Διεθνή

Διπλωματικός πυρετός για Συρία - Προς τετραμερή συνάντηση Τουρκίας, Ρωσίας, Γερμανίας και Γαλλίας

tags :
Διπλωματικός πυρετός για Συρία - Προς τετραμερή συνάντηση Τουρκίας, Ρωσίας, Γερμανίας και Γαλλίας
Ο Τούρκος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Angela Merkel και τον Emmanuel Macron
Στο κόκκινο είναι το διπωματικό θερμόμετρο σχετικά με τη Λιβύη και τη Συρία.
Στη σκιά των συγκρούσεων στην Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία αλλά και της κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για την επίλυση της λιβυκής κρίσης ο Τούρκος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνίας με Angela Merkel και Emmanuel Macron, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από το Κρεμλίνο δεν αποκλείεται μια τετραμερής Σύνοδος μεταξύ Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdogan, Emmanuel Macron και Angela Merkel.
Όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, o Erdogan ζήτησε από τον Macron και τη Merkel να αναλαβούν «συγκερκιμένες δράσεις για την πρόληψη της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ιντλίμπ.
«Ο πρόεδρός μας υπογράμμισε την ανάγκη να σταματήσει η επιθετικότητα του καθεστώτος και των υποστηρικτών του στην Ιντλίμπ, επέμεινε στην ανάγκη να αναληφθούν συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση», ανέφερε η τουρκική προεδρία.
Στην τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Erdgan επεσήμανε ότι οι επιθέσεις στην Ιντλίμπ -όπου ο συριακός στρατός έχει εξαπολύσει επίθεση με τη στήριξη της Ρωσίας, με αποτέλεσμα να εκτοπιστούν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και να έρθουν στα πρόθυρα της αντιπαράθεσης Τουρκία, Ρωσία και Συρία- πρέπει να σταματήσουν.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη Λιβύη επισημαίνοντας ότι ο λιβυκός λαός χρειάζεται συνεπείς πολιτικές για τη διασφάλιση της ειρήνης, της ευημερίας και στης σταθερότητας.
Τέλος, ο Erdogan εξέφρασε στη Merkel τα συλληπητήρια του για την επίθεση στη Χανάου όπου σκοτώθηκαν εννέα άτομα.

Οι διεργασίες για τετραμερή Σύνοδο

Τη θέση ότι το Κρεμλίνο εξετάζει το σενάριο μιας Συνόδου με τη συμμετοχή του Erdogan, της Merkel και του Macron διατύπωσε ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin.
«Συζητούμε την πιθανότητα διεξαγωγής μιας Συνόδου.
Δεν υπάρχουν ακόμα οριστικές αποφάσεις.
Αλλά εάν και οι τέσσερις ηγέτες το θεωρούν απαραίτητο, δεν αποκλείουμε την πιθανότητα μιας τέτοιας συνόδου» είπε ο Peskov, ύστερα από το κοινό ανακοινωθέν των Ευρωπαίων ηγετών που κάλεσαν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην κρίση στη Συρία να συμβάλουν στην κατάπαυση του πυρός και να επιτρέψουν στην ανθρωπιστική βοήθεια να έχει πρόσβαση σε όσους ανθρώπους το έχουν ανάγκη.
Σημειώνεται ότι χθες (20/2/2020) οι Macron και Merkel συνομίλησαν με τον Putin και του εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη ανθρωπιστική κρίση στην Ιντλίμπ ενώ του ζήτησαν να τερματίσουν οι εχθροπραξίες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης