Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Παγόβουνο στο μέγεθος της Μάλτας αποκολλήθηκε από παγετώνα στην Ανταρκτική

Παγόβουνο στο μέγεθος της Μάλτας αποκολλήθηκε από παγετώνα στην Ανταρκτική

Η ανησυχία των επιστημόνων για το λιώσιμο των πάγων και την άνοδο της στάθμης του νερού

Η ιστορία ενός παγετώνα του οποίου η μάζα μειώνεται στην άκρη του κόσμου, απειλώντας να αυξήσει το επίπεδο του νερού στους ωκεανούς και να συμβάλλει σε απρόβλεπτες περιβαλλοντικές ανατροπές, ακούγεται οικεία στην εποχή της κλιματικής αλλαγής.
Όπως αναφέρει το CNN, η ιστορία που είναι πια κάτι γνώριμο σήμερα, έχει την προέλευσή της στο γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν έχουν φροντίσει μέχρι τώρα να ασχοληθούν με τα θέματα του περιβάλλοντος.
Ένα παγόβουνο έχει σπάσει στον παγετώνα Pine Island Glacier (PIG) στην άκρη της Ανταρκτικής, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν την Τρίτη από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA).
Ο συγκεκριμένος παγετώνας έχει μέγεθος 300 κυβικά χιλιόμετρα -σχεδόν ίσος με την Ατλάντα των ΗΠΑ ή τη Μάλτα- και έχει διαπιστωθεί πως πάνω του έχουν δημιουργηθεί ρωγμές, οι οποίες συνεχίζουν να μεγαλώνουν και να αυξάνονται, έως ότου μεγάλα κομμάτια του παγετώνα, αποκολλούνται. Το μεγαλύτερο από αυτά τα κομμάτια έχει ονομαστεί B-49.
Αν και ο παγετώνας του Pine Island (PIG) στη δυτική Ανταρκτική φαίνεται να χάνει πάγο τα τελευταία 25 χρόνια, ο ρυθμός με τον οποίο υποχωρεί πλέον, έχει επιταχυνθεί σε μεγάλο βαθμό, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από εικόνες που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης