Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η EBRD είναι έτοιμη να στηρίξει τη Βουλγαρία για την μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα

Η EBRD είναι έτοιμη να στηρίξει τη Βουλγαρία για την μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα
Οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί που λειτουργούν με λιγνίτη, παράγουν περίπου το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας της Βουλγαρίας

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD) είναι έτοιμη να βοηθήσει τη Βουλγαρία για την μετάβαση της οικονομία της από τα ορυκτά καύσιμα και την μείωση των εκπομπή ρύπων, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τράπεζας.

Η Βουλγαρία υποστηρίζει τα φιλόδοξα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στο μηδέν μέχρι το 2050. Αλλά η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα θα αποτελούσε σοβαρή πρόκληση για τη χώρα των Βαλκανίων, η οποία εξαρτάται από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.

Οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί, που λειτουργούν με λιγνίτη, παράγουν περίπου το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας της Βουλγαρίας και παρέχουν θέσεις εργασίας για περισσότερους από 120.000 ανθρώπους στη χώρα των 7 εκατομμυρίων, η οποία είναι επίσης το φτωχότερο κράτος μέλος της ΕΕ.

"Πρόκειται για ένα πολύ περίπλοκο πρόβλημα, επειδή εξακολουθούν να εργάζονται πολλοί στον τομέα του άνθρακα, επομένως δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της EBRD, Alain Pilloux, αργά την περασμένη Πέμπτη.

"Θα θέλαμε να βρούμε μια λύση για την τελική μετατροπή σε φυσικό αέριο ενός αριθμού λιγνιτικών μονάδων", δήλωσε ο Pilloux. "Θα θέλαμε να βοηθήσουμε τις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας στις περιοχές που θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τη μείωση των εκπομπών".

Η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας δήλωσε ότι η χώρα θα βασίζεται σε ηλεκτροπαραγωγούς μονάδες με καύση άνθρακα τουλάχιστον μέχρι το 2030. Η κυβέρνηση επίσης ανακοίνωσε ότι η πράσινη συμφωνία της ΕΕ δεν πρέπει να αποβεί εις βάρος της ανάπτυξης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του δικτύου δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στην Ευρώπη οι σταθμοί παραγωγής άνθρακα ευθύνονται για περισσότερους από 650 πρόωρους θανάτους στη Βουλγαρία το 2016.

www.worldenenrgynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης