Ξεπέρασαν τον άνθρακα η αιολική και ηλιακή ενέργεια το 2019 σύμφωνα με νέα έκθεση

Ξεπέρασαν τον άνθρακα η αιολική και ηλιακή ενέργεια το 2019 σύμφωνα με νέα έκθεση

Το 2019, η εγκατεστημένη ισχύς της αιολικής ενέργειας έχει επεκταθεί κατά περίπου 14 GW

Υπερέβη για πρώτη φορά μέσα στο 2019 η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά και ηλιακά την παραγωγή άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με έκθεση του των think tank Sandbag και Agora Energiewende με τίτλο: «Ο Ευρωπαϊκός Τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας».

Ειδικότερα, το 2019 η αιολική και η ηλιακή ενέργεια παρείχαν το 18% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, ενώ ο άνθρακας μόλις το 15%.

«Μόλις πριν από πέντε χρόνια, η ΕΕ παρήγαγε διπλάσια ποσότητα από τον άνθρακα σε σύγκριση με την αιολική και ηλιακή ενέργεια. Μέσα σε ένα χρόνο η παραγωγή άνθρακα μειώθηκε κατά 24% στην ΕΕ και τώρα είναι κάτω από το ήμισυ του επιπέδου του 2007. Αυτό οδήγησε σε μείωση κατά 12% στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας το 2019 μόνο και πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από το 1990 », συμπληρώνει η έκθεση.

Επιταχύνεται η ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης

Το 2019, η εγκατεστημένη ισχύς της αιολικής ενέργειας έχει επεκταθεί κατά περίπου 14 GW, το δεύτερο υψηλότερο ποσό σε ρεκόρ, και η ηλιακή ενέργεια κατά περίπου 17 GW, διπλάσια από πέρυσι.

Το 2019, δύο ακόμη ευρωπαϊκές χώρες δεσμεύτηκαν να καταργήσουν τον άνθρακα, ανεβάζοντας το σύνολο των χωρών χωρίς άνθρακα μέχρι το 2030 σε 20 από τις 28 χώρες. Η Ελλάδα και η Ουγγαρία θα παύσουν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από άνθρακα μέχρι το 2028 και το 2030 αντίστοιχα.

«Η Ευρώπη οδηγεί τον κόσμο στην ταχεία αντικατάσταση της παραγωγής άνθρακα με αιολική και ηλιακή ενέργεια και ως εκ τούτου οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον τομέα της ενέργειας δεν έχουν μειωθεί ποτέ τόσο γρήγορα» δήλωσε ο Dave Jones, Electricity Analyst στην Sandbag.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης