Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Η σκοτεινή πλευρά της υδροηλεκτρικής ενέργειας που καταλαμβάνει το 50% των ΑΠΕ

Η σκοτεινή πλευρά της υδροηλεκτρικής ενέργειας που καταλαμβάνει το 50% των ΑΠΕ
Το 2019, η συνολική χωρητικότητα ανανεώσιμης ενέργειας στον κόσμο ανερχόταν σε 2.351 GW, εκ των οποίων περίπου το ήμισυ ή 1.172 GW ήταν η υδροηλεκτρική
Η υδροηλεκτρική ενέργεια έχει εδραιώσει μια θετική φήμη στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και σε πολλά επιστημονικά τεύχη. 
Αλλά δεν είναι όλη η ιστορία, όπως αναφέρει στο άρθρο της στο Oilprice.com η Ιrina Slav.
Έχει μια σκοτεινή πλευρά που απειλεί τα οικοσυστήματα γλυκού νερού περισσότερο από το πετρέλαιο, από το φυσικό αέριο και από οποιαδήποτε άλλη μορφή ενέργειας.


Το 2019, η συνολική χωρητικότητα ανανεώσιμης ενέργειας στον κόσμο ανερχόταν σε 2.351 GW, εκ των οποίων περίπου το ήμισυ ή 1.172 GW ήταν η υδροηλεκτρική.
Αυτό περιλαμβάνει τόσο τα μεγάλα φράγματα όσο και τα λεγόμενα φράγματα run-of-the-river. Και τα δύο έχουν μάλλον αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Τα δύο τρίτα των μακρύτερων ποταμών του κόσμου έχουν φράξει για να παράγουν ενέργεια, τονίζει ο επιστήμονας Jeff Opperman σε άρθρο για το Forbes.
Περίπου το 70% των υγροτόπων του πλανήτη έχουν χαθεί και μεγάλο μέρος αυτής της απώλειας έχει να κάνει με αυτό που ονομάζουμε διαχείριση των υδάτων και τι ουσιαστικά συνεπάγεται η αλλαγή των ροών των ποταμών για τη χρήση του νερού στη γεωργία, στις βιομηχανικές δραστηριότητες, τις εγχώριες ανάγκες ή την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Παρ’ όλη την καλή διαχείριση του νερού για εμάς, έχει επίσης οδηγήσει σε απώλεια βιότοπου για δεκάδες είδη και αλλοιώσεις σε εύθραυστα συστήματα γλυκού νερού.
Απλά εξετάστε αυτό: ο αριθμός των ειδών που ζουν σε οικοσυστήματα υδάτων γλυκού νερού μειώθηκε κατά ένα συγκλονιστικό 83% μεταξύ 1970 και 2014, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Living Planet από το World Wildlife Fund.
Αυτή είναι η μεγαλύτερη απώλεια βιοποικιλότητας μεταξύ των οικοτόπων, παρόλο που, όπως σημειώνει ο Opperman, τα τροπικά δάση και τα κοράλλια τείνουν να προσελκύουν περισσότερη προσοχή των μέσων ενημέρωσης.
Η απώλεια τόσων ειδών είναι από μόνη της μια τραγωδία, αλλά επηρεάζει και την ανθρωπότητα με αρνητικούς τρόπους: η απώλεια ειδών ψαριών γλυκού νερού σημαίνει απώλεια τροφής για τις κοινότητες που βασίζονται στην αλιεία γλυκών υδάτων, για παράδειγμα.
Υπάρχει επίσης αυξημένος κίνδυνος πλημμύρας από τα φράγματα.

Ποιές είναι οι αρνητικές πλευρές

Ο αρνητικός αντίκτυπος της υδροηλεκτρικής ενέργειας στο περιβάλλον έχει τρεις πτυχές:
- πλημμύρες αρόσιμων γαιών ή δασών.
- εμποδίζει τη ροή των ιζημάτων και των θρεπτικών ουσιών που είναι απαραίτητα για τα οικοσυστήματα γλυκού νερού και
- εμποδίζει τη διαδρομή των αποδημητικών ειδών ψαριών, μειώνει τους πληθυσμούς τους και τελικά οδηγεί στην εξαφάνισή τους.

Θα μπορούσαμε να ρωτήσουμε αν αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα αναιρούν τα θετικά της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας ως εναλλακτική λύση στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων και υπάρχουν πολλά επιχειρήματα και για τις δύο πλευρές.
Το γεγονός παραμένει ότι η υδροηλεκτρική ενέργεια δεν είναι καλή για το περιβάλλον.
Αλλά υπάρχει μια σημαντική παράμετρος: με τον σωστό σχεδιασμό νέων φραγμάτων, οι αρνητικές επιπτώσεις της υδροηλεκτρικής ενέργειας στο περιβάλλον μπορούν να μετριαστούν.

Μια ομάδα 25 επιστημόνων εξέδωσε πρόσφατα μια έρευνα που περιγράφει έξι βήματα για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων της ανθρώπινης δραστηριότητας στα ενδιαιτήματα γλυκού νερού.
Με τίτλο «Το σχέδιο ανάκαμψης έκτακτης ανάγκης για τη βιοποικιλότητα των γλυκών υδάτων», το έγγραφο περιλαμβάνει μέτρα για την κατανομή του νερού στους ποταμούς-φράγματα που απαιτούνται από τους χειριστές για να απελευθερώσουν μια ορισμένη ποσότητα νερού σε φράγματα ποταμού για να τους κρατήσει ρέουσα ρύθμιση των πιο ρυπογόνων βιομηχανιών και την αποκατάσταση των κρίσιμων ενδιαιτημάτων.

Το πρόβλημα των οικοτόπων του γλυκού νερού

Η κατανομή της ροής φαίνεται να είναι το ουσιαστικό πρώτο βήμα στην ανάκαμψη των οικοτόπων γλυκού νερού: Ο Opperman, που συγκαταλέγεται μεταξύ των συντακτών της μελέτης, υποστηρίζει ότι η απελευθέρωση των αποκαλούμενων περιβαλλοντικών ροών θα μπορούσε να "αποκαταστήσει βασικά συστατικά του φυσικού καθεστώτος ροής" , η οποία με τη σειρά της θα βοηθήσει στην αποκατάσταση πληθυσμών ειδών γλυκού νερού.

Ο κανονισμός είναι απαραίτητος εδώ: οι ΗΠΑ είναι ένα παράδειγμα μιας χώρας όπου οι φορείς εκμετάλλευσης φράγματος υποχρεούνται να αποδεσμεύουν περιβαλλοντικές ροές σε ποτάμια προκειμένου να ανανεωθούν οι άδειές τους, αλλά δεν είναι μια κοινή πρακτική σε όλο τον κόσμο.

Ο κανονισμός είναι επίσης απαραίτητος για την αποκατάσταση των ενδιαιτημάτων γλυκών υδάτων.
Η απομάκρυνση ορισμένων φραγμάτων σε καταρράκτη φράγματος, για παράδειγμα, μπορεί να κάνει θαύματα για προηγούμενα εξαντλημένα ενδιαιτήματα, αλλά πρέπει να γίνει με ενεργό κρατική συμμετοχή. Ο καλύτερος προγραμματισμός των φραγμάτων εξαρτάται επίσης από τις κανονιστικές απαιτήσεις δεδομένου ότι, όπως έχει δείξει ξανά και ξανά η ιστορία, οι επιχειρήσεις θα επικεντρωθούν μόνο στα κέρδη τους και τίποτε άλλο.

Έτσι, φαίνεται ότι για άλλη μια φορά οι κυβερνήσεις φέρουν την ευθύνη να καταστήσουν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος μέσω πολιτικών που στοχεύουν στην άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων που έχει η ανανεώσιμη υδροηλεκτρική ενέργεια στο περιβάλλον.

Ήδη, στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, περισσότερα φράγματα απομακρύνονται από εκεί που χτίστηκαν, όπως αναφέρθηκε σε άλλη εργασία που αναλύει πώς να γίνει η υδροηλεκτρική ενέργεια πιο φιλική προς το περιβάλλον.
Όπως και σε άλλες μονάδες παραγωγής ενέργειας, οι υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις έχουν μια παραγωγική ζωή και δεν φαίνεται να είναι για πολύ καιρό, με πολλά φράγματα που χτίστηκαν τη δεκαετία του 1950 να απομακρύνονται τώρα.

Ωστόσο, στην Ασία, η κατασκευή φράγματος αυξάνεται και οι κατασκευές είναι μεγάλες. Αυτό σημαίνει αποδάσωση, απώλεια γης και ειδών και αλλαγή των ποταμών. Όπως και με άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Ασία είναι και πάλι το επίκεντρο της προσοχής. Ο καθορισμός μέτρων για τον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων της υδροηλεκτρικής ενέργειας στο περιβάλλον θα αφορά τις ασιατικές κυβερνήσεις, οι οποίες μπορούν να αποφύγουν να επαναλάβουν τα λάθη που έγιναν στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική ενεργώντας νωρίς.
Πηγή: Oilprice.com
www.worldenenrgynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης