Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Νέο ρεκόρ σε Wall με κέρδη +0,64% ο S&P στις 3379 μονάδες, στο +4,2% το brent στα 56,3 δολ/βαρέλι

tags :
Νέο ρεκόρ σε Wall με κέρδη +0,64% ο S&P στις 3379 μονάδες, στο +4,2% το brent στα 56,3 δολ/βαρέλι
Οι επενδυτές παρακολουθούν την εξέλιξη του κορωνοϊού, η οποία όμως δεν κάμπτει τις προσδοκίες
Συνέχεια στα ρεκόρ στις (12/2) στη Wall Street με την επενδυτική ψυχολογία να αντλεί ώθηση από την συνεχιζόμενη επιβράδυνση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων του COVID-19 στην Κίνα.
Ο δείκτης Dow Jones  έκλεισε σε ιστορικά υψηλά με κέρδη +0,94% στις 29.550,8 μονάδες, άνοδος 0,64% ο δείκτης S&P 500  στις 3.379,38, κέρδη +0,9% στις 9.725,96 μονάδες ο δείκτης Nasdaq.
Παράλληλα το πετρέλαιο ανέκαμψε στα 56,3 δολ στο +4,2% το brent, ενόψει αναμενομένων νέων περιορισμών στην παραγωγή.

Image


Στο επίκεντρο των επενδυτών παρέμεινανοι δηλώσεις του επικεφαλής της Federal Reserve, J. Powell στο πλαίσιο της ομιλίας του σε επιτροπή της Γερουσίας αυτή την φορά, μετά την χθεσινή του κατάθεση στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Στην κατάθεση του χθες, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ τόνισε ότι η Fed παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη της επιδημίας στην Κίνα, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο διαταραχών στην κινεζική οικονομία που θα μπορούσε να περάσουν και στην παγκόσμια οικονομία.
«Ο κορωνοϊός ενδέχεται να μην έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις και έτσι η Fed ενδέχεται να συνεχίσει την τρέχουσα πορεία της για τα επιτόκια», δήλωσε ο αναλυτής πολύτιμων μετάλλων της RBC Wealth Management, George Gero, προσθέτοντας ότι «τα πρόσφατα ισχυρά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας ενδεχομένως να απομακρύνει τη Fed από μία μείωση των επιτοκίων».
Επιπτώσεις και στην Πρώτη Φάση της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας εκτιμάται ότι θα έχει το ξέσπασμα του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Donald Trump, Robert O' Brien, παραδέχθηκε ότι το ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού στην Κίνα μπορεί να επηρεάσει την Πρώτη Φάση της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσιογράφο του CNN.
«Αυτό μπορεί να έχει συνέπειες για την πρώτη φάση της συμφωνίας», δήλωσε ο Ο' Brien, ενώπιον ενός ακροατηρίου στο Ατλαντικό Συμβούλιο, σε δηλώσεις του σχετικά με την εξάπλωση του ιού, σύμφωνα με τον ίδιο δημοσιογράφο του CNN.
Την εκτίμηση ότι ο κορωνοϊός διευρύνει το χάσμα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας περισσότερο από ό,τι συνέβη με τον εμπορικό πόλεμο, εκφράζει αναλυτής του Milken Institute.
«Συζητήσαμε για το χάσμα ΗΠΑ-Κίνας.
Μέρος της διαφοράς αυτή οφείλεται περισσότερο στον κορωνοϊός καθώς οι επιχειρήσεις σκέφτονται για την εφοδιαστική τους αλυσίδα μακροπρόθεσμα» είπε ο Curtis Chin.
«Δεν μπορεί όλα να είναι στην Κίνα, έχουμε δει κάποιες συνέπειες από την εξάρτηση από μόλις μία βασική αγορά» δήλωσψε στο CNBC.
Σημειώνεται ότι η συζήτηση για την «αποσύνδεση» ΗΠΑ - Κίνας αναζωπυρώθηκε άνοιξε καθώς ο εμπορικός πόλεμος έφερε δασμούς δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ωστόσο, η έξαρση του κορωνοϊού έχει διαταράξει τις εφοδιαστικές αλυσίδες, καθώς κινεζικές πόλεις μπήκαν σε καραντίνα, με αποτέλεσμα να περιοριστούν οι μεταφορές και να κλείσουν εργοστάσια περισσότερο από το αναμενόμενο.
Για παράδειγμα, πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες αναγκάστηκαν να κλείσουν τα εργοστάσια τους στην Κίνα λόγω των προσπαθειών για την αντιμετώπιση του ιού.
Μια επίδραση του κορωνοϊού είναι ότι δίνει τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κίνα ένα λόγο για να αποχωρήσει από την Φάση 1 ρ5ης εμπορικής συμφωνίας.
«Με πολλούς τρόπους τα πράγματα έχουν παγώσει αυτή τη στιγμή, όπως εμπορική δυναμική ΗΠΑ και Κίνας.
Αυτή τη στιγμή, δεν περιμένω ότι οι Κινέζοι διαπραγματευτές θα μεταβούν στην Ουάσιγκτον.
Είναι ενδιαφέρον, όταν σκεφτόμαστε τη Φάση 1... κατά κάποιο τρόπο ο κορωνοϊός δίνει και τις δύο πλευρές ένα λόγο για να αποχωρήσουν.
Αν δεν εκπληρωθούν δεσμεύσεις σύντομα, είναι καλά ο κορωνοϊός», πρόσθεσε ο Chin.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Molson Coors Beverage ανακοίνωσε κέρδη 163,7 εκατ. δολάρια ή 75 σεντς ανά μετοχή, υψηλότερα από τα 76 εκατ. δολάρια ή 35 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή των 1,02 δολαρίων, υπερέβησαν τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις για 78 σεντς.
Οι πωλήσεις των 2,49 δισ. δολαρίων ήταν υψηλότερες από τα 2,42 δισ. δολάρια στο προηγούμενο έτος και επίσης υψηλότερα από τα 2,48 δισ. δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές.
Οι πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 4,7% αλλά υποχώρησαν 4,6% στον Καναδά.
Οι πωλήσεις της Barrick Gold Corp αυξήθηκαν στο δ΄ τρίμηνο, καθώς η εταιρεία εξόρυξης οδήγησε σε άνοδο της τιμές για το ομώνυμο προϊόν.
Η Barrick ανακοίνωσε έσοδα 2,88 δισ. δολαρίων στο τρίμηνο, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν έσοδα 2,79 δισ. δολάρια.
Στο δ΄ τρίμηνο του 2018, η Barrick εμφάνισε έσοδα 1,9 δισ. δολαρίων.
Τον Ιανουάριο του 2019, η Barrick ολοκλήρωσε την εξαγορά της Randgold Resources, επηρεάζοντας τη σύγκριση.
Η εταιρεία επίσης ανακοίνωσε κέρδη τριμήνου 1,39 δισ. δολαρίων ή 78 σεντς ανά μετοχή.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 17 σεντς, υψηλότερα κατά 4 σεντς από τις εκτιμήσεις.

Συνεχίζουν ανοδικά οι ευρωαγορές

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ συνέχισαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους επενδυτές να παρακολουθούν την εξέλιξη του κορωνοϊού, την ώρα που η Κίνα προχωρά σε ενέσεις ρευστότητας, στη μάχη κατά της μετάδοσης του ιού.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,6% στις 431,07 μονάδες, καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ, για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε 0,89% στις 13.749,78 μονάδες.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειίωσε άνοδο 0,47% στις 7.534,37 μονάδες.
Ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε 0,83% στις 6.104,73 μονάδες.
Τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην Κίνα έχουν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιανουαρίου, γεγονός που οδηγεί τους ειδικούς στην εκτίμηση ότι ενδεχομένως ο ιός να έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του.
Οι μετοχές των εταιριών πρώτων υλών και κατασκευής αυτοκινήτων, των οποίων οι εξαγωγές εξαρτώνται από τη ζήτηση στην Κίνα, σημείωσαν άνοδο 0,7% και 1%, αντίστοιχα.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι ενέσεις ρευστότητας από την Κίνα, στην προσπάθεια να περιοριστεί η μετάδοση του ιού.
Η Τράπεζα Αγροτικής Ανάπτυξης στην Κίνα (ADBC), προχώρησε στην έκδοση ομολόγων οικονομικής αξίας 5 δισ. γουάν (περίπου 715,3 εκατομμυρίων δολαρίων).
Τα ομόλογα προορίζονται για την μάχη κατά του κοροναϊού, αλλά και για την εξάλειψη της φτώχειας.
Η περίοδος ωρίμανσης τους είναι διετής με επιτόκιο 2,29% και η έκδοση έγινε μέσω δημόσιας προσφοράς στο Χρηματιστήριο της Σανγκάης.

Image

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης