Περιβάλλον

Στο Σίδνεϊ έπεσε η εντονότερη βροχή εδώ και 30 χρόνια

Στο Σίδνεϊ έπεσε η εντονότερη βροχή εδώ και 30 χρόνια

Εκατό χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα

Η σφοδρότερη βροχόπτωση εδώ και 30 χρόνια στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα να προκληθούν πλημμύρες, στις μεταφορές να επικρατεί χάος και χιλιάδες άνθρωποι να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε πως το τελευταίο 4ήμερο έπεσαν 391.6mm βροχής και προειδοποίησε για πλημμύρες πιθανώς απειλητικές για τη ζωή. Εκατό χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα.

Ταυτόχρονα όμως, οι βροχές έσβησαν δύο από τις μεγαλύτερες φωτιές που κατέκαψαν τη Νέα Νότια Ουαλία τους περασμένους μήνες.

Η Υπηρεσία προειδοποίησε πως ειδικά οι περιοχές που καταστράφηκαν από φωτιά είναι πιο ευάλωτες στο ενδεχόμενο πλημμυρών ενώ τα ορμητικά νερά είναι πιθανό να παρασύρουν και πολλά φερτά υλικά.Σύμφωνα με το BBC, υπάρχουν ακόμα 31 φωτιές που μαίνονται στη Νέα Νότια Ουαλία, αλλά καμία δεν θεωρείται άμεσος κίνδυνος επί του παρόντος.

Η έντονη βροχή βοήθησε και στα αποθέματα νερού στην περιοχή, η οποία υποφέρει από ξηρασία εδώ και χρόνια.Το φράγμα Warragamba Dam, από το οποίο υδροδοτείται το μεγαλύτερο μέρος του Σίδνεϊ, γεμίζει κατά 70%, σύμφωνα με την υπηρεσία ύδρευσης.Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας είχε μόλις 42% νερό, έπειτα από μία από τις ξηρότερες χρονιές στην ιστορία.Πλέον έχει εκδοθεί προειδοποίηση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για όλη την ακτή της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Στο Σίδνεϊ μόνο, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης διέσωσαν τουλάχιστον 200 πολίτες το Σαββατοκύριακο.

Το πρωί της Δευτέρας, οι αρχές έκαναν έρευνες για έναν άνδρα που πιστεύεται πως ίσως παρασύρθηκε από γέφυρα ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του.Προβλήματα εντοπίζονταν επίσης στα φέρι και τον σιδηρόδρομο, με πολλές αποβάθρες στον κεντρικό σταθμό του Σίδνεϊ να έχουν πλημμυρίσει. Δεκάδες σχολεία παραμένουν κλειστά.Ο υπουργός εκτάκτων αναγκών Ντέιβιντ Έλιοτ κάλεσε τους πολίτες του Σίδνεϊ να βοηθήσουν λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις, προσέχοντας τις πλημμύρες και αποφεύγοντας, κατά το δυνατόν, τις μετακινήσεις. Πολλοί εργαζόμενοι κλήθηκαν να δουλέψουν από το σπίτι.

 

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης