Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Κύπρος: Τεράστια έκπληξη σε υπουργείο και αγορά από το ενδιαφέρον των πολιτών για αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Κύπρος: Τεράστια έκπληξη σε υπουργείο και αγορά από το ενδιαφέρον των πολιτών για αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Το ενδιαφέρον των Κυπρίων για ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν έφερε προ εκπλήξεως μόνο την Κυβέρνηση, αλλά και τους ειδικούς στον τομέα

Μεγάλο ενδιαφέρον των Κυπρίων για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Μέσα στις πρώτες 30 ώρες ισχύος του σχεδίου απόσυρσης, υποβλήθηκαν 2.267 αιτήσεις για απόσυρση παλιών αυτοκινήτων, εκ των οποίων οι 536 (το 24% του συνόλου) έγιναν για αντικατάσταση με καινούργια αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οι 1.731 για καινούργια συμβατικά ή υβριδικά οχήματα.  

Σε σχέση με το ενδιαφέρον για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η έκπληξη είναι τεράστια, αφού το υπουργείο Μεταφορών έβαλε στο σχέδιο απόσυρσης κονδύλι €500.000, δηλαδή για επιδότηση 100 ηλεκτρικών οχημάτων, θεωρώντας μάλιστα ότι ίσως ο αριθμός αυτός δεν θα καλυφθεί από το ενδιαφέρον και αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να μεταφέρει το υπόλοιπο κονδύλι σε αυτό των €2,5 εκατομμυρίων για συμβατικά αυτοκίνητα.

 
Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο προβλέπει επιδότηση €5.000 για αγορά καινούργιου ηλεκτρικού οχήματος αξίας κάτω των €40.000, συν €2.000 αν η αγορά καινούργιου ηλεκτρικού συνοδεύεται και από απόσυρση παλιού οχήματος άνω των 15 ετών. Η υποβολή 536 αιτήσεων για ηλεκτρικά αυτοκίνητα τις πρώτες 30 ώρες ανοίγματος του σχεδίου απόσυρσης προκαλεί τεράστιο ενδιαφέρον για τους τελικούς αριθμούς αφού το σχέδιο λήγει στις 5 Μαρτίου.

Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί ότι και η επιδότηση των €2.000 για απόσυρση οχήματος άνω των 15 ετών, με αντικατάστασή του με καινούργιο με ρύπους μέχρι 160 γρ. και κυβισμό μέχρι 1.800 κ.ε., έγινε αποδεκτή με μεγάλο ενδιαφέρον, αφού οι μέχρι και χθες το απόγευμα 1.731 αιτήσεις έχουν υπερκαλύψει ήδη την επιδότηση 1.250 οχημάτων που καλύπτει το σχέδιο, ενώ ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί κατακόρυφα μέχρι τη λήξη της περιόδου υποβολής αιτήσεων. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι αν δεν υπάρξει επέκταση του σχεδίου, κάτι που ήδη εξετάζεται από τον υπουργό Μεταφορών, θα εγκριθούν οι αιτήσεις που αφορούν στα 1.250 παλαιότερα σε ηλικία αυτοκίνητα που αποσύρονται.

Το ενδιαφέρον των Κυπρίων για ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν έφερε προ εκπλήξεως μόνο την Κυβέρνηση, αλλά και τους ειδικούς στον τομέα. «Η αγορά μέχρι τώρα δεν έδειχνε τέτοιο ενδιαφέρον», ανέφερε στον «Φ» ο Σλαβ Μπακάλοφ, ειδικός στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που ασχολείται με τον τομέα σε Κύπρο, Ελλάδα και Βουλγαρία. «Ο κόσμος ακόμα είναι στο στάδιο της ενημέρωσης, ρωτά για το σέρβις, τις υποδομές φόρτισης που είναι άκρως ανεπαρκείς στην Κύπρο, για το πώς θα φορτίσει ένα αυτοκίνητο στον αυτοκινητόδρομο, για τη ζωή της μπαταρίας κ.τ.λ.», σημείωσε. Επίσης, ανέφερε ότι το κράτος θα πρέπει αμέσως να εγκύψει στο θέμα των υποδομών, ώστε να μη χάσει το μομέντουμ του ενδιασφέροντος και να απογοητευτούν οι ενδιαφερόμενοι.

Αυτό φαίνεται ότι το αντιλήφθηκε ήδη ο υπουργός Μεταφορών, που σπεύδει για να εξετάσει τόσο την επέκταση των σχεδίων απόσυρσης όσο και την προώθηση υποδομών και κινήτρων. Μάλιστα ο Γιάννης Καρούσος δήλωσε χθες ότι οι πρόνοιες του νέου σχεδίου θα κατατεθούν σε δύο εβδομάδες. Μάλιστα από χθες έθεσε θέμα και πήρε το πράσινο φως σε σχέση με το σχέδιο για ηλεκτρικά αυτοκίνητα από το Υπουργικό Συμβούλιο.
 
Πηγή: philenews.com
www.worldenergynews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης