Τελευταία Νέα

Από την αιολική ενέργεια το 15% της κατανάλωσης της Ευρώπης το 2019 - Επιτάχυνση του ρυθμού επενδύσεων

Από την αιολική ενέργεια το 15% της κατανάλωσης της Ευρώπης το 2019 - Επιτάχυνση του ρυθμού επενδύσεων
Το 2019 οι εγκαταστάσεις αυξήθηκαν κατά 27% σε σύγκριση με το 2018

Στα 15,4 GW έφτασε η εγκατεστημένη ισχύς αιολικής ενέργειας της Ευρώπης το 2019, φτάνοντας επί του παρόντος τα 205 GW και αντιπροσωπεύοντας το 15% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη πέρυσι.
Το Ηνωμένο Βασίλειο (2,4 GW, τόσο αιολικών όσο και υπεράκτιων ανεμογεννητριών) εγκατέστησε τα πιο νέα αιολικά πάρκα. Στη συνέχεια ήρθε η Ισπανία (2,3 GW, όλα στην ξηρά), στη συνέχεια η Γερμανία (2,2 GW, τόσο χερσαία όσο και υπεράκτια), ακολουθούμενη από τη Σουηδία (1,6 GW, όλα τα χερσαία) και τη Γαλλία (1,3 GW, επίσης χερσαία).
Η Γερμανία, η οποία εδώ και πολύ καιρό αποτελεί τον κινητήρα της βιομηχανίας αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη, βρίσκεται σε στασιμότητα. Εγκατέστησε μόλις 1,1 GW αιολικής ενέργειας στην ξηρά τον περασμένο χρόνο - το χαμηλότερο από το 2000. Και ανακοίνωσαν πολύ λίγες νέες επενδύσεις, υποδεικνύοντας ότι το επόμενο έτος δεν θα είναι πολύ καλύτερο.Σε ολόκληρη την Ευρώπη, ανακοινώθηκαν νέες επενδύσεις ύψους 19 δισ. ευρώ σε αιολικά πάρκα, καλύπτοντας χωρητικότητα 11,8 GW. Και 15 GW νέας χωρητικότητας απονεμήθηκαν σε δημόσιες δημοπρασίες και προσφορές.
Το 2019 οι εγκαταστάσεις αυξήθηκαν κατά 27% σε σύγκριση με το 2018, αλλά ο ρυθμός των εγκαταστάσεων πρέπει να διπλασιαστεί για να επιτευχθούν οι στόχοι που καθορίστηκαν στην Πράσινη Συμφωνία.
Στη Γαλλία, οι προκλητικές καιρικές συνθήκες και οι διοικητικές καθυστερήσεις έχουν επιβραδύνει την κατασκευή νέων αιολικών πάρκων. Όμως, η βιομηχανία είναι έτοιμη να υλοποιήσει το ρυθμό που καθορίζεται στο ενεργειακό σχέδιο της Γαλλίας.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope Giles Dickson δήλωσε: «Ο άνεμος ήταν το 15% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Ωστόσο, η Ευρώπη δεν κατασκευάζει αρκετά αιολικά πάρκα για να επιτύχει το στόχο της ΕΕ να είναι το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης μέχρι το 2050».
Η ουδετερότητα του κλίματος και η πράσινη διαπραγμάτευση απαιτούν από την Ευρώπη να εγκαταστήσει πάνω από δύο φορές περισσότερη αιολική ενέργεια ετησίως, όπως κατάφερε το 2019. Και η ανάπτυξη πρέπει να προέρχεται τόσο από υπεράκτιες όσο και από αιολικής ενέργειας»

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης