Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

ΡΑΕ: Σε διαβούλευση η συνάρτηση του εσόδου του ΔΕΔΔΗΕ από την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών

ΡΑΕ: Σε διαβούλευση η συνάρτηση του εσόδου του ΔΕΔΔΗΕ από την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών

Η μεθοδολογία της Αρχής θα προβλέπει την ανάληψη μέρους της επιβάρυνσης από τον Διαχειριστή, σε περίπτωση μη επίτευξης του στόχου που θα τεθεί

Οικονομικό κίνητρο στον ΔΕΔΔΗΕ για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών, σχεδιάζει να θεσπίσει η ΡΑΕ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται προς ολοκλήρωση η σχετική μεθοδολογία από την Αρχή, ώστε να τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στόχος είναι να αναλαμβάνει και ο Διαχειριστής ένα μέρος της επιβάρυνσης από τις λεγόμενες «τεχνικές απώλειες» (όπου εντάσσονται οι ρευματοκλοπές), ώστε μην την επιφορτίζονται στο σύνολο της οι προμηθευτές, μετακυλίοντάς την στους πελάτες τους.

Έτσι, μέσω της μεθοδολογίας θα τίθεται ένας στόχος αναφορικά με το αποδεκτό επίπεδο των «τεχνικών απωλειών». Στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνεται αυτός ο στόχος, τότε θα απομειώνεται ανάλογα το ρυθμιζόμενο ετήσιο έσοδο του ΔΕΔΔΗΕ που εγκρίνει η ΡΑΕ.

Πρόθεση της ΡΑΕ είναι με το μέτρο αυτό να κινητοποιηθεί περαιτέρω ο Διαχειριστής για την αντιμετώπιση του φαινομένου, το οποίο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία εξακολουθεί να διατηρεί τις διαστάσεις που απέκτησε με την έναρξη της κρίσης. Ενδεικτικό είναι πως, με βάση τη μελέτη για την εκτίμηση των συντελεστών απωλειών δικτύου για το 2018, το ποσοστό των «τεχνικών απωλειών» άγγιξε το 4,1% της ενέργειας που εισήλθε στο δίκτυο. Μία ποσότητα ρεύματος που μεταφράζεται σε κόστος πάνω από 260 εκατομμύρια ευρώ.

Τετραπλασιασμός σε μια 5ετία

Έτσι, ακόμη κι αν το 2017 οι τεχνικές απώλειες δεν ανήλθαν στο 3,2% της διακινηθείσας ενέργειας, καθώς σύμφωνα με πηγές του Διαχειριστή το συγκεκριμένο νούμερο αναφέρεται εσφαλμένα στην έγκριση από τη ΡΑΕ των συντελεστών απωλειών δικτύου εκείνης της χρονιάς, έναντι του ορθού ποσοστού που ήταν 3,9%, το γεγονός είναι ότι το 4,1% της αμέσως επόμενης χρονιάς κάθε άλλο παρά υποδεικνύει ύφεση του φαινομένου.

Χαρακτηριστικό είναι πως οι ρευματοκλοπές εκτοξεύθηκαν από αμελητέα ποσότητα (0,2 % της ηλεκτρικής ενέργειας που διακινείται συνολικά το 2003 - 2004, 1,1% το 2011 - 2012) σε 4,2% το 2016. Κάτι που σημαίνει πως τετραπλασιάστηκαν σε μια 5ετία.

Ήδη από τον Ιανουάριο του 2018,  κατά τη δημόσια διαβούλευση για τους συντελεστές απωλειών του 2016, η ΡΑΕ σημείωνε την πρόθεσή της για θέσπιση εντός ανάλογου μέτρου. Όπως ανέφερε τότε η Αρχή, η σύνδεση του ρυθμιζόμενου εσόδου με την απόδοση του Διαχειριστή προβλέπεται στον Κώδικα Διαχείρισης του Δικτύου σε σχέση τόσο με τις απώλειες όσο και με την ποιότητα υπηρεσιών.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης