Ομιλία υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη Βουλή για την τροπολογία της ΛΑΡΚΟ
Η ρύθμισή μας είναι η τελευταία ευκαιρία για τη ΛΑΡΚΟ επεσήμανε στην ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ.Χατζηδάκης για την τροπολογία της ΛΑΡΚΟ
Στην ομιλία του ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε τα εξής:
«Άκουσα διάφορους ομιλητές, ο οποίοι απορούν με τη ρύθμιση που φέραμε για τη ΛΑΡΚΟ, είναι απέναντι σε αυτή τη ρύθμιση, θεωρούν ότι η ρύθμιση αυτή είναι απαράδεκτη. Πολύ καλά. Ο καθένας έχει την άποψή του. Αλλά θα ήθελα να ρωτήσω αυτούς, οι οποίοι λένε στον κ. Σταϊκούρα και σε μένα να μην κάνουμε τίποτα. Θα ήθελα να σκεφτούν οι κύριοι και οι κυρίες συνάδελφοι, τι θα έπρεπε να κάνουμε σε μια σειρά από θέματα που έχουμε μπροστά μας στη ΛΑΡΚΟ, τι θα έπρεπε να κάνουμε ας πούμε για το ότι η ΛΑΡΚΟ έκλεισε τη χρήση του 2018- όσο μπορεί να στηριχτεί κανείς σε στοιχεία σε αυτή την εταιρεία, διότι είναι σε μία κατάσταση άνευ προηγουμένου- με αρνητική καθαρή θέση 308 εκατ. ευρώ. Θα έπρεπε να αδιαφορήσουμε;
Θα έπρεπε να μην λογαριάσω το γεγονός ότι αυτή την ώρα που μιλάμε η ΛΑΡΚΟ χρωστάει μισό δισ. ευρώ σε τρίτους (προμηθευτές, εργολάβους, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία);
Θα έπρεπε να μην λογαριάσω εγώ ειδικά ως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι μεγαλύτερο κομμάτι αυτού του χρέους είναι στη ΔΕΗ 350 εκατ. ευρώ; Με άλλα λόγια, μόνη της η ΛΑΡΚΟ χρωστάει το 80% των οφειλών της ελληνικής βιομηχανίας υψηλής τάσης. Όλοι οι άλλοι το 20%. Και αυτό αυξάνεται κάθε μήνα, καθώς η ΛΑΡΚΟ κάθε μήνα καταναλώνει ρεύμα 5,5 εκατ. και όλο το τελευταίο διάστημα δεν πληρώνει μία!
Θα έπρεπε να αδιαφορήσουμε κατά τις κυρίες και τους κυρίους συναδέλφους απέναντι σε αυτό το φαινόμενο.
Θα έπρεπε να αδιαφορήσουμε επίσης για το εξώδικο που λάβαμε από τη ΔΕΗ, διότι το Δ.Σ. της ΔΕΗ είναι Δ.Σ. μιας εισηγμένης επιχείρησης και έχει ευθύνες κατά το νόμο και μας έστειλε πρόσφατα εξώδικο- και στη ΛΑΡΚΟ- λέγοντας ότι το πολύ μέχρι 17 Φεβρουαρίου, μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, διαφορετικά θα κόψει το ρεύμα. Καταθέτω το εξώδικο στα πρακτικά.
Χθες- σας το λέω πληροφοριακά, ίσως οι υπόλοιποι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ να το λάβουν αυτό υπόψη στις ομιλίες τους για να μην εκτίθενται- συνεδρίαση το Δ.Σ. της ΔΕΗ, που με χίλια ζόρια να το πω λαϊκά, δέχθηκε να προχωρήσει την ηλεκτροδότηση της ΛΑΡΚΟ βάσει της ρύθμισης που είχε φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση. Αλλά οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων, μεταξύ των οποίων ο κ. Φωτόπουλος- ο οποίος αν δεν κάνω λάθος είναι τώρα στέλεχος του δικού σας κόμματος ή εν πάση περιπτώσει συμπλέει μαζί σας- οι δύο εκπρόσωποι λοιπόν καταψήφισαν αυτή την απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ. Και γιατί την καταψήφισαν; Γιατί θεωρούν ότι εδώ και χρόνια η ΛΑΡΚΟ ζει επί ζημία της ΔΕΗ και των εργαζομένων της. Αποφασίστε ποια θέση έχετε ως κόμμα και με ποιους εργαζόμενους είσαστε τελικά. Της ΔΕΗ ή της ΛΑΡΚΟ; Διότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ δια των εκπροσώπων τους είχαν αυτή την ξεκάθαρη τοποθέτηση χθες το βράδυ στο Δ.Σ.
Επίσης, άκουσα ότι είναι ριγμένη η ΛΑΡΚΟ σε σχέση με άλλες εταιρείες ως προς την τιμή που αγοράζει ρεύμα από τη ΔΕΗ. Και ειπώθηκε ξανά και ξανά και υπήρχαν εδώ διάφοροι «εισαγγελείς», οι οποίοι κουνούσαν το δάχτυλο κτλ. Έχω εδώ στοιχεία λοιπόν. ΤΙΤΑΝ- τσιμεντοβιομηχανία ενεργοβόρος- 44 ευρώ/μεγαβατώρα, ΛΑΡΚΟ 35 ευρώ/μεγαβατώρα. Στη λογική του ΣΥΡΙΖΑ το 35 είναι μεγαλύτερο από το 44. Επειδή ακούω τις αντιδράσεις και το λέω γι’ αυτούς που δεν μας ακούνε.
Θα έπρεπε επίσης να αδιαφορήσουμε- εγώ ειδικά ακόμα περισσότερο διότι σε εμένα εστάλη το έγγραφο των υπηρεσιών του Υπουργείου περιβάλλοντος, του γενικού διευθυντή περιβάλλοντος και των αρμόδιων επιθεωρητών- για το ότι η ΛΑΡΚΟ δεν πληρώνει αυτά που πληρώνουν όλες οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη για το διοξείδιο του άνθρακα και της έχει επιδικαστεί ένα περιβαλλοντικό πρόστιμο- που μου ζητάτε να υπογράψω από τις υπηρεσίες και τους επιθεωρητές περιβάλλοντος της τάξεως των 49,5 εκατ. ευρώ. Το καταθέτω στα πρακτικά.
Θα έπρεπε να αδιαφορήσω για το ότι η ΛΑΡΚΟ είναι ένοχη για σοβαρή ατμοσφαιρική ρύπανση της ευρύτερης περιοχής, καθώς και για την επιβάρυνση του Ευβοϊκού κόλπου, τον οποίο μολύνει «αγρίως» και στον οποίο εναποτίθενται κάθε χρόνο χιλιάδες τόνοι σκουριάς. Καταλαβαίνω ότι εσείς μια από τις εναλλακτικές που έχετε είναι να ονομασθείτε «πράσινη» συμμαχία, με εξαίρεση τη Φθιώτιδα, την Εύβοια, την Πτολεμαΐδα, την Κοζάνη, τη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη που εκεί είστε «μαύρη» συμμαχία λόγω της μολύνσεως την οποία επιβραβεύετε. Διότι εκεί κάνετε κάποιο σκόντο γιατί θέλετε να λαϊκίσετε. Βασικά είστε λαϊκίστικο κόμμα και όλα τα πράσινα και τα υπόλοιπα χρώματα είναι χωρίς κανένα νόημα.
Θα έπρεπε να αδιαφορήσω για το ότι τα συνεχιζόμενα αυτά οικονομικά προβλήματα δεν είχαν καμιά αντανάκλαση στους μισθούς των εργαζομένων, όλα αυτά τα χρόνια και με όλες τις κυβερνήσεις. Μακάρι οι άνθρωποι και κάθε εργαζόμενος να παίρνει αυτά που παίρνει σήμερα και πολύ περισσότερα για τον ίδιο, την οικογένειά του και τα παιδιά του. Αλλά όταν μία επιχείρηση είναι σε αυτά τα κακά χάλια, πόσο ανεκτό είναι να έχουμε μισθοδοσία 47 εκατ. ευρώ περίπου το χρόνο για 1.089 εργαζομένους, δηλαδή να έχουμε μέσο κόστος πάνω από 40.000 ευρώ μεικτά για κάθε εργαζόμενο;
Πόσο ανεκτό είναι στο μέσο Έλληνα και στο μέσο εργαζόμενο; Και πόσο ανεκτό είναι όσοι δουλεύουν από 30 χρόνια και πάνω να έχουν μεικτό μισθολογικό κόστος 62.000 ευρώ και το ίδιο μισθολογικό κόστος να έχουν και αυτοί που δουλεύουν από 20 χρόνια και πάνω. Και μόνο όσοι δουλεύουν από ένα έως δέκα χρόνια να έχουν 31.000 ευρώ μισθολογικό κόστος και μέχρι 20 χρόνια 37.500 ευρώ, μεικτά πάντα; Πόσο ανεκτό είναι; Αν είναι ανεκτό να το ξέρουμε, για να αρχίσουμε να υιοθετούμε αυτή την περίεργη λογική, όταν μία επιχείρηση βουλιάζει, να δίνει τέτοιου είδους μισθούς.
Πόσο ανεκτό είναι αυτή η επιχείρηση, ανεξαρτήτως του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος, να μην προστατεύει λόγω μιας άθλιας κατάστασης στην οποία βρίσκεται σε όλα τα επίπεδα, όλες τις τελευταίες δεκαετίες, τους ίδιους τους εργαζομένους της; Μόνο τους τελευταίους μήνες είχαμε τρία θανατηφόρα δυστυχήματα, χάθηκαν τρεις ανθρώπινες ζωές, γιατί δεν τηρείται τίποτα από μα δημόσια επιχείρηση, που υποτίθεται, επειδή είναι δημόσια κατά τη δική σας λογική, έχει αυξημένες ευαισθησίες απέναντι στους εργαζομένους της.
Και πείτε μου τουλάχιστον σε αυτό, τι θα έπρεπε να κάνω στην απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει καταδικάσει τη ΛΑΡΚΟ για παράνομες κρατικές ενισχύσεις και ζητάει από την ΛΑΡΚΟ να επιστρέψει στο Δημόσιο 135 εκατ. ευρώ; 135 εκατ. ευρώ που δεν τα λογάριασα στα προηγούμενα χρέη. Έχουμε λάβει σχετικά επιστολή από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών η οποία επίσης επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας παραπέμπει εκ νέου στο Δικαστήριο της ΕΕ για να επιβληθεί νέο πρόστιμο στη χώρα, για μη εκτέλεση αυτής της αποφάσεως.
Δηλαδή λέτε τώρα εσείς όλοι σήμερα της αντιπολίτευσης, ότι εγώ και ο κ. Σταϊκούρας θα έπρεπε να έρθουμε και να πούμε στους Έλληνες φορολογούμενους, για χατίρι όλης αυτής της άθλιας κατάστασης στη ΛΑΡΚΟ, να πληρώνουν κάθε μέρα ημερήσιο πρόστιμο επειδή δεν εφαρμόζουμε αυτή την απόφαση. Πείτε το. Αυτό λέτε! Καταθέτω και αυτό στα πρακτικά.
Αυτά είναι τα δεδομένα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Αλλά ειπώθηκε από τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι αθώοι του αίματος.
Εγώ ευθέως θα μιλήσω: Υπάρχουν ευθύνες και μάλιστα μεγάλες από όλες τις παρατάξεις που κυβέρνησαν. Λυπάμαι να πω: και από αυτές που δεν κυβέρνησαν. Γιατί και αυτές που δεν κυβέρνησαν έλεγαν σε αυτούς που κυβέρνησαν να κάνουν ακόμα μεγαλύτερα λάθη. Να λαϊκίσουν ακόμα περισσότερο και να σπαταλήσουν ακόμα περισσότερα χρήματα. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, θέλω να σταθώ στο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν από το 2015 ως το 2018 δημιούργησε σωρευτικές ζημιές 148 εκατ. ευρώ!
Επί ΣΥΡΙΖΑ επίσης δεν εξέδωσε η εταιρεία ούτε ένα εγκεκριμένο προϋπολογισμό, κινούμενη σε ένα πλαίσιο αδιαφάνειας. Για όσους έχουν αμφιβολίες καταθέτω το σχετικό έγγραφο του ΤΑΙΠΕΔ.
Επί ΣΥΡΙΖΑ επίσης, φτάσαμε στο σημείο προεκλογικά- τον Ιούλιο- να καταρτίζεται σχέδιο νέας συλλογικής σύμβασης έτσι ώστε- μέσα σε αυτά τα χάλια και για λόγους καθαρά ψηφοθηρικούς- έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να πάρουν αυξήσεις! Γιατί έτσι αποφάσισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Και το εμπόδισε το ΤΑΙΠΕΔ με σχετικό έγγραφο το οποίο καταθέτω στα πρακτικά για να καταλάβετε τον τρόπο με τον οποίο εννοεί τη σύγχρονη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και το σεβασμό που δείχνει στους φορολογούμενους.
Και επίσης επί ΣΥΡΙΖΑ- επειδή άκουσα τον κ. Τσίπρα προχθές να λέει να προχωρήσει η επιχείρηση όπως είναι και να μην γίνει τίποτα και να βρεθεί μια λύση κάπως μαγική (κανείς δεν κατάλαβε πώς)- ο κ. Τσακαλώτος έστειλε στις 28.03.2019, πριν από 10 μήνες, ένα επίσημο έγγραφο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης του Δικαστηρίου της Ε.Ε., όπου λέει ξεκάθαρα στη σελίδα 9 ότι υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές και ότι η Ελληνική Δημοκρατία είναι έτοιμη να μελετήσει όλες αυτές τις προτάσεις στο πλαίσιο μιας διαφανούς διαδικασίας διαγωνισμού.
Τι κάνουμε σήμερα εμείς; Μία διαφανή διαδικασία διαγωνισμού! Για να βρεθεί ένας ιδιώτης επενδυτής. Όταν το έγραφε αυτό ο κ. Τσακαλώτος ήταν μία εθνικά υπεύθυνη πράξη. Όταν όμως το κάνουμε εμείς είναι νεοφιλευθερισμός! Διαλέξετε και πάρτε!
Πρέπει να υπάρχουν και κάποια όρια! Όχι για εσάς κ. Τσακαλώτο γιατί είμαι σίγουρος ότι εσείς και σήμερα τα ίδια λέτε. Αλλά για τον πρόεδρό σας. Ο οποίος κάνει σαν να μην ήταν πρωθυπουργός και σαν να μην σας είχε υπουργό Οικονομικών όταν εσείς στέλνατε αυτό το επίσημο γράμμα.
Ένα ερώτημα θέλω να θέσω για τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης πριν αναφερθώ στο τι προτείνουμε, το οποίο σας είναι γνωστό έτσι και αλλιώς. Εάν η εταιρεία αυτή δεν λεγόταν ΛΑΡΚΟ και αν η εταιρεία αυτή ανήκε σε έναν ιδιώτη σαν και αυτούς στους οποίους αναφέρθηκαν και οι συνάδελφοι προηγουμένως και που φέσωνε το Δημόσιο, που χρωστούσε στα ασφαλιστικά ταμεία, που ρύπαινε το περιβάλλον, που δεν σεβόταν κανένα νόμο της Ελληνικής Δημοκρατίας, εσείς τι θα μου λέγατε εμένα και στον κ. Σταϊκούρα; Θα μας λέγατε μπράβο; «Ας συνεχίσει αυτή η εταιρεία να μην πληρώνει κανέναν; Να αδιαφορεί για την νομοθεσία να αδιαφορεί για τους εργαζομένους της. Να μην σέβεται τίποτα».
Μήπως είστε απλώς δέσμιοι ιδεοληψιών; Αυτής της περίφημης προσήλωσής σας στο Δημόσιο Τομέα, πράγμα το οποίο σας τυφλώνει και πολιτικά και κοινωνικά και απέναντι στους ψηφοφόρους σας και σας οδηγεί σε προφανείς παραδοξολογίες στις τοποθετήσεις σας. Εκτός εάν από εδώ και πέρα ρυπαίνει κάποιος ιδιώτης και εσείς θα έρχεστε και θα μου λέτε «ας ρυπαίνει και άλλο» και αν δεν πληρώνει κανέναν θα μου λέτε «ας μην πληρώνει γιατί είναι καλό παιδί και τον αγαπάμε και εμείς». Να δω που θα πάμε σε αυτή τη χώρα με αυτές τις λογικές!
Εμείς ξέρετε, ήμουν τότε υπουργός το 2009, κάναμε μία προσπάθεια ιδιωτικοποίησης. Μακάρι να προλαβαίναμε να την ολοκληρώσουμε, γιατί ήρθε το ΠΑΣΟΚ τότε στην προ-μνημονιακή του περίοδο και την ακύρωσε. Ήταν μια καλή περίοδος λόγω των τιμών του νικελίου τότε το 2009. Και μετά το πράγμα χειροτέρεψε λόγω και της κρίσης.
Φτάσαμε στο 2012-2014 και ελήφθη μια απόφαση με τη σφραγίδα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που λέει αυτό που σήμερα προτείνουμε. Να γίνει μια ιδιωτικοποίηση ουσιαστικά, ένας διαγωνισμός, να χωριστεί η εταιρεία στα 3 τμήματα και τα 2 ουσιαστικότερα από αυτά, το εργοστάσιο και τα ορυχεία, την ίδια μέρα να γίνει ένας διαγωνισμός για αυτά και να περάσουν κατά πάσα πιθανότητα σε ένα ιδιώτη. Για αυτό άλλωστε γίνεται και ο διαγωνισμός την ίδια μέρα.
Εμείς λοιπόν σήμερα πάμε να εφαρμόσουμε κ. Τσακαλώτο αυτή την απόφαση την οποία εσείς είχατε μπροστά σας 5 χρόνια και την κοσκινίζατε. Με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται κάθε χρόνο η κατάσταση της εταιρείας και να επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο η θέση των φορολογουμένων. Παραδόξως σε κάποιο βαθμό οφείλω να πω- διότι η θέση της επιχείρησης είχε επιβαρυνθεί σε μεγάλη κλίμακα όλα αυτά τα 5 χρόνια- η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της Γ.Δ. Ανταγωνισμού ήρθε και μας είπε ότι «ναι προχωρήστε με βάση την απόφαση του 2014». Εάν δεν προχωρούσαμε με βάση την απόφαση του 2014 και εάν δεν υπήρχε η απόφαση του 2014, η εναλλακτική μπροστά μας θα ήταν η βίαιη πτώχευση.
Γιατί κανείς ιδιώτης επενδυτής δεν θα βρισκόταν κ. Τσακαλώτο- και το γνωρίζετε αυτό πολύ καλά μέσα σας- να έρθει να αγοράσει την επιχείρηση αυτή με τα βάρη και τα χρέη που έχει. Μόνο ελεύθερη βαρών μπορεί να πουληθεί αυτή η επιχείρηση. Όπως προβλέπει η απόφαση της Γ.Δ. Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αλλιώς θα έπρεπε να βρούμε κάποιον τρελό για δέσιμο, να του δώσουμε την επιχείρηση, να τον φορτώσουμε και με 650 εκατομμύρια και να πάει στο καλό.
Τι λέει λοιπόν η πρότασή μας; Λέει τα εξής πολύ απλά που τα γνωρίζετε, αλλά τα λέω για μην θεωρηθεί ότι έχω να κρύψω κάτι.
1. Την εγκατάσταση ενός Ειδικού Διαχειριστή εντός του Μαρτίου.
2. Την παροχή μιας χρηματοδότησης της τάξης των 35 εκατ. ευρώ για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων της εταιρείας, γιατί αλλιώς η εταιρεία δεν τη βγάζει με τη διαδικασία του διαγωνισμού. Αυτό είναι αναλγησία μας! Το ότι δίνουμε 35 εκατ. προκειμένου η εταιρεία αυτή να μην κλείσει και να μπορέσει- επειδή είναι συνεχούς πυράς- να πάει στη διαδικασία του διαγωνισμού.
3. Το τρίτο που κάνουμε είναι: ναι, ζητάμε και από τους εργαζόμενους από την άλλη πλευρά να συμβάλλουν κι αυτοί και γι’ αυτό λέμε 25% μείωση των μισθών μεσοσταθμικά. Λιγότερο για τους χαμηλόμισθμους, περισσότερο φυσικά για τους υψηλόμισθους. Το λέμε ξεκάθαρα. Δεν γίνεται μπροστά σε αυτή την κατάσταση. Πώς θα πάμε δηλαδή; Με κόλπα μαγικά να αντιμετωπίσουμε το θέμα;
4. Λέμε επίσης να υπάρξει μία fast track διαδικασία- πολύ γρήγορη- για την επίλυση των ιδιοκτησιακών διαφορών της εταιρείας με το Ελληνικό Δημόσιο. Μέσα στις διάφορες περιπλοκές που υπάρχουν υπάρχει και αυτό και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε για να προχωρήσει απρόσκοπτα ο διαγωνισμός.
5. Θα προχωρήσουμε σε μια ταχεία διαδικασία διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, την οποία ήδη σας περιέγραψα και δεν χρειάζεται να την αναλύσω.
6. Προβλέπουμε ότι η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί σε 12 μήνες γιατί θα χρειαστεί μετά να δώσουμε κι άλλα λεφτά από την πλευρά των φορολογουμένων για να παραμείνει ζωντανή η εταιρεία κι αυτό φυσικά- νομίζω- δεν θα ήταν ανεκτό και μπαίνουν αυστηρές προθεσμίες στον ειδικό διαχειριστή και σε όλους τους εμπλεκόμενους και στη διαδικασία της διαιτησίας.
7. Φυσικά, στο τέλος- το λέμε ξεκάθαρα- ότι αν αυτή η διαδικασία δεν τελεσφορήσει, δεν μένει τίποτε άλλο παρά η πτώχευση. Αλλά πιστεύω πραγματικά ότι λόγω του ότι κάνουμε αυτή τη σοβαρή προσπάθεια, που είναι σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η προσπάθεια αυτή γίνεται σε ένα περιβάλλον που φαίνεται να υπάρχει ένα επενδυτικό ενδιαφέρον.
Ελπίζω ότι η προσπάθεια αυτή θα πετύχει. Θα βρεθεί ένας αξιόπιστος επενδυτής, ο οποίος θα χρησιμοποιήσει και τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζόμενων στη ΛΑΡΚΟ, λόγω ακριβώς της ειδίκευσης που έχουν στο νικέλιο.
Αυτή είναι η ρύθμισή μας. Η ρύθμιση αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για τη ΛΑΡΚΟ. Είναι μία εταιρεία προβληματική από τη δεκαετία του ’80 εδώ και 35 χρόνια και αυτή η κυβέρνηση έχει το θάρρος να θέσει τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων και να δώσει μια λύση σοβαρή, αξιόπιστη, ευρωπαϊκή, η οποία θα αντιμετωπίσει ριζικά το πρόβλημα αυτής της βαθιά προβληματικής επιχείρησης και θα θέσει το όλο ζήτημα σε μια νέα προοπτική και σε νέες βάσεις».
www.worldenergynews.gr
Στην ομιλία του ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε τα εξής:
«Άκουσα διάφορους ομιλητές, ο οποίοι απορούν με τη ρύθμιση που φέραμε για τη ΛΑΡΚΟ, είναι απέναντι σε αυτή τη ρύθμιση, θεωρούν ότι η ρύθμιση αυτή είναι απαράδεκτη. Πολύ καλά. Ο καθένας έχει την άποψή του. Αλλά θα ήθελα να ρωτήσω αυτούς, οι οποίοι λένε στον κ. Σταϊκούρα και σε μένα να μην κάνουμε τίποτα. Θα ήθελα να σκεφτούν οι κύριοι και οι κυρίες συνάδελφοι, τι θα έπρεπε να κάνουμε σε μια σειρά από θέματα που έχουμε μπροστά μας στη ΛΑΡΚΟ, τι θα έπρεπε να κάνουμε ας πούμε για το ότι η ΛΑΡΚΟ έκλεισε τη χρήση του 2018- όσο μπορεί να στηριχτεί κανείς σε στοιχεία σε αυτή την εταιρεία, διότι είναι σε μία κατάσταση άνευ προηγουμένου- με αρνητική καθαρή θέση 308 εκατ. ευρώ. Θα έπρεπε να αδιαφορήσουμε;
Θα έπρεπε να μην λογαριάσω το γεγονός ότι αυτή την ώρα που μιλάμε η ΛΑΡΚΟ χρωστάει μισό δισ. ευρώ σε τρίτους (προμηθευτές, εργολάβους, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία);
Θα έπρεπε να μην λογαριάσω εγώ ειδικά ως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι μεγαλύτερο κομμάτι αυτού του χρέους είναι στη ΔΕΗ 350 εκατ. ευρώ; Με άλλα λόγια, μόνη της η ΛΑΡΚΟ χρωστάει το 80% των οφειλών της ελληνικής βιομηχανίας υψηλής τάσης. Όλοι οι άλλοι το 20%. Και αυτό αυξάνεται κάθε μήνα, καθώς η ΛΑΡΚΟ κάθε μήνα καταναλώνει ρεύμα 5,5 εκατ. και όλο το τελευταίο διάστημα δεν πληρώνει μία!
Θα έπρεπε να αδιαφορήσουμε κατά τις κυρίες και τους κυρίους συναδέλφους απέναντι σε αυτό το φαινόμενο.
Θα έπρεπε να αδιαφορήσουμε επίσης για το εξώδικο που λάβαμε από τη ΔΕΗ, διότι το Δ.Σ. της ΔΕΗ είναι Δ.Σ. μιας εισηγμένης επιχείρησης και έχει ευθύνες κατά το νόμο και μας έστειλε πρόσφατα εξώδικο- και στη ΛΑΡΚΟ- λέγοντας ότι το πολύ μέχρι 17 Φεβρουαρίου, μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, διαφορετικά θα κόψει το ρεύμα. Καταθέτω το εξώδικο στα πρακτικά.
Χθες- σας το λέω πληροφοριακά, ίσως οι υπόλοιποι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ να το λάβουν αυτό υπόψη στις ομιλίες τους για να μην εκτίθενται- συνεδρίαση το Δ.Σ. της ΔΕΗ, που με χίλια ζόρια να το πω λαϊκά, δέχθηκε να προχωρήσει την ηλεκτροδότηση της ΛΑΡΚΟ βάσει της ρύθμισης που είχε φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση. Αλλά οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων, μεταξύ των οποίων ο κ. Φωτόπουλος- ο οποίος αν δεν κάνω λάθος είναι τώρα στέλεχος του δικού σας κόμματος ή εν πάση περιπτώσει συμπλέει μαζί σας- οι δύο εκπρόσωποι λοιπόν καταψήφισαν αυτή την απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ. Και γιατί την καταψήφισαν; Γιατί θεωρούν ότι εδώ και χρόνια η ΛΑΡΚΟ ζει επί ζημία της ΔΕΗ και των εργαζομένων της. Αποφασίστε ποια θέση έχετε ως κόμμα και με ποιους εργαζόμενους είσαστε τελικά. Της ΔΕΗ ή της ΛΑΡΚΟ; Διότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ δια των εκπροσώπων τους είχαν αυτή την ξεκάθαρη τοποθέτηση χθες το βράδυ στο Δ.Σ.
Επίσης, άκουσα ότι είναι ριγμένη η ΛΑΡΚΟ σε σχέση με άλλες εταιρείες ως προς την τιμή που αγοράζει ρεύμα από τη ΔΕΗ. Και ειπώθηκε ξανά και ξανά και υπήρχαν εδώ διάφοροι «εισαγγελείς», οι οποίοι κουνούσαν το δάχτυλο κτλ. Έχω εδώ στοιχεία λοιπόν. ΤΙΤΑΝ- τσιμεντοβιομηχανία ενεργοβόρος- 44 ευρώ/μεγαβατώρα, ΛΑΡΚΟ 35 ευρώ/μεγαβατώρα. Στη λογική του ΣΥΡΙΖΑ το 35 είναι μεγαλύτερο από το 44. Επειδή ακούω τις αντιδράσεις και το λέω γι’ αυτούς που δεν μας ακούνε.
Θα έπρεπε επίσης να αδιαφορήσουμε- εγώ ειδικά ακόμα περισσότερο διότι σε εμένα εστάλη το έγγραφο των υπηρεσιών του Υπουργείου περιβάλλοντος, του γενικού διευθυντή περιβάλλοντος και των αρμόδιων επιθεωρητών- για το ότι η ΛΑΡΚΟ δεν πληρώνει αυτά που πληρώνουν όλες οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη για το διοξείδιο του άνθρακα και της έχει επιδικαστεί ένα περιβαλλοντικό πρόστιμο- που μου ζητάτε να υπογράψω από τις υπηρεσίες και τους επιθεωρητές περιβάλλοντος της τάξεως των 49,5 εκατ. ευρώ. Το καταθέτω στα πρακτικά.
Θα έπρεπε να αδιαφορήσω για το ότι η ΛΑΡΚΟ είναι ένοχη για σοβαρή ατμοσφαιρική ρύπανση της ευρύτερης περιοχής, καθώς και για την επιβάρυνση του Ευβοϊκού κόλπου, τον οποίο μολύνει «αγρίως» και στον οποίο εναποτίθενται κάθε χρόνο χιλιάδες τόνοι σκουριάς. Καταλαβαίνω ότι εσείς μια από τις εναλλακτικές που έχετε είναι να ονομασθείτε «πράσινη» συμμαχία, με εξαίρεση τη Φθιώτιδα, την Εύβοια, την Πτολεμαΐδα, την Κοζάνη, τη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη που εκεί είστε «μαύρη» συμμαχία λόγω της μολύνσεως την οποία επιβραβεύετε. Διότι εκεί κάνετε κάποιο σκόντο γιατί θέλετε να λαϊκίσετε. Βασικά είστε λαϊκίστικο κόμμα και όλα τα πράσινα και τα υπόλοιπα χρώματα είναι χωρίς κανένα νόημα.
Θα έπρεπε να αδιαφορήσω για το ότι τα συνεχιζόμενα αυτά οικονομικά προβλήματα δεν είχαν καμιά αντανάκλαση στους μισθούς των εργαζομένων, όλα αυτά τα χρόνια και με όλες τις κυβερνήσεις. Μακάρι οι άνθρωποι και κάθε εργαζόμενος να παίρνει αυτά που παίρνει σήμερα και πολύ περισσότερα για τον ίδιο, την οικογένειά του και τα παιδιά του. Αλλά όταν μία επιχείρηση είναι σε αυτά τα κακά χάλια, πόσο ανεκτό είναι να έχουμε μισθοδοσία 47 εκατ. ευρώ περίπου το χρόνο για 1.089 εργαζομένους, δηλαδή να έχουμε μέσο κόστος πάνω από 40.000 ευρώ μεικτά για κάθε εργαζόμενο;
Πόσο ανεκτό είναι στο μέσο Έλληνα και στο μέσο εργαζόμενο; Και πόσο ανεκτό είναι όσοι δουλεύουν από 30 χρόνια και πάνω να έχουν μεικτό μισθολογικό κόστος 62.000 ευρώ και το ίδιο μισθολογικό κόστος να έχουν και αυτοί που δουλεύουν από 20 χρόνια και πάνω. Και μόνο όσοι δουλεύουν από ένα έως δέκα χρόνια να έχουν 31.000 ευρώ μισθολογικό κόστος και μέχρι 20 χρόνια 37.500 ευρώ, μεικτά πάντα; Πόσο ανεκτό είναι; Αν είναι ανεκτό να το ξέρουμε, για να αρχίσουμε να υιοθετούμε αυτή την περίεργη λογική, όταν μία επιχείρηση βουλιάζει, να δίνει τέτοιου είδους μισθούς.
Πόσο ανεκτό είναι αυτή η επιχείρηση, ανεξαρτήτως του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος, να μην προστατεύει λόγω μιας άθλιας κατάστασης στην οποία βρίσκεται σε όλα τα επίπεδα, όλες τις τελευταίες δεκαετίες, τους ίδιους τους εργαζομένους της; Μόνο τους τελευταίους μήνες είχαμε τρία θανατηφόρα δυστυχήματα, χάθηκαν τρεις ανθρώπινες ζωές, γιατί δεν τηρείται τίποτα από μα δημόσια επιχείρηση, που υποτίθεται, επειδή είναι δημόσια κατά τη δική σας λογική, έχει αυξημένες ευαισθησίες απέναντι στους εργαζομένους της.
Και πείτε μου τουλάχιστον σε αυτό, τι θα έπρεπε να κάνω στην απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει καταδικάσει τη ΛΑΡΚΟ για παράνομες κρατικές ενισχύσεις και ζητάει από την ΛΑΡΚΟ να επιστρέψει στο Δημόσιο 135 εκατ. ευρώ; 135 εκατ. ευρώ που δεν τα λογάριασα στα προηγούμενα χρέη. Έχουμε λάβει σχετικά επιστολή από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών η οποία επίσης επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας παραπέμπει εκ νέου στο Δικαστήριο της ΕΕ για να επιβληθεί νέο πρόστιμο στη χώρα, για μη εκτέλεση αυτής της αποφάσεως.
Δηλαδή λέτε τώρα εσείς όλοι σήμερα της αντιπολίτευσης, ότι εγώ και ο κ. Σταϊκούρας θα έπρεπε να έρθουμε και να πούμε στους Έλληνες φορολογούμενους, για χατίρι όλης αυτής της άθλιας κατάστασης στη ΛΑΡΚΟ, να πληρώνουν κάθε μέρα ημερήσιο πρόστιμο επειδή δεν εφαρμόζουμε αυτή την απόφαση. Πείτε το. Αυτό λέτε! Καταθέτω και αυτό στα πρακτικά.
Αυτά είναι τα δεδομένα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Αλλά ειπώθηκε από τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι αθώοι του αίματος.
Εγώ ευθέως θα μιλήσω: Υπάρχουν ευθύνες και μάλιστα μεγάλες από όλες τις παρατάξεις που κυβέρνησαν. Λυπάμαι να πω: και από αυτές που δεν κυβέρνησαν. Γιατί και αυτές που δεν κυβέρνησαν έλεγαν σε αυτούς που κυβέρνησαν να κάνουν ακόμα μεγαλύτερα λάθη. Να λαϊκίσουν ακόμα περισσότερο και να σπαταλήσουν ακόμα περισσότερα χρήματα. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, θέλω να σταθώ στο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν από το 2015 ως το 2018 δημιούργησε σωρευτικές ζημιές 148 εκατ. ευρώ!
Επί ΣΥΡΙΖΑ επίσης δεν εξέδωσε η εταιρεία ούτε ένα εγκεκριμένο προϋπολογισμό, κινούμενη σε ένα πλαίσιο αδιαφάνειας. Για όσους έχουν αμφιβολίες καταθέτω το σχετικό έγγραφο του ΤΑΙΠΕΔ.
Επί ΣΥΡΙΖΑ επίσης, φτάσαμε στο σημείο προεκλογικά- τον Ιούλιο- να καταρτίζεται σχέδιο νέας συλλογικής σύμβασης έτσι ώστε- μέσα σε αυτά τα χάλια και για λόγους καθαρά ψηφοθηρικούς- έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να πάρουν αυξήσεις! Γιατί έτσι αποφάσισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Και το εμπόδισε το ΤΑΙΠΕΔ με σχετικό έγγραφο το οποίο καταθέτω στα πρακτικά για να καταλάβετε τον τρόπο με τον οποίο εννοεί τη σύγχρονη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και το σεβασμό που δείχνει στους φορολογούμενους.
Και επίσης επί ΣΥΡΙΖΑ- επειδή άκουσα τον κ. Τσίπρα προχθές να λέει να προχωρήσει η επιχείρηση όπως είναι και να μην γίνει τίποτα και να βρεθεί μια λύση κάπως μαγική (κανείς δεν κατάλαβε πώς)- ο κ. Τσακαλώτος έστειλε στις 28.03.2019, πριν από 10 μήνες, ένα επίσημο έγγραφο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης του Δικαστηρίου της Ε.Ε., όπου λέει ξεκάθαρα στη σελίδα 9 ότι υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές και ότι η Ελληνική Δημοκρατία είναι έτοιμη να μελετήσει όλες αυτές τις προτάσεις στο πλαίσιο μιας διαφανούς διαδικασίας διαγωνισμού.
Τι κάνουμε σήμερα εμείς; Μία διαφανή διαδικασία διαγωνισμού! Για να βρεθεί ένας ιδιώτης επενδυτής. Όταν το έγραφε αυτό ο κ. Τσακαλώτος ήταν μία εθνικά υπεύθυνη πράξη. Όταν όμως το κάνουμε εμείς είναι νεοφιλευθερισμός! Διαλέξετε και πάρτε!
Πρέπει να υπάρχουν και κάποια όρια! Όχι για εσάς κ. Τσακαλώτο γιατί είμαι σίγουρος ότι εσείς και σήμερα τα ίδια λέτε. Αλλά για τον πρόεδρό σας. Ο οποίος κάνει σαν να μην ήταν πρωθυπουργός και σαν να μην σας είχε υπουργό Οικονομικών όταν εσείς στέλνατε αυτό το επίσημο γράμμα.
Ένα ερώτημα θέλω να θέσω για τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης πριν αναφερθώ στο τι προτείνουμε, το οποίο σας είναι γνωστό έτσι και αλλιώς. Εάν η εταιρεία αυτή δεν λεγόταν ΛΑΡΚΟ και αν η εταιρεία αυτή ανήκε σε έναν ιδιώτη σαν και αυτούς στους οποίους αναφέρθηκαν και οι συνάδελφοι προηγουμένως και που φέσωνε το Δημόσιο, που χρωστούσε στα ασφαλιστικά ταμεία, που ρύπαινε το περιβάλλον, που δεν σεβόταν κανένα νόμο της Ελληνικής Δημοκρατίας, εσείς τι θα μου λέγατε εμένα και στον κ. Σταϊκούρα; Θα μας λέγατε μπράβο; «Ας συνεχίσει αυτή η εταιρεία να μην πληρώνει κανέναν; Να αδιαφορεί για την νομοθεσία να αδιαφορεί για τους εργαζομένους της. Να μην σέβεται τίποτα».
Μήπως είστε απλώς δέσμιοι ιδεοληψιών; Αυτής της περίφημης προσήλωσής σας στο Δημόσιο Τομέα, πράγμα το οποίο σας τυφλώνει και πολιτικά και κοινωνικά και απέναντι στους ψηφοφόρους σας και σας οδηγεί σε προφανείς παραδοξολογίες στις τοποθετήσεις σας. Εκτός εάν από εδώ και πέρα ρυπαίνει κάποιος ιδιώτης και εσείς θα έρχεστε και θα μου λέτε «ας ρυπαίνει και άλλο» και αν δεν πληρώνει κανέναν θα μου λέτε «ας μην πληρώνει γιατί είναι καλό παιδί και τον αγαπάμε και εμείς». Να δω που θα πάμε σε αυτή τη χώρα με αυτές τις λογικές!
Εμείς ξέρετε, ήμουν τότε υπουργός το 2009, κάναμε μία προσπάθεια ιδιωτικοποίησης. Μακάρι να προλαβαίναμε να την ολοκληρώσουμε, γιατί ήρθε το ΠΑΣΟΚ τότε στην προ-μνημονιακή του περίοδο και την ακύρωσε. Ήταν μια καλή περίοδος λόγω των τιμών του νικελίου τότε το 2009. Και μετά το πράγμα χειροτέρεψε λόγω και της κρίσης.
Φτάσαμε στο 2012-2014 και ελήφθη μια απόφαση με τη σφραγίδα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που λέει αυτό που σήμερα προτείνουμε. Να γίνει μια ιδιωτικοποίηση ουσιαστικά, ένας διαγωνισμός, να χωριστεί η εταιρεία στα 3 τμήματα και τα 2 ουσιαστικότερα από αυτά, το εργοστάσιο και τα ορυχεία, την ίδια μέρα να γίνει ένας διαγωνισμός για αυτά και να περάσουν κατά πάσα πιθανότητα σε ένα ιδιώτη. Για αυτό άλλωστε γίνεται και ο διαγωνισμός την ίδια μέρα.
Εμείς λοιπόν σήμερα πάμε να εφαρμόσουμε κ. Τσακαλώτο αυτή την απόφαση την οποία εσείς είχατε μπροστά σας 5 χρόνια και την κοσκινίζατε. Με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται κάθε χρόνο η κατάσταση της εταιρείας και να επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο η θέση των φορολογουμένων. Παραδόξως σε κάποιο βαθμό οφείλω να πω- διότι η θέση της επιχείρησης είχε επιβαρυνθεί σε μεγάλη κλίμακα όλα αυτά τα 5 χρόνια- η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της Γ.Δ. Ανταγωνισμού ήρθε και μας είπε ότι «ναι προχωρήστε με βάση την απόφαση του 2014». Εάν δεν προχωρούσαμε με βάση την απόφαση του 2014 και εάν δεν υπήρχε η απόφαση του 2014, η εναλλακτική μπροστά μας θα ήταν η βίαιη πτώχευση.
Γιατί κανείς ιδιώτης επενδυτής δεν θα βρισκόταν κ. Τσακαλώτο- και το γνωρίζετε αυτό πολύ καλά μέσα σας- να έρθει να αγοράσει την επιχείρηση αυτή με τα βάρη και τα χρέη που έχει. Μόνο ελεύθερη βαρών μπορεί να πουληθεί αυτή η επιχείρηση. Όπως προβλέπει η απόφαση της Γ.Δ. Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αλλιώς θα έπρεπε να βρούμε κάποιον τρελό για δέσιμο, να του δώσουμε την επιχείρηση, να τον φορτώσουμε και με 650 εκατομμύρια και να πάει στο καλό.
Τι λέει λοιπόν η πρότασή μας; Λέει τα εξής πολύ απλά που τα γνωρίζετε, αλλά τα λέω για μην θεωρηθεί ότι έχω να κρύψω κάτι.
1. Την εγκατάσταση ενός Ειδικού Διαχειριστή εντός του Μαρτίου.
2. Την παροχή μιας χρηματοδότησης της τάξης των 35 εκατ. ευρώ για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων της εταιρείας, γιατί αλλιώς η εταιρεία δεν τη βγάζει με τη διαδικασία του διαγωνισμού. Αυτό είναι αναλγησία μας! Το ότι δίνουμε 35 εκατ. προκειμένου η εταιρεία αυτή να μην κλείσει και να μπορέσει- επειδή είναι συνεχούς πυράς- να πάει στη διαδικασία του διαγωνισμού.
3. Το τρίτο που κάνουμε είναι: ναι, ζητάμε και από τους εργαζόμενους από την άλλη πλευρά να συμβάλλουν κι αυτοί και γι’ αυτό λέμε 25% μείωση των μισθών μεσοσταθμικά. Λιγότερο για τους χαμηλόμισθμους, περισσότερο φυσικά για τους υψηλόμισθους. Το λέμε ξεκάθαρα. Δεν γίνεται μπροστά σε αυτή την κατάσταση. Πώς θα πάμε δηλαδή; Με κόλπα μαγικά να αντιμετωπίσουμε το θέμα;
4. Λέμε επίσης να υπάρξει μία fast track διαδικασία- πολύ γρήγορη- για την επίλυση των ιδιοκτησιακών διαφορών της εταιρείας με το Ελληνικό Δημόσιο. Μέσα στις διάφορες περιπλοκές που υπάρχουν υπάρχει και αυτό και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε για να προχωρήσει απρόσκοπτα ο διαγωνισμός.
5. Θα προχωρήσουμε σε μια ταχεία διαδικασία διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, την οποία ήδη σας περιέγραψα και δεν χρειάζεται να την αναλύσω.
6. Προβλέπουμε ότι η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί σε 12 μήνες γιατί θα χρειαστεί μετά να δώσουμε κι άλλα λεφτά από την πλευρά των φορολογουμένων για να παραμείνει ζωντανή η εταιρεία κι αυτό φυσικά- νομίζω- δεν θα ήταν ανεκτό και μπαίνουν αυστηρές προθεσμίες στον ειδικό διαχειριστή και σε όλους τους εμπλεκόμενους και στη διαδικασία της διαιτησίας.
7. Φυσικά, στο τέλος- το λέμε ξεκάθαρα- ότι αν αυτή η διαδικασία δεν τελεσφορήσει, δεν μένει τίποτε άλλο παρά η πτώχευση. Αλλά πιστεύω πραγματικά ότι λόγω του ότι κάνουμε αυτή τη σοβαρή προσπάθεια, που είναι σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η προσπάθεια αυτή γίνεται σε ένα περιβάλλον που φαίνεται να υπάρχει ένα επενδυτικό ενδιαφέρον.
Ελπίζω ότι η προσπάθεια αυτή θα πετύχει. Θα βρεθεί ένας αξιόπιστος επενδυτής, ο οποίος θα χρησιμοποιήσει και τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζόμενων στη ΛΑΡΚΟ, λόγω ακριβώς της ειδίκευσης που έχουν στο νικέλιο.
Αυτή είναι η ρύθμισή μας. Η ρύθμιση αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για τη ΛΑΡΚΟ. Είναι μία εταιρεία προβληματική από τη δεκαετία του ’80 εδώ και 35 χρόνια και αυτή η κυβέρνηση έχει το θάρρος να θέσει τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων και να δώσει μια λύση σοβαρή, αξιόπιστη, ευρωπαϊκή, η οποία θα αντιμετωπίσει ριζικά το πρόβλημα αυτής της βαθιά προβληματικής επιχείρησης και θα θέσει το όλο ζήτημα σε μια νέα προοπτική και σε νέες βάσεις».
www.worldenergynews.gr