Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Γ.Στάσσης: Ο λιγνίτης πλέον επιζήμιος από τον άνθρακα - Οι διαφορές μας από τους Γερμανούς

Γ.Στάσσης: Ο λιγνίτης πλέον επιζήμιος από τον άνθρακα - Οι διαφορές μας από τους Γερμανούς

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΔΕΗ, λόγω της θερμογόνου δύναμης των ορυκτών καυσίμων στις δύο χώρες, το κόστος ηλεκτροπαραγωγής για τη ΔΕΗ είναι πολύ μεγαλύτερο

Τους λόγους για τους οποίους η απολιγνιτοποίηση είναι επιβεβλημένη για τη ΔΕΗ όχι μόνο με περιβαλλοντικούς, αλλά κυρίως για οικονομικούς όρους, παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης μιλώντας στην ημερίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Πτολεμαΐδα. Μάλιστα απάντησε με αριθμούς σε όσους υποστηρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση βιάζεται να «σβήσει» τις λιγνιτικές μονάδες σε αντίθεση με την γερμανική που προγραμματίζει την πλήρη απανθρακοποίηση της παραγωγής ρεύματος για το 2038.

Ο κ. Στάσσης χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη σύγκριση «μύθο», σημειώνοντας ότι η ποιότητα του άνθρακα ή του λιθάνθρακα που παράγουν οι Βόρειες χώρες της Ευρώπης είναι πολύ ανώτερη από τον δικό μας λιγνίτη. Όπως είπε η θερμογόνος δύναμη του άνθρακα είναι 6000kcal και του λιθάνθρακα 2500kcal, όταν του λιγνίτη είναι μόλις 1200kcal. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το τελικό κόστος για την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα στη Βόρεια Ευρώπη να είναι περίπου 40-50€/MWh, ενώ για τη ΔΕΗ ανέρχεται σε 70-100€/MWh.

Η απολιγνιτοποίηση δεν είναι σημερινό project

Όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΔΕΗ η απολιγνιτοποίηση δεν είναι σημερινό project. Ως διαδικασία έχει ξεκινήσει ήδη από το 2011 οπότε και έκλεισαν οι πρώτες μονάδες και συνολικά μέχρι σήμερα έχει κλείσει περίπου το 1/3 των λιγνιτικών μονάδων (6 από τις 16) της Δυτικής Μακεδονίας.

Άλλες 4 μονάδες, οι 2 της Καρδιάς και οι 2 του Αμυνταίου, θα κλείσουν το 2020 και το 2021, καθώς έχουν εξαντλήσει κατά πολύ τα χρονικά όρια λειτουργίας τους και αυτό ήταν ήδη αποφασισμένο. Σημείωσε ακόμη ότι το 2008 η παραγωγή της ΔΕΗ από λιγνίτη ήταν 32GW και το 2019 μόλις 10GW όπως επίσης ότι το 2008 οι μονάδες της ΔΕΗ έκαιγαν 50-60 εκατ. τόνους λιγνίτη και το 2019 μόλις 12 τόνους.

"Σήμερα", είπε ο κ. Στάσσης, "η διαδικασία αυτή επιταχύνεται για λόγους περιβαλλοντικούς και οικονομικούς, καθώς μετά την επιβολή των υψηλών τελών για τους ρύπους η ζημιά που προκύπτει για την ΔΕΗ είναι πολύ μεγάλη. Το κόστος της παραγωγής από λιγνίτη εκτινάχθηκε από τα 40 €/MWh στα 90-100 ευρώ. Κατά συνέπεια, με οικονομικούς όρους, οι μονάδες αυτές έπρεπε να κλείσουν χθες. Η ΔΕΗ ζημιώνεται κατά 300 εκατ. το χρόνο. Επιλέξαμε να προχωρήσουμε στο κλείσιμο των μονάδων σταδιακά, ώστε να μην υπάρξει κανένας κίνδυνος για την επάρκεια του συστήματος, ενώ παράλληλα, διεκδικούμε από την ΕΕ μηχανισμό επανάκτησης κόστους για όσο διάστημα κρατούμε σε λειτουργία ζημιογόνες μονάδες".

Σε ό,τι αφορά την λειτουργία της Πτολεμαΐδα 5, ο κ. Στάσσης διευκρίνισε ότι η μονάδα θα συνεχίσει να λειτουργεί και μετά το 2028 αλλά με διαφορετικό μίγμα καυσίμου. "Η ΔΕΗ υπογράμμισε ο κ. Στάσσης ήταν στην περιοχή και θα παραμείνει. Η ΔΕΗ δεν φεύγει από την περιοχή".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης