Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΕ: Έπαινοι στα Σκόπια για πρωτοποριακή αλλαγή από άνθρακα σε ηλιακή ενέργεια

ΕΕ: Έπαινοι στα Σκόπια για πρωτοποριακή αλλαγή  από άνθρακα σε ηλιακή ενέργεια
Σύμφωνα με τον διαγωνισμό σύμβαση ισχύει για 35 χρόνια για τους ηλιακούς σταθμούς
Η ενεργειακή αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης επαίνεσε την Βόρεια Μακεδονία την Τετάρτη 19/2/2020 για ένα πρωτοποριακό έργο μεταξύ των υποψήφιων χωρών της ΕΕ που μετατρέπει ένα γηρασμένο ανθρακορυχείο σε δύο ηλιακούς σταθμούς, σύμφωνα με τους στόχους της μείωσης της ρύπανσης και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.
Η ΕΕ έχει εκπονήσει σχέδια για μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου μέχρι τα μέσα του αιώνα, αλλά αντιμετωπίζει αντίσταση από τα περισσότερα εξαρτώμενα από τον άνθρακα μέλη του, υπό την ηγεσία της Πολωνίας.
Η Ενεργειακή Κοινότητα, ένα διεθνές όργανο που ιδρύθηκε από την ΕΕ και εννέα κράτη μέλη, αποσκοπεί στην επέκταση της ενεργειακής πολιτικής του μπλοκ σε υποψήφιες χώρες.
"Με αυτό το έργο, η Βόρεια Μακεδονία δείχνει ένα εξαιρετικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι περιφέρειες άνθρακα μπορούν να μετατραπούν κερδοφόρα, προσφέροντας νέες ευκαιρίες απασχόλησης για πρώην εργαζομένους στον τομέα του άνθρακα και οδηγώντας στη βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη", δήλωσε ο Janez Kopac, επικεφαλής της γραμματείας της Ενεργειακής Κοινότητας της Βιέννης.
Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας δημοσίευσε ένα διαγωνισμό με το οποίο ζητεί από τους επενδυτές να κατασκευάσουν δύο μονάδες ηλιακής ενέργειας με συνολική χωρητικότητα μέχρι 100 μεγαβάτ (MW) στη θέση του ανθρακωρυχείου στο δυτικό χωριό Oslomej σε συνεργασία με την κρατική υπηρεσία ηλεκτρισμού ESM.
Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει τις προσφορές του για το έργο, αξίας περίπου 80 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι τις 8 Μαΐου.
Η σύμβαση θα ισχύει για 35 χρόνια κατά τη διάρκεια της οποίας ο ιδιώτης επενδυτής θα καταβάλλει στον ESM ετήσιο τέλος ίσο με το 10% των εσόδων από την πώληση της ισχύος του ηλιακού πάρκου σε τιμές αγοράς.
Μετά τη λήξη της, το εργοστάσιο θα παραδοθεί στο ESM.
Σύμφωνα με τον διαγωνισμό, ο νικητής θα είναι αυτός που θα προσφέρει το υψηλότερο ποσοστό εισοδήματος από την ηλεκτρική ενέργεια που πωλείται στην ελεύθερη αγορά. Η τιμή ισχύος στα περιφερειακά χρηματιστήρια HUPEX και OPCOM θα χρησιμεύσει ως σημείο αναφοράς.
Ενώ η Δυτική Ευρώπη απομακρύνεται από τον άνθρακα για να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους, στα Δυτικά Βαλκάνια παραμένουν επτά από τα δέκα πιο ρυπογόνα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στην Ευρώπη.
Περίπου 1.600 άνθρωποι εκτιμάται ότι θα πεθάνουν πρόωρα κάθε χρόνο λόγω έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση στη Βόρεια Μακεδονία, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα σε έκθεση τον Νοέμβριο.
Το εκτιμώμενο οικονομικό κόστος που συνδέεται με τη θνησιμότητα από την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση κυμαίνεται μεταξύ 500 και 900 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, που αντιστοιχεί στο 5,2-8,5% της εθνικής παραγωγής το 2016, σύμφωνα με την έκθεση.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης