Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αποφασισμένος να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια ο Χατζηδάκης

Αποφασισμένος να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια ο Χατζηδάκης
Πως διαμορφώνονται τα δεδομένα στις ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις
Αποφασισμένος να μην χαλαρώσει τον ρυθμό στις ιδιωτικοποιήσεις είναι ο Υπουργός Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης.
Ο ίδιος το τόνισε αυτό στην επαφή που είχε με τους δημοσιογράφους στο περιθώριο της υπογραφής της νέας χρηματοδότησης του ΔΕΔΔΗΕ από την ΕΤΕΠ την περασμένη Παρασκευή 14/2 διευκρινίζοντας ότι ο ρυθμός της κλιμάκωσης δεν θα ανακοπεί μέχρι την πρόσκληση ενδιαφέροντος για τον ΔΕΔΔΗΕ το φθινόπωρο.
Ήδη το Υπουργείο ετοιμάζεται για την ΔΕΠΑ Εμπορίας, ενώ η ΔΕΠΑ Συμμετοχών έχει προσελκύσει σημαντικό ενδιαφέρον.


Προς κόντρα Βαρδινογιάννη – Λάτση για την ΔΕΠΑ Εμπορίας

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας αναμένεται να είναι κόντρα κορυφής μεταξύ του Ομίλου Βαρδινογιάννη με την Motor Oil, από την οποία αναμένεται ισχυρή προσφορά και τα ΕΛΠΕ, όπου ο κ. Σ. Λάτσης παραμένει βασικός μέτοχος, διαμέσου των εταιριών του .
Άγνωστο αν η ΜΟΗ θα έχει συνεργασία με μεγάλο όμιλο και αν αυτός θα είναι από το εξωτερικό. Πάντως οι επεκτατικές βλέψεις της ΜΟΗ έχουν ήδη εκδηλωθεί την προηγούμενη εβδομάδα στον τομέα των ΑΠΕ και η δίοικηση έχει προχωρήσει σε σχεδιασμούς καθετοποίησης. Το βασικό ενδιαφέρον για την ΔΕΠΑ Εμπορίας εντοπίζεται για το δίκτυο της ΕΠΑ Αττικής.
Τα ΕΛΠΕ κατόπιν της συμφωνίας με το ΤΑΙΠΕΔ να πουλήσουν το ποσοστό τους στην ΔΕΠΑ Εμπορίας αν δεν την πάρουν, δημιουργούν ένα έμμεσο αντικίνητρο στον ανταγωνιστή αγοραστή, καθώς το τίμημα αυξάνεται για τον ανταγωνιστή τους, όποιος είναι αυτός. Και αυτό γιατί ενώ τα ΕΛΠΕ με το 65% από το δημόσιο αποκτούν τον έλεγχο, ο όποιος ανταγωνιστής θα πρέπει να πληρώσει το ίδιο τίμημα και πρόσθετο για το 35% (ποσοστό που κατέχουν στην ΔΕΠΑ Εμπορίας), που θα πάρει από τα ΕΛΠΕ, έστω και σε discount.
Eίναι σαφές ότι οι σχεδιασμοί περί καθετοποίησης γίνονται και από την πλευρά των ΕΛΠΕ και έχει σημασία αυτό για το ποσοστό της επιχείρησης που θα διαθέσει το δημόσιο προς ιδιωτικοποίηση, όταν αυτό γίνει.
Πάντως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Μυτιληναίος δεν έχει κερδίσει έδαφος η κάθοδος στον διαγωνισμό μετά την μεγάλη αύξηση του μεριδίου της εταιρίας στις εισαγωγές LNG και φυσικού αερίου στην Ελλάδα, καθώς θα υπάρχει και κίνδυνος για υπερσυγκέντρωση ποσοστών στην χονδρική.
Σε αναμονή η αγορά για τις κινήσεις της ΤΕΡΝΑ αλλά και του ομίλου Κοπελούζου.

Οι υπόλοιπες ιδιωτικοποιήσεις

Παράλληλα όπως δήλωσε ο υπουργός κ. Χατζηδάκης η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ θα προχωρήσει, χωρίς να επιβεβαιώσει ότι έχουν δρομολογηθεί τα όποια ζητήματα έχουν ανακύψει με τους Κινέζους.
Έτσι πιθανότερο είναι να προκηρυχθεί μέχρι το φθινόπωρο ο διαγωνισμός για την υπόγεια αποθήκη της Καβάλας.
Σε κάθε περίπτωση στο υπουργείο δίνουν μεγάλη έμφαση στην ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων έχοντας σαν στόχο να δημιουργήσουν επενδυτικές ροές σε έναν κομβικό για την οικονομία τομέα όπως αυτός της ενέργειας.
Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΔΔΗΕ αναμένεται επίσης με μεγάλη προσέλευση ενδιαφερομένων ειδικά από την Ευρώπη και αυτό θα ωφελήσει τα μέγιστα την ΔΕΗ, αφού ταυτόχρονα θα κρατήσει ένα σημαντικό asset υπό έλεγχο και θα λάβει σημαντικά κεφάλαια για να ενισχύσει την αναδιάρθρωσή της.

www.worldenergynews,gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης