Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κλιμάκωση στη Συρία - Η Τουρκία εισέβαλε στην Idlib

tags :
Κλιμάκωση στη Συρία - Η Τουρκία εισέβαλε στην Idlib
Εικόνες και βίντεο με τεθωρακισμένα να εισέρχονται στην περιοχή, που σύμφωνα πάντα με τα τουρκικά ΜΜΕ, είναι η συριακή πόλη Idlib, μεταδίδονται από το πρωί
Την είσοδο τουρκικών τεθωρακισμένων στην επαρχία Idlib της βορειοδυτικής Συρίας μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, προαναγγέλλοντας νέα στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας, κίνηση η οποία αναμένεται να κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για κομβόι από 50 τουρκικά τεθωρακισμένα οχήματα, που εισήλθαν στην Idlib για να δημιουργήσουν ασφαλή ζώνη για τους αμάχους.
Στα δημοσίευματα των τουρκικών ΜΜΕ γίνεται ειδική αναφορά στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος είχε προαναγγείλει την επιχείρηση λέγοντας ότι «ένα βράδυ θα έρθουμε ξαφνικά» στην Idlib, φράση που χρησιμοποιεί για όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις στη Συρία και έλκει την «καταγωγή» της από την εισβολή στην Κύπρο, όπου τα μεγάφωνα έπαιζαν τραγούδι με το συγκεκριμένο ρεφραίν.
Σημειώνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος είχε δώσει διορία στον Bashar al Assad να αποσύρει τις δυνάμεις του από το Idlib μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, διαφορετικά θα αναλάμβανε στρατιωτική δράση.
Επί του παρόντος δεν έχει εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ή το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Προς νέες διαβουλεύσεις Τουρκίας - Ρωσίας

Η Μόσχα και η Άγκυρα ετοιμάζουν μια νέα σειρά διαβουλεύσεων για την κατάσταση στην συριακή επαρχία, όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavorv. 
«Αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται μια νέα σειρά διαβουλεύσεων, η οποία ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να μας οδηγήσει σε μια συμφωνία για το πώς θα πετύχουμε, ώστε να υπάρξει πραγματικά μια ζώνη αποκλιμάκωσης και να μην επιχειρούν εκεί οι τρομοκράτες» , δήλωσε ο Lavrov.
Παράλληλα ο Lavrov, επεσήμανε ότι «κανένας και ποτέ δεν συμφώνησε στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας, ότι δεν θα δίδονται στους τρομοκράτες απαντητικά πλήγματα, σε περίπτωση που θα επιχειρήσουν να δράσουν όπως άρχισαν να δρουν».

Οι εξελίξεις στο Idlib της Συρίας θα αυξήσουν δραματικά τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά – Προσπαθούν να διαφύγουν 1 εκατ πολίτες

Οι δραματικές εξελίξεις στην περιοχή Idlib της Συρίας μπορεί να έχουν άμεσο αντίκτυπο στην Ελλάδα καθώς 1 εκατ πολίτες προσπαθούν να διαφύγουν εν μέσω πυρών μεταξύ του συριακού στρατού, της ρωσικής αεροπορίας και των τουρκικών δυνάμεων που είναι υπαίτιες για το χάος που έχει προκληθεί.
Η τελική μάχη για το Idlib θα μπορούσε να προκαλέσει την μεγαλύτερη φυγή  προσφύγων που έχει καταγραφεί στο 9ετή πόλεμο στην Συρία προειδοποιούν αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών.
Με βάση τα στοιχεία του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων τοποθετούν το τελευταίο κύμα μαζικής απόδρασης πολιτών από την 1η Δεκεμβρίου στις 700.000 με προοπτική να φθάσει στο 1 εκατ.
Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει πολλούς πρόσφυγες ίσως πάνω από 100 χιλιάδες στο να στραφούν στην δυτική Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα που γειτνιάζει.
Η Τουρκία και ο Erdogan είναι υπαίτιοι για τις δραματικές εξελίξεις στο Idlib της Βόρειας Συρίας.
Πλέον ηττάται στο Idlib και για τον λόγο αυτό ζήτησε από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να παράσχουν στρατιωτική βοήθεια απέναντι στον συριακό στρατό που προελαύνει και  υποστηρίζεται από τη ρωσική αεροπορία.
 Σύμφωνα με διεθνείς εκθέσεις, έως και ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι βρίσκονται στα σύνορα με την Τουρκία.
Η Wall Street Journal αναφέρει ότι «χιλιάδες οικογένειες στη βορειοδυτική Συρία είναι παγιδευμένες μεταξύ των συριακών στρατιωτικών που προελαύνουν - υποστηριζόμενων από ρωσικές αεροπορικές μονάδες και φιλο-ιρανούς πολιτοφυλακές απέναντι στα τουρκικά στρατεύματα».
Η έκθεση επισημαίνει ότι η Τουρκία έχει σφραγίσει τα σύνορα χρησιμοποιώντας στρατιωτικούς της:
Τα σύνορα είναι κλειστά για τους πρόσφυγες, με τοίχους, τάφρους και φρουρούς που πυροβολούν ανθρώπους που προσπαθούν να περάσουν χωρίς άδεια, σύμφωνα με την WSJ.
Ωστόσο η WSJ παραλείπει να αναφέρει ότι η τρομοκρατική οργάνωση που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, η οποία ελέγχει το Idlib φατρία της Al Qaida Hayat Tahrir al-Sham, έχει τρομοκρατήσει εδώ και χρόνια τον τοπικό πληθυσμό εμποδίζοντας τους να φύγουν.
Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο συνολικός πληθυσμός της επαρχίας Idlib φθάνει τα τρία εκατομμύρια.
Μέχρι στιγμής, οι Ηνωμένες Πολιτείες αγνόησαν τις προσκλήσεις για παρέμβαση κατά της Ρωσίας και της κυβέρνησης της Συρίας, αφού εδώ και χρόνια χρηματοδοτούν κρυφά και προμηθεύουν πολλούς τζιχαντιστές  που κατοικούσαν στην επαρχία.
Ο Πρόεδρος της Συρίας Assad έχει δεσμευτεί ότι θα απελευθερώσει κάθε εκατοστό της χώρας του, οπότε το Idlib θεωρείται στρατηγικής σημασίας.  
Με βάση την WSJ περίπου 370 πολίτες έχουν πεθάνει στις μάχες μέχρι στιγμής για το 2020 και ο ΟΗΕ περιγράφει την κατάσταση ως «τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική ιστορία τρόμου του 21ου αιώνα».

Middle East Eye: Η Τουρκία ηττάται στο Idlib και ζητάει βοήθεια από τις ΗΠΑ απέναντι στην Ρωσία

Η Τουρκία ηττάται στο Idlib της Συρίας και ζητάει βοήθεια από τις ΗΠΑ απέναντι στην ρωσική αεροπορία αναφέρει σε έκθεση του το Middle East Eye.
Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία είναι ότι ενώ η Τουρκία και η Ρωσία δηλώνουν σύμμαχοι... στο μέτωπο της Συρίας είναι απέναντι.
Η Ρωσία υποστηρίζει τον Πρόεδρο Assad, ενώ η Τουρκία ζητάει την στήριξη των ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει την ρωσική αεροπορία πάνω από την κρίσιμη περιοχή του Idlib της Συρίας που συνορεύει με την Τουρκία.
Δεν είναι μόνο τα συστήματα πυραυλικής άμυνας Patriot που ζητά η Τουρκία από τις ΗΠΑ, προφανώς, προκειμένου να αναχαιτίσει την ρωσική αεροπορία πάνω από την Idlib της Συρίας.
Αποτέλεσμα εικόνας για idlib
Μια έκθεση βόμβας του Middle East Eye ανέφερε ότι αξιωματούχοι της τουρκικής άμυνας ανέφεραν ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας ζήτησε από τις ΗΠΑ να αρχίσουν εναέριες περιπολίες στη νότια Τουρκία κατά μήκος των συνόρων με την επαρχία Idlib της Συρίας.
Αυτή η τελευταία έκθεση είναι συνέχεια του αιτήματος της Τουρκίας να της δοθούν πύραυλοι Patriot ώστε να δώσει απάντηση μεταξύ άλλων και στο ρωσικό σύστημα S-400.
Η Τουρκία προσπαθεί επίσης να εμπλέξει το ΝΑΤΟ στρατιωτικά, αφού ο Erdogan έχει δεσμευθεί να αποτρέψει τις δυνάμεις του Assad του Προέδρου της Συρίας να ανακτήσουν το Ildib.
Η Τουρκία ανησυχεί ότι ένα εκατομμύριο σύριοι θα μπορούσαν να περάσουν τα σύνορα προς την Τουρκία.  
Η νέα έκθεση της Middle East Eye αναφέρει:
Η Τουρκία ζήτησε από τις ΗΠΑ να διεξάγουν περιπολίες στον εναέριο χώρο που συνορεύει με τη Συριακή επαρχία Idlib, για να δείξουν τη στήριξη των συνεχιζόμενων στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας ενάντια σε δυνάμεις του Assad, είπε ένας Τούρκος αξιωματούχος στο Middle Eye Eye.
Το αίτημα υποβλήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ειδικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ James Jeffrey's, στην Άγκυρα, όπου εξέφρασε την ισχυρή του υποστήριξη στην συμμαχία με την Τουρκία απέναντι στους Σύριους και στις μάχες που διεξάγονται στην επαρχία Idlib.
Ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο Trump ζητώντας του στρατιωτική υποστήριξη.
Ο Trump υποσχέθηκε ότι θα επιβάλει κυρώσεις στους αξιωματούχους του καθεστώτος Assad ή σε οποιονδήποτε εμπλέκεται σε επιθέσεις εναντίον των πολιτών και ότι θα προβεί σε σκληρές δηλώσεις", ανέφερε στην έκθεση αξιωματούχος της Τουρκίας.
"Ένας άλλος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Άγκυρα περιμένει επίσης μια απάντηση από το ΝΑΤΟ για την παροχή περισσότερης υποστήριξης ειδικά στην αεροπορική άμυνα", πρόσθεσε η έκθεση.
Αλλά εκτός από την λεκτική καταδίκη και τις κυρώσεις σε σύριους αξιωματούχους για τη συνεχιζόμενη επίθεση στο Idlib, οι ΗΠΑ πιέζουν την Τουρκία να μην αγοράσουν τους S-400.
Οι ΗΠΑ βρίσκονται δίπλα στην Τουρκία στις μάχες που διεξάγονται στην Συριακή επαρχία Idlib ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι η Al Qaeda συνεχίζει να δρα στην περιοχή προκαλώντας αιματοχυσία.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης