Ενέργεια

Σε νέα προϊόντα για την αμερικανική και ιαπωνική αγορά ενέργειας στοχεύει φέτος η EEX

Σε νέα προϊόντα για την αμερικανική και ιαπωνική αγορά ενέργειας στοχεύει φέτος η EEX
Το γερμανικό Know how αναζητά νέες αγορές για τα ενεργειακά συμβόλαια τελευταίας τεχνογνωσίας
Η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας EEX θα επιδιώξει φέτος την ανάπτυξη της ιαπωνικής και αμερικανικής ενέργειας, στο πλαίσιο μιας ώθησης που θα προσφέρει στους παραγωγούς με την αντιστάθμιση κινδύνου και την πρόσβαση των διεθνών φορέων ενέργειας σε νέες αγορές, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Peter Reitz την Τρίτη 11/2/2020.

Η 20ετής EEX, θυγατρική της Deutsche Boerse και ηγέτης στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, άρχισε να αποκτά ανταγωνιστές και να προσφέρει υπηρεσίες εκκαθάρισης σε όλες τις ζώνες ώρας τα τελευταία χρόνια.
Η ιαπωνική υπηρεσία εκκαθάρισης, η οποία ανοίγει στις 18 Μαΐου 2020, θα βοηθήσει τις εταιρείες ηλεκτρισμού που ασχολούνται με τη χονδρική πώληση, παραγωγή και διανομή με διαχείριση κινδύνου, ενώ θα ανοίξουν δρόμους για το δίκτυο EEX των εμπορικών μελών, των παρόχων πρόσβασης, των χρηματιστών και των τραπεζών εκκαθάρισης.

Ιαπωνικό ενδιαφέρον

"Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Ιαπωνία. Η κατανάλωση ενέργειας είναι περίπου διπλάσια από αυτή της Γερμανίας ... Η ρυθμιστική της φάση είναι αυτή της γερμανικής αγοράς πριν από 20 χρόνια », δήλωσε ο Reitz σε συνέντευξή του στο Reuters κατά τη διάρκεια της εμπορικής έκθεσης E-World. "Είμαστε μέσα για μακρύ χρονικό διάστημα. Δεν έχει σημασία αν υπάρχει ένας μεγάλος όγκος μέσα σε ένα μήνα ή εάν χρειάζεται ένα ή δύο χρόνια πριν οι νέοι συμμετέχοντες στην αγορά να προσαρμοστούν στις νέες δυνατότητες. "

Συμπλήρωσε ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να υπάρξει ενδιαφέρον από παίκτες όπως οι πετρελαϊκές εταιρείες BP και Shell, μεσίτες και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας όπως η RWE, η Uniper, η Enel ή η EdF. Οι πλατφόρμες EEX εξυπηρετούν περισσότερους από 600 συμμετέχοντες που εμπορεύονται ενέργεια, άνθρακα, φορτία, μέταλλα και γεωργικά προϊόντα.

1.000 συμβάσεις ρεύματος και φυσικού αερίου

Η Nodal, εταιρεία ανταλλαγής συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης με έδρα τη Βιρτζίνια που ξεκίνησε το 2009, προσφέρει 1.000 συμβάσεις ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για 100 τοποθεσίες. Η EEX την εξαγόρασε το 2017 και το 2019, η Nodal διαπραγματεύθηκε κατά 79% περισσότερο όγκο ετησίως.

Ο Reitz είπε ότι η Nodal είχε φτάσει στο 45% της αμερικανικής αγοράς ανοικτών συμβολαίων, ένα μέτρο ρευστότητας, και σκοπεύει να περάσει το 50% ίσως το 2020, καθώς η λειτουργία εκκαθάρισης βοήθησε τους πελάτες να μειώσουν τις δαπάνες για το περιθώριο ασφαλείας.
Στη Γερμανία, οι δραστηριότητες εκκαθάρισης των εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών έφθασαν το 2019 το 42% του συνόλου της χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας έναντι του 58% των υπηρεσιών εκκαθάρισης που διεκπεραιώθηκαν μεταξύ των traders, από το μερίδιο 31% της εκκαθάρισης του χρηματιστηρίου το 2018.

Το χρηματιστήριο θα αξιοποιήσει επίσης την ανερχόμενη αγορά ελέγχου του ρίσκου γύρω από συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs), όπου οι πωλητές ενέργειας ανανεώσιμων πηγών αναλαμβάνουν διμερείς μακροπρόθεσμες συμφωνίες με αγοραστές για να τους εξασφαλίσουν 100% πράσινη ενέργεια."Θα παράσχουμε προϊόντα αργότερα το 2020 για να καλύψουμε μια ολόκληρη δεκαετία στη γερμανική, ιταλική και ισπανική αγορά", δήλωσε ο Reitz.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης