Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Πτώση κατά 12% το 2019 των εκπομπών CO2 της Ε.Ε. από την ηλεκτροπαραγωγή

Πτώση κατά 12% το 2019 των εκπομπών CO2 της Ε.Ε. από την ηλεκτροπαραγωγή
Η ελάττωση ήταν η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί σε ετήσια βάση τουλάχιστον από το 1990
Με ρυθμούς ρεκόρ μειώθηκαν το 2019 οι εκπομπές CO2 του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας, καταγράφοντας πτώση 12% ή 120 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού  Agora Energiewende and  Sandbag.
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιθάνθρακα και λιγνίτη μειώθηκε σε όλες τις χώρες  της ΕΕ, και συνολικά κατά μέσον όρο μειώθηκε 24%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση της εκπομπής ρύπων το 2019 ήταν η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί σε ετήσια βάση τουλάχιστον από το 1990 και οφείλεται κυρίως στη Γερμανία, την Ισπανία, τις Κάτω Χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία, οι οποίες μαζί καλύπτουν το 80% της μείωσης
Τα επόμενα πέντε χρόνια στη Δυτική Ευρώπη, το 70% του συνόλου των μονάδων άνθρακα θα έχει αποσυρθεί, σύμφωνα με τις εξαγγελίες που έχουν κάνει ως σήμερα διάφορες χώρες. Το 2030 εκτιμάται ότι μόνον σε ένα περιορισμένο αριθμό χωρών-μελών της ΕΕ, στη Γερμανία, τη Πολωνία, η Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Τσεχία και τη Σλοβενία, θα λειτουργούν ακόμα ανθρακικές μονάδες.
Σε παγκόσμιο επίπεδο η  παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνθρακα εκτιμάται ότι μειώθηκε  κατά περίπου 3% το 2019.
Αιτία η αύξηση της τιμής των δικαιωμάτων
Περίπου το 50% της ανθρακικής ηλεκτροπαραγωγής  αντικαταστάθηκε από ΑΠΕ, των οποίων το μερίδιο ανήλθε σε 34,6% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καταρρίπτοντας  νέο ρεκόρ. Το άλλο μισό αντικαταστάθηκε από φυσικό αέριο, ένα ορυκτό καύσιμο που εκπέμπει περίπου 50% λιγότερο διοξείδιο  του άνθρακα σε σχέση με τον άνθρακα,  όταν καίγεται σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.
Σε μεγάλο βαθμό, η μείωση της χρήσης άνθρακα για ηλεκτροπαραγωγή στην Ευρώπη προκλήθηκε από την αύξηση της τιμής των εκπομπών CO2 σε περίπου 25 ευρώ ανά τόνο, πράγμα που κατέστησε το ρεύμα που παράγεται από καύση άνθρακα πιο ακριβό από την ηλεκτρική ενέργεια από το φυσικό αέριο, την πυρηνική ενέργεια και τις ΑΠΕ
Η έκθεση της Agora Energiewende and  Sandbag χαρακτηρίζει το  2019 χρονιά αποφασιστικής καμπής, καθώς για πρώτη φορά, οι  σταθμοί αιολικής ενέργειας και τα φωτοβολταϊκά  στην ΕΕ παρήγαγαν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια,  από ό, τι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με καύση άνθρακα.
«Η Ευρώπη οδηγεί τον κόσμο στην ταχεία αντικατάσταση της παραγωγής άνθρακα με αιολική και ηλιακή ενέργεια», δήλωσε ο Dave Jones, αναλυτής ενέργειας στη Sandbag. «Ως αποτέλεσμα, οι εκπομπές CO2 από τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας το 2019 υποχώρησαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχουν παρουσιάσει ποτέ», πρόσθεσε.
Εξάλλου, οι χώρες που ήταν οι πιο φιλόδοξες όσον αφορά στην επέκταση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας βίωσαν τη μεγαλύτερη πτώση στις
τιμές  αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε η έκθεση.
Από ΑΠΕ το 18% της κατανάλωσης
Σύμφωνα με τη  Eurostat, το 2018 οι ΑΠΕ κάλυψαν το  18% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας της ΕΕ, έναντι στόχου 20%. Αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι ενώ  ο στόχος για τις ΑΠΕ το 2020 είναι εφικτός.
Όπως επισημαίνει η  Eurelectric, το μεγάλο ερώτημα είναι εάν οι χώρες της ΕΕ μπορούν να «αναπτύξουν  βηματισμό»  στην  ανάπτυξη δικτύων και στην  αδειοδότηση για νέα αιολικά και ηλιακά έργα.
«Η κατασκευή περισσότερων ανεμογεννητριών δεν αποτελεί πρόβλημα, η παραγωγή μπορεί να αυξηθεί αρκετά γρήγορα», δήλωσε στέλεχος της Eurelectriic  στο Euractiv και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα είναι η εγκατάσταση των δικτύων και των λοιπών εγκαταστάσεων, καθώς και  η λήψη των αδειών και η συγκατάθεση  των τοπικών πληθυσμών στην ανάπτυξη πρόσθετων μονάδων ΑΠΕ».
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης