Σύμφωνα με το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ανάπτυξη τεχνολογιών ΑΠΕ μπορεί να δημιουργήσει έως και 315.000 θέσεις εργασίας έως το 2030
Μια νέα έκθεση του JRC (Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) δείχνει ότι σε περισσότερες από τις μισές περιοχές της ΕΕ που είναι συνδεδεμένες με τον άνθρακα, η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που προσφέρει σήμερα ο τομέας του άνθρακα.
Η έκθεση δημοσιοποιήθηκε μετά την ανακοίνωση του ευρωπαϊκού Green Deal και του Μηχανισμού για τη Δίκαιη Μετάβαση που στοχεύει να υποστηρίξει τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050. Η ανάπτυξη τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις περιοχές που είναι συνδεδεμένες με τον άνθρακα μπορεί να δημιουργήσει έως και 315.000 θέσεις εργασίας έως το 2030 και έως 460.000 έως το 2050.
Η παραγωγή και χρήση άνθρακα έχει μειωθεί εδώ και δεκαετίες στην ΕΕ. Δεδομένης της φιλοδοξίας της ΕΕ να μετασχηματίσει το ενεργειακό της σύστημα και να καταστεί ουδέτερο από άποψη εκπομπών άνθρακα έως το 2050, ο ρυθμός της μετατροπής μπορεί να επιταχυνθεί.
Μοναδική πρόκληση
Πρόκειται για μια μοναδική πρόκληση για τις παραδοσιακές μεταλλευτικές περιφέρειες της ΕΕ, όπου απασχολούνται περίπου 200.000 άτομα στον τομέα του άνθρακα.
Εξάλλου άλλη έκθεση του JRC σχετικά με τις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας στις περιφέρειες άνθρακα διαπιστώνει ότι η ανάπτυξη τεχνολογιών καθαρής ενέργειας σε περισσότερες από τις μισές περιοχές άνθρακα της ΕΕ θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις απώλειες θέσεων εργασίας που προκαλούνται από τη μετάβαση, δημιουργώντας έως το 2050 συνολικά 460 000 θέσεις εργασίας.
Οι δυο εκθέσεις παρουσιάζουν αξιοσημείωτο δυναμικό για τις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις περιοχές άνθρακα της ΕΕ. Για παράδειγμα, το μέγιστο τεχνικό δυναμικό στις περιοχές αυτές μόνο για αιολική ενέργεια υπολογίζεται σε 821 GW και θα μπορούσε να πενταπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύ των αιολικών πάρκων στην ΕΕ (~ 169 GW).
Εξάλλου οι επενδύσεις καθαρής ενέργειας στις περιοχές του άνθρακα μπορούν να αξιοποιήσουν τις υποδομές που ήδη υπάρχουν.
Πολυτομεακό μοντέλο ανάπτυξης
Οι επενδύσεις αυτές δεν θα πρέπει να επικεντρώνονται μόνο στην ανάπτυξη πρόσθετης δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και να δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης για να εξασφαλίσουν μια δίκαιη μετάβαση στις πληγείσες περιοχές και κοινότητες.
«Οι περιφέρειες άνθρακα της ΕΕ θα πρέπει να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην ευρωπαϊκή ενεργειακή μετάβαση. Οι περισσότερες από τις περιοχές άνθρακα παρουσιάζουν αξιοσημείωτο καθαρό ενεργειακό δυναμικό, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να τους δώσει την ευκαιρία μετάβασης σε ένα πολυτομεακό μοντέλο ανάπτυξης» δηλώνει η επικεφαλής συντάκτης της έκθεσης.
Η σταδιακή κατάργηση του άνθρακα είναι μια συνεχής πραγματικότητα στην Ευρώπη και πολλές περιφέρειες άνθρακα έχουν ήδη ξεκινήσει την ενεργειακή τους μετάβαση. Στην περιοχή Visonta της Ουγγαρίας έχουν εγκατασταθεί 72.500 φωτοβολταϊκά πάνελ σε ανθρακωρυχεία, καθώς και στο Klettwitz της Γερμανίας, όπου πέντε αιολικά πάρκα τοποθετούνται σε ορυχεία άνθρακα.
Πολλά κράτη μέλη, όπως η Πολωνία και η Τσεχία, έχουν τροποποιήσει τα προγράμματα περιφερειακής ανάπτυξης που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ για την αύξηση της οικονομικής στήριξης στις περιοχές άνθρακα.
Απαραίτητη η στενή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα
Περαιτέρω, οι περιφέρειες άνθρακα συναντώνται και συζητούν έργα και ορθές πρακτικές με τη χρήση της πλατφόρμας για τις περιφέρειες άνθρακα σε μεταβατικό στάδιο που ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2017.
Οι επιστήμονες του JRC έχουν συγκεντρώσει τις 42 περιφέρειες άνθρακα της ΕΕ σε τρεις ομάδες, συγκρίνοντας την απασχόληση στον τομέα του άνθρακα με τις δυνατότητες τεχνολογιών καθαρής ενέργειας σε περιφερειακό επίπεδο.
Είκοσι οκτώ περιοχές παρουσιάζουν υψηλό δυναμικό για την ανάπτυξη πρόσθετων τεχνολογιών ανανεώσιμης ενέργειας. επτά περιφέρειες παρουσιάζουν μεσαίες δυνατότητες, ενώ στις υπόλοιπες επτά περιφέρειες το δυναμικό μπορεί να μην είναι αρκετό για να αντισταθμίσει την απασχόληση στις τρέχουσες δραστηριότητες.
Ωστόσο, η έκθεση προειδοποιεί ότι θα χρειαστούν πραγματικές προσπάθειες για τη δημιουργία αλυσίδων αξίας καθαρής ενέργειας για να αυξηθούν οι πιθανότητες να υλοποιηθεί αυτό το δυναμικό άμεσα στις πληγείσες περιοχές.
Επίσης, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί ο αντίκτυπος των μελλοντικών ευκαιριών, είναι απαραίτητο να υπάρχει στενή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα (ΕΕ, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό) και με τη συμμετοχή όλων των σχετικών φορέων (εταιρείες, ρυθμιστικές αρχές, επενδυτές, κοινότητες).
www.worldenergynews.gr