Ηλεκτρισμός

Damco Energy: Το καλοκαίρι η επενδυτική απόφαση για τη μονάδα φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη

Damco Energy: Το καλοκαίρι η επενδυτική απόφαση για τη μονάδα φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη
Η μονάδα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα μέσα του 2022
Το καλοκαίρι αναμένεται να λάβει την τελική επενδυτική απόφαση η Damco Energy, μέλος του Ομίλου Κοπελούζου, για την ηλεκτροπαραγωγική μονάδα ισχύος 622 MW, με καύσιμο φυσικό αέριο, που σχεδιάζει να εγκαταστήσει στη Βιομηχανική Περιοχή της Αλεξανδρούπολης.
Στην περίπτωση που ανάψει το «πράσινο φως» για την υλοποίηση του πρότζεκτ, τότε θα ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή, ώστε η εμπορική λειτουργία του σταθμού να ξεκινήσει περί τα μέσα του 2022, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η δοκιμαστική της λειτουργία.
Έως το καλοκαίρι, θα έχει ολοκληρωθεί όλη η αδειοδοτική διαδικασία για τον σταθμό, καθώς όπως έγραψε το WorldEnenrgyNews την Τρίτη (11/02), ήδη βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που υπέβαλε η εταιρεία. Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου, δίνοντας στη συνέχεια τη σκυτάλη στη σύνταξη της σχετικής ΑΕΠΟ, ώστε να ακολουθήσει η άδεια εγκατάστασης.
Ο σταθμός θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία συνδυασμένου κύκλου, η οποία εξασφαλίζει υψηλή απόδοση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, θα αποτελείται από μία αεριοστροβιλική μονάδα ισχύος 450 MW και μία ατμοστροβιλική 212 MW, ενώ η καθαρή ισχύ της θα ανέρχεται σε 650 MW.

Καύσιμο-γέφυρα το φυσικό αέριο

Η επένδυση του Ομίλου Κοπελούζου κινείται στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής τάσης για αξιοποίηση του φυσικού αερίου ως «καυσίμου γέφυρα» στην ηλεκτροπαραγωγή, έως την πλήρη απανθρακοποίησή της. Έτσι, θα κληθεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της ασφάλειας τροφοδοσίας και της ευστάθειας του συστήματος, καθώς οι ΑΠΕ θα αυξάνουν ολοένα περισσότερο τη συμμετοχή τους στο ενεργειακό μίγμα.
Επομένως, σύμφωνα με τον Όμιλο, το φυσικό αέριο θα συνεχίζει να αποτελεί για μία και πλέον 10ετία να αντισταθμίζει σε μεγάλο βαθμό τη στοχαστικότητα των ΑΠΕ, καθώς θα χρειαστεί ακόμη ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, μέχρι να βρουν εφαρμογή τα συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στην απαιτούμενη έκταση.
Μάλιστα, το εμπροσθοβαρές σχέδιο απολιγνιτοποίησης, σύμφωνα με το οποίο όλες οι υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ έως το 2023, καθιστά την κατασκευή νέων μονάδων φυσικού αερίου ακόμη πιο ζωτικής σημασίας για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης