Ηλεκτρισμός

Οι δύο άξονες για την κεφαλαιακή ενίσχυση και την ανάπτυξη της ΔΕΗ

Οι δύο άξονες για την κεφαλαιακή ενίσχυση και την ανάπτυξη της ΔΕΗ
Ο συνδυασμός της μερικής ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ και της ανάπτυξης των ΑΠΕ
Στην επόμενη φάση που έχει να κάνει με τα βήματα της αναδιάρθρωσης περνά η ΔΕΗ, καθώς μετά την αναγγελία του πακέτου της απολιγνιτοποίησης η προετοιμασία της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί ένα βασικό βήμα με δύο στόχους:
- Ο πρώτος αφορά την άντληση κεφαλαίων που στόχο θα έχουν ένα ποσό που θα ξεπεράσει τα 500 εκατ ευρώ και θα προσπαθήσει να προσεγγίσει το 1 δις ευρώ για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ.
Για τον λόγο αυτό ο ΔΕΔΔΗΕ προικίζεται με σημαντική χρηματοδότηση με στόχο να προχωρήσει τις επενδύσεις για νέες γραμμές διανομής 7000 χιλιομέτρων υψηλής και μέσης τάσης, ώστε να εκσυγχρονιστεί και να έχει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία.
Έτσι η ΔΕΗ θα διατηρήσει το πλειοψηφικό πακέτο της τάξης του 51% και παράλληλα θα λάβει μια σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση.
- Η προετοιμασία για την προσέλκυση των επενδυτών έχει ήδη ξεκινήσει και το μάνατζμεντ της ΔΕΗ δίνει στίγμα μεγάλου ενδιαφέροντος από πολλά μεγάλα διεθνή σχήματα, αρκετά από τα οποία προέρχονται από την Ευρώπη.
Σε αυτό θα συμβάλουν τα μέγιστα τα αυξημένα δικαιώματα μειοψηφίας στο μάνατζμεντ του ΔΕΔΔΗΕ για τον επενδυτή που θα πάρει το 49%.Ο νέος ΔΕΔΔΗΕ θα έχει πάγια αξίας που θα ξεπερνούν τα 3 δισ ευρώ καθώς θα μεταφερθεί στο εταιρικό σχήμα όλο το δίκτυο.
- Παράλληλα με την ιδιωτικοποίηση, που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2021, η ΔΕΗ θα προχωρήσει στην έκδοση του ομολόγου, ώστε να αξιοποιήσει δύο πράγματα.
Τις ευνοϊκές τιμές, που θα έχουν εδραιωθεί στην αγορά αλλά και την αξιόπιστη εικόνα της έμμεσης κεφαλαιακής ενίσχυσης για την καλύτερη τιμολόγηση.
Είναι προφανές ότι σε 10 μήνες από σήμερα η χρηματοοικονομική εικόνα της ΔΕΗ θα είναι τελείως διαφορετική από αυτήν που έχουμε σήμερα.
Στις 23 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί τελικά η «Investor Day» στο Λονδίνο.

Η μεγάλη πρόκληση

Η μεγάλη πρόκληση όμως αφορά στην έγκαιρη στροφή και ανάπτυξη των ΑΠΕ.
Ο CEO της ΔΕΗ αρκέστηκε να δηλώσει την περασμένη Παρασκευή 14/2, ότι δεν θα υπάρξουν προς το παρόν άλλες ανακοινώσεις για τις ΑΠΕ πλην των MOU που ανακοινώνονται όπως αυτό με την πορτογαλική EDP.
Εκείνο που μπορεί να υποθέσει κανείς, είναι ότι για να πετύχει η ΔΕΗ τον στόχο του 1GW μέσα στην επόμενη τριετία ενδεχομένως θα πρέπει να προχωρήσει σε εξαγορές, δοθέντος ότι θα έχει πλέον και μια καλύτερη χρηματοοικονομική δομή.
Από την άλλη πλευρά οι χρηματοδοτήσεις για τις ΑΠΕ είναι σαφέστατα ευχερέστερες, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος κ. Hoyer της ETEΠ κατά τις ανακοινώσεις της περασμένης Παρασκευής συνέδεσε με την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών.
Ο κ. Στάσσης είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος στην κατεύθυνση αυτή και εκτιμά ότι οι χρονικοί στόχοι για την ανάπτυξη των ΑΠΕ θα ολοκληρωθούν. Μάλιστα ο ίδιος δεν αποκλείει αν όλα λειτουργήσουν σύμφωνα με τους σχεδιασμούς η ΔΕΗ να έχει σε ΑΠΕ 1 GW μέχρι το 2023.
Η επιτυχής εκτέλεση του εγχειρήματος αυτού έχει μεγάλη σημασία και για τους μετόχους αλλά και για την κεφαλαιοποίηση και για αυτό τον λόγο τα μάτια των επενδυτών είναι στραμμένα στην ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
Αναφορά στον «οδικό χάρτη», που θα ανεβάσει το portfolio της εταιρείας στα 500 MW έως τα μέσα του 2022, έκανε πρόσφατα ο κ.Κωνσταντίνος Μαύρος, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗΑΝ. Σύμφωνα με τον κ. Μαύρο, για την επίτευξη αυτού του στόχου, ήδη βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης έργα 100 MW. Επίσης, έως τον Μάιο, θα δρομολογηθεί επίσης η δημοπράτηση και κατασκευή νέων μονάδων 280 MW, ώστε το μερίδιο της εταιρείας να ξεπεράσει μεσοπρόθεσμα το 10% της εγχώριας αγοράς, γεγονός που θα την καταστήσει υπολογίσιμο «παίκτη».

Έμφαση στα φωτοβολταϊκά
Από την άλλη πλευρά, σημαντικό «όχημα» για το μεσοπρόθεσμο πλάνο θα αποτελέσει η ανάπτυξη κοινών επενδυτικών πρότζεκτ με άλλες εταιρείες.. Με την αξιοποίησή της παραγωγής, μάλιστα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες σκοπεύει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στα νέα μοντέλα δραστηριοποίησης των παραγωγών ΑΠΕ στην αγορά, όπως για παράδειγμα με τη σύναψη συμβολαίων αγοραπωλησίας της «πράσινης» ενέργειας (PPA) με τη μητρική της εταιρεία.
Επίσης, ανάλογα με την εκάστοτε συγκυρία, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο για κάποια από αυτά τα χαρτοφυλάκια να επιλεγεί η απευθείας συμμετοχή τους στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Η πλειονότητα των νέων άμεσων έργων ΑΠΕ θα αφορά φωτοβολταϊκά πάρκα, αξιοποιώντας τις μεγάλες διαθέσιμες εκτάσεις που διαθέτει ο Όμιλος σε ανενεργά λιγνιτικά πεδία. Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία κατέθεσε τον περασμένο Δεκέμβριο αιτήσεις για νέες άδειες παραγωγής συνολικής ισχύος 1,5 GW.
Μάλιστα, έως την άνοιξη αναμένεται να προκηρύξει η ΔΕΗΑΝ το πρώτο μεγάλο φωτοβολταϊκό έργο στη Δυτική Μακεδονία, συνολικής ισχύος 230 MW. Το πάρκο θα δημιουργήσει κατά το στάδιο κατασκευής του περί τις 300 θέσεις εργασίας, ενώ όταν θα ολοκληρωθεί θα παράγει 390.000 MWh, μία ποσότητα που ισοδυναμεί με την κατανάλωση περίπου 290.000 νοικοκυριών.
Όσον αφορά την Πτολεμαϊδα 5 ακόμα δεν υπάρχει εικόνα για το αν η μονάδα αυτή θα μπορέσει να αλλάξει χρήση καυσίμου, αλλά προβλέπεται ότι η λειτουργία αυτής , σε συνδυασμό με το CCGT και την επέκταση της μονάδας φυσικού αερίου της Κομοτηνής θα καλύψει τις ανάγκες του ενεργειακού ισοζυγίου από την απολιγνιτοποίηση.
Αυτά είναι ο βασικός σχεδιασμός για την υποκατάσταση των λιγνιτικών αρκεί να επιβεβαιωθεί και στην πράξη. Σε κάθε περίπτωση όμως οι λιγνιτικές μονάδες θα πρέπει να ολοκληρώσουν την λειτουργίας τους γιατί οι ζημίες αλλά και άλλα αντικίνητρα που θα προκύψουν από πρόσθετους φόρους στις εκπομπές των CO2 μπορεί να επιφέρουν σημαντικές απώλειες.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης