διαμερίσματα. 



Τοποθέτηση

Σημαντική παράμετρος που πρέπει να εξετάζεται πριν την αγορά κλιματιστικού είναι πού θα εγκατασταθούν και ο θόρυβος της λειτουργίας τους, ειδικά αν χρησιμοποιούνται για κρεβατοκάμαρες.

Κλείνοντας, γίνεται αντιληπτό ότι στη θέρμανση όπως και σε όλα τα πράγματα στη ζωή δεν υπάρχουν πάγιοι κανόνες και πεπατημένες. Ο καθένας από εμάς ρυθμίζει τα πάντα βάσει των προσωπικών του επιλογών και αναγκών. Το καθημερινό πρόγραμμα, οι ώρες που είμαστε εκτός σπιτιού, ο ενικός ή πληθυντικός αριθμός του σπιτιού, ο προγραμματισμός και η τσέπη μας δίνουν μορφή στην επιλογή του είδους της θέρμανσης που θέλουμε να έχουμε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης