Ενέργεια

Αγορά τρίτου γεωτρύπανου για την Άγκυρα

Αγορά τρίτου γεωτρύπανου για την Άγκυρα

Η αγορά και τρίτου πλωτού γεωτρύπανου από την Αγκυρα υποδηλώνει τη σαφή πρόθεσή της να προχωρήσει μέχρι τέλους στο ερευνητικό πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει τα τελευταία χρόνια και υλοποιεί σταδιακά δίχως καμία αναπροσαρμογή

Στην αγορά και τρίτου πλωτού γεωτρύπανου προχώρησε η τουρκική εταιρεία πετρελαίων (ΤΡΑΟ), σύμφωνα με τον ιστότοπο ναυτιλιακών ειδήσεων Tradewinds. Πρόκειται για το πλωτό γεωτρύπανο «Sertao» με έτος ναυπήγησης το 2012, το οποίο αγοράστηκε σε δημοπρασία για μόλις 37,5 εκατ. δολάρια στις 31 Ιανουαρίου, ενώ η τιμή του στην αγορά το 2014 αποτιμάτο στα περίπου 600 εκατ. δολάρια και τον τελευταίο χρόνο στα μόλις 120.

Το «Sertao», το οποίο προφανώς θα μετονομαστεί από την ΤΡΑΟ και θα μετασκευασθεί στα χρώματα του τουρκικού ερευνητικού στόλου, είναι μεγαλύτερο από τα «Φατίχ» και «Γιαβούζ» που ήδη πραγματοποιούν γεωτρήσεις στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα. Αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι τα δύο πλωτά γεωτρύπανα της Τουρκίας είναι ήδη αρκετά για την Ανατολική Μεσόγειο και ενδέχεται το τρίτο να κατευθυνθεί προς τη Μαύρη Θάλασσα. Το «Sertao» βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Πορτ Τάλμποτ στην Ουαλλία και η μετακίνησή του από τα Βρετανικά Νησιά προς την Τουρκία θα πάρει ένα εύλογα μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Η αγορά και τρίτου πλωτού γεωτρύπανου από την Αγκυρα υποδηλώνει τη σαφή πρόθεσή της να προχωρήσει μέχρι τέλους στο ερευνητικό πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει τα τελευταία χρόνια και υλοποιεί σταδιακά δίχως καμία αναπροσαρμογή. Οι πληροφορίες περί ενίσχυσης του τουρκικού ερευνητικού στόλου και οι παράλληλες δηλώσεις αξιωματούχων περί ερευνών στην περιοχή που έχει οριοθετηθεί ανάμεσα σε Καστελλόριζο και Λιβύη από το μνημόνιο Αγκυρας - Τρίπολης, είναι ενδεικτικές των προθέσεων. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι τόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ είχαν τονίσει στο πρόσφατο παρελθόν ότι η Αγκυρα κάνει προσπάθειες για την αγορά και τρίτου πλωτού γεωτρύπανου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ακολουθεί χαμηλότερους τόνους, λέγοντας ότι η Αγκυρα είναι έτοιμη για συνομιλίες με την Αθήνα, υπό την προϋπόθεση πως σε αυτές δεν θα συμμετάσχει η Λευκωσία.

Μετά τη συνάντησή του με τον Σλοβάκο ομόλογό του Μίροσλαβ Λάιτσακ, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι «οι δραστηριότητές μας για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράψαμε με τη Λιβύη, σχετικά με τον καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, έχουν προκαλέσει ορισμένες εντάσεις στις σχέσεις μας με την Ευρώπη». Και πρόσθεσε ότι «δυστυχώς, σημειώθηκαν κάποιες αρνητικές εξελίξεις ανάμεσα σε εμάς και την Ε.Ε., επειδή η Ε.Ε. δεν είναι αντικειμενική, επειδή κινείται υπό την έννοια της αλληλεγγύης, επειδή αποφεύγει ρεαλιστικές προσεγγίσεις. Παρ’ όλα αυτά, εμείς, υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα της Τουρκίας και του τουρκοκυπριακού λαού, σχετικά με αυτά τα θέματα, είμαστε έτοιμοι να συνεργασθούμε με όλες τις χώρες, πλην της ελληνοκυπριακής πλευράς, για τον δίκαιο διαμοιρασμό του πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό περιλαμβάνει και την Ελλάδα. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να επισημάνω για μία ακόμα φορά ότι είμαστε εναντίον των βημάτων που αποκλείουν την Τουρκία, τη στιγμή που η Τουρκία εφαρμόζει αυτή τη θετική προσέγγιση».

Πηγή: sigmalive

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης