Διεθνή

Pictet: Οι δέκα λόγοι να παραμείνουν οι επενδυτές overweight στην Κίνα, παρά τον κορωνοϊό

tags :
Pictet: Οι δέκα λόγοι να παραμείνουν οι επενδυτές overweight στην Κίνα, παρά τον κορωνοϊό
Είναι σημαντικό οι αγορές να επικεντρωθούν στα βασικά θεμελιώδη στοιχεία της Κίνας, σύμφωνα με ανάλυση της Pictet
Η Κίνα βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών ειδήσεων μακράς διάρκειας που κέντρισαν την προσοχή των επενδυτών κατά το παρελθόν έτος.
Από τον εμπορικό της πόλεμο με τις ΗΠΑ στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και τώρα την πιο πρόσφατη επιδημία κορωνοϊού, οι ειδήσεις που επηρεάζουν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο κρατούν την εστίαση των επενδυτών.
Είναι σημαντικό όμως οι αγορές να επικεντρωθούν στα βασικά θεμελιώδη στοιχεία της Κίνας, σύμφωνα με ανάλυση της Pictet.
Ενώ η ταχεία εξάπλωση του κορωνοϊού θα επηρεάσει αναμφισβήτητα στην κινεζική ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο, υπάρχουν δέκα παράγοντες που πρέπει να επικεντρωθούν οι αγορές.
1. Η δράση της κυβέρνησης
Η κινεζική κυβέρνηση έσπευσε να αντιδράσει στην τρέχουσα επιδημία του κοροναϊού, εφαρμόζοντας ριζοσπαστικά μέτρα που θυσιάζουν σκόπιμα τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη.
Αντίθετα, όταν ξέσπασε το SARS στα τέλη του 2002, η κυβέρνηση χρειάστηκε μέχρι τον Απρίλιο του 2003 για να συνειδητοποιήσει πλήρως την έκταση της κρίσης.
Αυτή τη φορά η δράση ήρθε πιο γρήγορα.
2. Δυνητικές επιπτώσεις στην κινεζική οικονομία
Το SARS επηρεάσε το 2% της οικονομικής ανάπτυξης το 2003, ενώ ο τουρισμός και οι συναφείς κλάδοι πλήττονται περισσότερο.
Οι πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν επίσης, από 9,2% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2003 σε 6,8% το β' τρίμηνο του 2003.
Εν τω μεταξύ, ο κινεζικός τομέας ακινήτων, οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία και η βιομηχανική παραγωγή αποδείχθηκαν πιο ανθεκτικές.
Μπορούμε να περιμένουμε ένα παρόμοιο μοτίβο επιπτώσεων - ιδιαίτερα στον τουρισμό.
Δεδομένης της αύξησης του ηλεκτρονικού εμπορίου και ενός ιδιαίτερα αυτοματοποιημένου δικτύου διανομής από το 2003, οι λιανικές πωλήσεις θα μπορούσαν να επηρεαστούν λιγότερο.
3. Οικονομικά μέτρα τόνωσης
Η παγκόσμια ρευστότητα παρέμεινε σε άφθονη και στις 3 Φεβρουαρίου η κινεζική κεντρική τράπεζα διοχέτευσε στο τραπεζικό σύστημα 1,2 τρισ. γουάν και μείωσε το επιτόκιο επαναγοράς κατά 10 μονάδες βάσης.
Η Pictet αναμένει ότι τα δημοσιονομικά κίνητρα δημιουργούν τη ζήτηση από διάφορα επίπεδα διακυβέρνησης, τα οποία θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και θα συμβάλουν στην αντιστάθμιση της συρρίκνωσης που προκλήθηκε από την επιδημία του κορωνοϊού.
Η κινεζική κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να στοχεύει περίπου το 6% του ΑΕΠ για το 2020.
4. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Ενώ ο ΠΟΥ έχει κηρύξει παγκόσμια έκτακτη ανάγκη σχετικά με την έκρηξη του κορωνοϊού, έχει σταματήσει να εκδίδει αυστηρή απαγόρευση ταξιδίων.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο τρέχων ιός μεταδίδεται μόνο σε άτομα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν επηρεάζεται το εμπόριο και η μεταφορά αγαθών.
Αυτό επιτρέπει επίσης μεγαλύτερο συντονισμό και οικονομική στήριξη για τον περιορισμό του.
Επιπλέον, ενώ αυτή η εστία έχει εξαπλωθεί πολύ πιο γρήγορα από το SARS, έχει αποδειχθεί λιγότερο θανατηφόρος μέχρι στιγμής.
5. Ο Κινέζος καταναλωτής
Οι Κινέζοι αγοραστές αντιπροσωπεύουν το 58% του ΑΕΠ σήμερα έναντι 35% το 2003.
Οι λιανικές πωλήσεις στην Κίνα ήταν σταθερές και δεδομένης της αύξησης της αυτοματοποίησης και του ηλεκτρονικού εμπορίου, οι Κινέζοι κάτοικοι μπορούν να συνεχίσουν να ψωνίζουν κατά τη διάρκεια της καραντίνας.
6. Το ημερολόγιο
Πολλές επαρχίες της Κίνας έχουν παρατείνει την περίοδο των εορτασμών της σεληνιακής Πρωτοχρονιάς έως τις 10 Φεβρουαρίου, ενώ τα σχολεία έχουν ανασταλεί μέχρι τις αρχές Μαρτίου.
Οι διεθνείς εταιρείες εφαρμόζουν απαγορεύσεις για δραστηριότητες με την Κίνα μέχρι τουλάχιστον τις αρχές Μαρτίου, ενώ οι διασκέψεις ακυρώθηκαν ακόμη και στη Σιγκαπούρη.
Αυτό θα βλάψει την παγκόσμια οικονομική δυναμική, αν ο ιός εξαπλωθεί περαιτέρω, οπότε θα πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά το πόσο καιρό η Κίνα παραμένει κλειστή για τις επιχειρήσεις.
7. Η εγχώρια οικονομία
Επιβάλλοντας αυστηρά μέτρα περιορισμού, η Κίνα εξυπηρετεί αυτομάτως την εγχώρια οικονομία της, διατηρώντας τις δαπάνες και τα κεφάλαια από πιθανή φυγή.
Αυτό θα μπορούσε να προσθέσει περαιτέρω στήριξη στην εγχώρια οικονομία μέσω της ανακατεύθυνσης κεφαλαίων που θα είχαν φύγει από τις κινεζικές επιχειρήσεις.
8. Η κορυφή
Η επιδημία SARS κορυφώθηκε τον Απρίλιο / Μάιο του 2003 και τον Ιούνιο η κρίση έληξε.
Αυτή τη φορά η κορυφή θα μπορούσε να έρθει νωρίτερα, δεδομένης της ταχείας αντίδρασης και της παγκόσμιας συνεργασίας.
Αυτό θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για το βαθμό στον οποίο επηρεάζεται η οικονομία.
Στο βασικό σενάριο, το ξέσπασμα θα σταματήσει σε περιοχές εκτός της Hubei στα τέλη Φεβρουαρίου και στο Hubei τρεις μήνες αργότερα (τέλος Μαΐου).
Σε αυτό το σενάριο, εκτιμάται ότι η αύξηση του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο ενδέχεται να επιβραδυνθεί στο 4,0-4,5% σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις για 6%.
9. Ακίνητα
Η αγορά ακινήτων στην Κίνα είχαν αποδώσει πολύ καλά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Τα θεμελιώδη του τομέα παραμένουν εξαιρετικά σταθερά, αλλά είναι πολύ νωρίς για να διαπιστωθεί κατά πόσον η επιδημία του ιού προκάλεσε πτώση.
Αντίθετα, αν ο τομέας των ακινήτων ξεκινήσει μια πτωτική τάση, θα χρειαστεί να υπάρξει σημαντική στήριξη για την κινεζική οικονομία και τις προοπτικές ανάπτυξης.
10. Overweight στην Κίνα
Η Pictet δηλώνει overweight στην Κίνα, αν και η επιλογή τομέα είναι ύψιστης σημασίας. Πέρα από τον τρέχοντα παράγοντα κοροναϊού, το 'φάση 1' της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ και η ικανότητα της κινεζικής κυβέρνησης να στηρίξει την οικονομία, αποφεύγοντας ταυτόχρονα οποιαδήποτε προσγείωση από συντριβή, θα πρέπει να υποστηρίξουν την ανάπτυξη της Κίνας το 2020.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης