Γνωμοδότηση της ΡΑΕ για την εγκατάσταση νέων ΑΠΕ 200 MW στην Κρήτη μέσω διαγωνισμού

Γνωμοδότηση της ΡΑΕ για την εγκατάσταση νέων ΑΠΕ 200 MW στην Κρήτη μέσω διαγωνισμού
Η ισχύς είναι ισόποσα επιμερισμένη σε αιολικά και φωτοβολταϊκά, ενώ για τη διαγωνιστική διαδικασία η Αρχή εισηγείται τιμή εκκίνησης 30 €/MWh
Τον δρόμο για την ενίσχυση της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ στην Κρήτη, μέσω ενός διαγωνισμού για μη ώριμα έργα που θα αναπτυχθούν στο νησί, ανοίγει εισήγηση της ΡΑΕ η οποία δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια».

Πιο συγκεκριμένα, η Αρχή εισηγείται τη διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας ειδικά για την Κρήτη, με ισχύ της τάξης των 200 MW. Η ισχύς αυτή επιμερίζεται σε 100 MW για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις και σε 100MW για αιολικές εγκαταστάσεις.

Παράλληλα, για τη συγκεκριμένη ανταγωνιστική διαδικασία, η ΡΑΕ προτείνει να προσδιοριστεί κατώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς (τιμή εκκίνησης) 30 €/MWh. Επίσης, το τέλος συμμετοχής στην ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών για την εν λόγω κατηγορία να ανέρχεται σε 500 ευρώ ανά συμμετέχοντα.

Ενίσχυση της ασφάλειας τροφοδοσίας

Όπως έχει γράψει το WorldEnergyNews, η Αρχή δρομολογεί την εγκατάσταση νέων μονάδων ΑΠΕ στην Κρήτη ως ένα βασικό μέτρο για την ασφάλεια τροφοδοσίας του νησιού, ιδίως μετά το έτος 2020 όπου τίθενται σε εφαρμογή οι Οδηγίες της σχετικά με τα όρια εκπομπών που καταλαμβάνουν την πλειοψηφία των τοπικών θερμικών σταθμών. Μάλιστα, η εν λόγω λύση, έναντι των μέτρων έκτακτης ανάγκης, έχει το πλεονέκτημα ότι δεν αυξάνει το τοπικό κόστος ηλεκτροπαραγωγής και επομένως το κόστος για τους καταναλωτές. Κάτι που αναφέρει η Αρχή και στη γνωμοδότησή της.

«Η ΡΑΕ, επανειλημμένα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, έχει επισημάνει την ανάγκη λήψης μέτρων, υπογραμμίζοντας ότι η εξεύρεση λύσεων σχετικά με την επάρκεια του δυναμικού παραγωγής των ηλεκτρικών συστημάτων των ΜΔΝ, θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας στην Επικράτεια, δεδομένου ότι το κόστος του δυναμικού παραγωγής για έκτακτες ανάγκες, προστίθεται στο συνολικό κόστος παραγωγής των ΜΔΝ και μετακυλίεται μέσω των επιβαρύνσεων ΥΚΩ στους καταναλωτές», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Απελευθέρωση ηλεκτρικού «χώρου» χάρις στη «μικρή» διασύνδεση

Από την άλλη πλευρά, η αύξηση της τοπικής «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής καθίσταται δυνατή, σε μεγάλο βαθμό χάρις στο γεγονός ότι η ηλέκτριση της «μικρής» διασύνδεσης θα απελευθερώσει ηλεκτρικό «χώρο» στο δίκτυο του νησιού, το οποίο είναι αυτή τη στιγμή κορεσμένο. Όπως αναφέρει η ΡΑΕ στη γνωμοδότησή της, σε απαντητική επιστολή του ΑΔΜΗΕ σε κατεπείγον αίτημα της Αρχής, για προσδιορισμό των ορίων ασφαλούς απορρόφησης σταθμών ΑΠΕ στο δίκτυο της Κρήτης, διαπιστώνεται η δυνατότητα αύξησης της εγκατεστημένης ισχύος «πράσινων» μονάδων, δεδομένης και της ηλεκτρικής διασύνδεσης του νησιού με το ΕΣΜΗΕ, μέσω της Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ: «Η θέση σε λειτουργία της διασύνδεσης ΕΡ-Κρήτης- Πελοποννήσου τερματίζει την περίοδο αυτόνομης λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος της Κρήτης, κατά την οποία η διείσδυση ΑΠΕ περιορίζεται σε ποσοστά που δεν υπερβαίνουν το 30% του φορτίου[.....] επιτρέποντας την περαιτέρω ανάπτυξη μονάδων Α.Π.Ε. και την περαιτέρω ανάπτυξη ισχύος που προέρχεται από μονάδες Α.Π.Ε. στην καθημερινή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος».

Όπως υπογραμμίζεται στη γνωμοδότηση, στην εν λόγω επιστολή οι Διαχειριστές προσδιόρισαν την ικανότητα υποδοχής πρόσθετης ισχύος από μονάδες Α.Π.Ε. στα 180 MW σωρευτικά για το σύνολο των γεωγραφικών περιοχών.



Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης