Κατέρρευσαν οι συνομιλίες για τη Λιβύη - Αποχώρησε η πλευρά Sarraj μετά την επίθεση των δυνάμεων Haftar στην Τρίπολη

Κατέρρευσαν οι συνομιλίες για τη Λιβύη - Αποχώρησε η πλευρά Sarraj μετά την επίθεση των δυνάμεων Haftar στην Τρίπολη
Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές είχαν ξεκινήσει προσπάθεια για διαπραγματεύσεις μόλις χθες, όμως η χθεσινή επίθεση οδήγησε την πλευρά του Sarraj στην αποχώρηση
 
Μόλις ένα 24ωρο διήρκησαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Λιβύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη, καθώς η πλευρά του Fayez al - Sarraj αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, μετά τον βομβαρδισμό του λιμανιού έξω από την Τρίπολη από δυνάμεις του Haftar.
Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές είχαν ξεκινήσει προσπάθεια για διαπραγματεύσεις μόλις χθες, όμως η χθεσινή επίθεση οδήγησε την πλευρά του Sarraj στην αποχώρηση.
Τουρκικό πλοίο που μετέφερε πυρομαχικά και όπλα με προέλευση από την Τουρκία, έγινε χθες στόχος από τις δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού στο λιμάνι της Τρίπολης.
Οι δυνάμεις του Haftar πραγματοποιούν ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις με στόχο να καταλάβουν την Τρίπολη, με την κατάπαυση του πυρός να έχει καταρρεύσει, την ώρα που ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει «ανέκδοτο» το εμπάργκο όπλων.
Ως αντίδραση η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στις συζητήσεις της Γενεύης μέχρι «να τοποθετηθούν ξεκάθαρα οι μεγάλες δυνάμεις κατά του Haftar, αλλά και οι δυνάμεις που τον στηρίζουν».
Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Λιβύη είπε ότι πέντε στρατιωτικοί και από τις δυο πλευρές συναντήθηκαν, αλλά όχι «απευθείας», στη Γενεύη, μια εβδομάδα μετά τη λήξη του πρώτου γύρου των συνομιλιών που κατέληξε πάλι σε αδιέξοδο.
Περαιτέρω διαπραγματεύσεις θα γίνουν τον Μάρτιο με επίκεντρο «πολύ ευαίσθητα ζητήματα», όπως τον πιο δίκαιο καταμερισμό των κρατικών εσόδων στη διαιρεμένη χώρα.
Πολιτικές συνομιλίες, είπε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ θα γίνουν στις 26 Φεβρουαρίου στη Γενεύη.Ρωσία: Μοναδική επιλογή η πολιτική λύση

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergey Shoyguσυναντήθηκε σήμερα με τον στρατάρχη Haftar και συμφώνησαν ότι η πολιτική λύση είναι η μοναδική επιλογή για την χώρα, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο.
«Επεσήμαναν τη σημασία των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στη Μόσχα στις 13 Ιανουαρίου για την εκεχειρία και την έναρξη της διαδικασίας εξομάλυνσης της κατάστασης της χώρας», επεσήμανε το υπουργείο.

ΟΗΕ: Ανεξέλεγκτη αποθήκη πυρομαχικών η Λιβύη

Χθες, αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε ότι οι συγκρούσεις στη Λιβύη και οι παραβιάσεις στο εμπάργκο όπλων έχουν μετατρέψει τη βορειοαφρικανική χώρα στη «μεγαλύτερη ανεξέλεγκτη αποθήκη πυρομαχικών στον κόσμο».
Ο Jakub El Hilo, αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, ανέφερε σε μέσα ενημέρωσης πως εκτιμώμενοι 150.000 με 200.000 τόνοι πυρομαχικών υπάρχουν σε όλη τη Λιβύη, επικαλούμενος πρόσφατα ευρήματα της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τη Δράση κατά των Ναρκών.
Μιλώντας ζωντανά μέσω τηλεδιάσκεψης από την πρωτεύουσα Τρίπολη, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ έκανε ιδιαίτερο λόγο για τον τεράστιο αριθμό drones που πετούν στον εναέριο χώρο της Λιβύης, τονίζοντας πως η χώρα είναι «το μεγαλύτερο θέατρο στον κόσμο για τη χρήση της τεχνολογίας drone».
Ερωτηθείς ποιες χώρες στέλνουν τα drones, ο El Hilo απάντησε πως πιστεύει πως «όλοι έχουν κάτι που πετά στον λιβυκό ουρανό».
Σημείωσε ότι λόγω της εισροής όπλων, οι επιθέσεις εναντίον αμάχων και υποδομών έχουν διπλασιαστεί από τις αρχές του 2019, προσθέτοντας ότι μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, περισσότεροι από 345.000 άνθρωποι παρέμειναν εκτοπισμένοι.
Επιπλέον, περίπου 900.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας και προστασίας, εκ των οποίων 212.000 είναι γυναίκες και 268.000 παιδιά.
Την Κυριακή, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο ανθρωπιστικής δράσης για τη χώρα για το έτος 2020, μέσα από το οποίο αναζητούνται 115 εκατομμύρια δολάρια για τους «πιο ευάλωτους» πληθυσμούς στη χώρα, συμπλήρωσε ο El Hilo.

 www.worldenergynews.gr


worldenergynews.gr