Τα 2/3 της συνολικής παραγωγής αντιπροσωπεύουν στην Πορτογαλία οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τα υδροηλεκτρικά σε θέση οδηγού (37%). Ακολουθεί η αιολική ενέργεια με 26% και τα φωτοβολταϊκά με μόλις 1,6%.
Το σημείο εκκίνησης της Πορτογαλίας, ενόψει της «ανανεώσιμης επανάστασης», είναι κάπως πιο προχωρημένο από ό, τι στην περίπτωση της Ισπανίας, όπου οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσωπεύουν μόνο το 55% της συνολικής δυναμικότητας. Ακόμη και αν ληφθεί υπόψη ότι η Ισπανία διαθέτει 7 GW πυρηνικής ενέργειας χωρίς εκπομπές CO2, το κλάσμα του πάρκου παραγωγής χωρίς εκπομπές φτάνει μόλις το 62%.
Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι υπάρχουν ήδη σχέδια για το κλείσιμο όλων των ισπανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, επομένως αυτά τα 7 GW δεν μπορούν να υπολογιστούν για τους περιβαλλοντικούς στόχους του 2030.
Το μέλλον της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Πορτογαλία
Σύμφωνα με το Πορτογαλικό Ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας και Κλίματος (PNIEC) η χώρα αυτή στοχεύει να αυξήσει σταδιακά το βάρος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ώστε μέχρι το 2030 το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για το τρέχον έτος εκτιμάται ότι η εγκατεστημένη ισχύς στην Πορτογαλία θα προσθέσει μεταξύ 30,5 GW και 32,0 GW.
Από αυτά, μεταξύ 8,2 GW και 8,7 GW αναμένεται να είναι υδροηλεκτρική ενέργεια, περίπου 9,3 GW αιολικής ενέργειας και περίπου 9,0 GW ηλιακής ενέργειας.
Για την επίτευξη των στόχων αυτών, η πορτογαλική κυβέρνηση σκοπεύει να αυξήσει τη χωρητικότητα παραγωγής της ηλιακής ενέργειας κατά 2,0 GW τα επόμενα δύο χρόνια.
Ένα κίνητρο για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι οι δημοπρασίες. Αντίθετα, η Ισπανία δεν έχει διοργανώσει πλειστηριασμούς από το 2017, αν και η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να ξεκινήσει πάλι με πλειστηριασμούς λίγο πολύ τακτικά για να επιτύχει τους στόχους του ισπανικού PNIEC.
www.worldenergynews.gr