Τελευταία Νέα

ΥΠΕΝ: Υπό εξέταση «κύκλοι» αιτήσεων σύνδεσης στον ΔΕΔΔΗΕ και μερική προτεραιότητα των κοινοτήτων

ΥΠΕΝ: Υπό εξέταση «κύκλοι» αιτήσεων σύνδεσης στον ΔΕΔΔΗΕ και μερική προτεραιότητα των κοινοτήτων

Το υπουργείο φαίνεται να μην έχει λάβει αποφάσεις για την «τύχη» των αιτημάτων που έχουν ήδη υποβληθεί από ενεργειακές κοινότητες

Η θέσπιση «κύκλων» υποβολής στον ΔΕΔΔΗΕ των αιτημάτων προσφοράς όρων σύνδεσης για νέα έργα ΑΠΕ, οι οποίοι θα διαρκούν τρεις μήνες ο κάθε ένας, φαίνεται να αποτελεί σύμφωνα με πληροφορίες το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την άρση της στρέβλωσης που έχει δημιουργηθεί ειδικά στα φωτοβολταϊκά έργα, με την απόλυτη προτεραιότητα εξέτασης από τον Διαχειριστή των αιτημάτων των ενεργειακών κοινοτήτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΥΠΕΝ εξετάζει να άρει την απόλυτη προτεραιότητα που ισχύει σήμερα, με την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης, με την οποία θα την αντικαθιστά με τη μερική προτεραιότητα των κοινοτήτων ανά «κύκλο». Επομένως, τα αιτήματα των ενεργειακών κοινοτήτων θα συνεχίσουν να εξετάζονται πρώτα από τον Διαχειριστή, σε σχέση όμως μόνο με τα αιτήματα των ιδιωτών που έχουν υποβληθεί κατά το ίδιο τρίμηνο.

Καμία διάκριση ανάμεσα σε κερδοσκοπικές και μη κερδοσκοπικές κοινότητες

Αντίθετα, τα αιτήματα σύνδεσης των ενεργειακών κοινοτήτων του αμέσως επόμενου «κύκλου» θα αρχίζουν να εξετάζονται, αφότου πρώτα διεκπεραιωθούν όλες οι αιτήσεις του προηγούμενου τριμήνου. Κάτι που σημαίνει ότι πρώτα θα εξετάζονται και οι προγενέστερες αιτήσεις των ιδιωτών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το παραπάνω σχήμα θα αφορά όλες τις ενεργειακές κοινότητες. Επομένως, δεν θα υπάρχει διάκριση ανάμεσα στα κερδοσκοπικά και τα μη κερδοσκοπικά εγχειρήματα.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα που έχει η παραπάνω λύση είναι πως έχει προταθεί και από τον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να αρθεί το υφιστάμενο αδιέξοδο. Ωστόσο, προς το παρόν το υπουργείο δεν έχει λάβει τις οριστικές αποφάσεις του, καθώς μελετά και άλλες πιθανές «φόρμουλες», όπως για παράδειγμα τη θέσπιση ποσόστωσης.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει εναλλακτικά να καθορισθεί ένα ελάχιστο ποσοστό αιτήσεων ιδιωτών που θα πρέπει να εξετάζει ο ΔΕΔΔΗΕ σε μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο, έναντι των αιτημάτων από κοινότητες. Ωστόσο, τέτοιες λύσεις φαίνεται να προσκρούουν σε σοβαρές τεχνικές δυσκολίες.

Άμεσα η παρέμβαση του υπουργείου

Παράλληλα, φαίνεται πως το ΥΠΕΝ δεν έχει καταλήξει στη χρονική ισχύ έναρξης της λύσης που τελικά θα υιοθετηθεί. Κατά συνέπεια, παραμένει ανοικτό το αν αυτή θα έχει αναδρομική ισχύ και, σε μία τέτοια περίπτωση, από ποια ημερομηνία κατάθεσης κι έπειτα θα υπαχούν σε αυτήν ήδη υποβληθέντα αιτήματα.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το υπουργείο σχεδιάζει να καταλήξει σε παρέμβαση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς κατανοεί ότι με τον καταιγιστικό «ρυθμό» που υποβάλλονται αιτήματα από ενεργειακές κοινότητες, η απόλυτη προτεραιότητα στην εξέτασή τους από τον ΔΕΔΔΗΕ, έχει δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι των ιδιωτών.

«Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα εκδώσουμε την Υπουργική Απόφαση, ώστε να εξορθολογήσουμε επιτέλους τις προτεραιότητες στο δίκτυο που τόσο έχουν ταλαιπωρήσει τους επενδυτές και να αποσυμφορήσουμε τις εκκρεμείς αιτήσεις για προσφορά όρων σύνδεσης στον ΔΕΔΔΗΕ», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Ενέργειας, Κ.Χατζηδάκης, στην ετήσια εκδήλωση του ΣΠΕΦ.

Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης