Η Αρχή έχει δεσμευθεί να επανεξετάσει τη θέση που είχε εκφράσει στη δημόσια διαβούλευση, όπου χαρακτήριζε «αδόκιμους» τους μηχανισμούς που βασίζονται στα δικαιώματα ρύπων
Υπό επανεξέταση βρίσκεται από τη ΡΑΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, η θέση που είχε εκφράσει για τη ρήτρα CO2, την οποία είχε εκφράσει στη δημόσια διαβούλευση για την τυποποίηση των μηχανισμών αναπροσαρμογής των τιμολογίων ρεύματος. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, υπήρξε κρούση από τη ΔΕΗ (η οποία είναι η μόνη που χρησιμοποιεί ρήτρα CO2) στην Αρχή, με στοιχεία που, με βάση την ίδια την επιχείρηση, αιτιολογούν την επιλογή της συγκεκριμένης «φόρμουλας» για την ασφαλιστική δικλείδα των τιμολογίων της.
Μάλιστα, με τα στοιχεία αυτά, η ΔΕΗ φαίνεται να επικαλείται πειστικά επιχειρήματα, για το γεγονός ότι η ρήτρα της δεν παραβιάζει ούτε τον Κώδικα Προμήθειας, ενώ κινείται στο πνεύμα της πρόσφατης κοινοτικής Οδηγίας, για τη δημιουργία ανταγωνιστικών αγορών ρεύματος στην Ε.Ε. και την προστασία των καταναλωτών. Έτσι, η ΡΑΕ έχει δεσμευθεί να αξιολογήσει τα στοιχεία αυτά με νέα ματιά.
Ανατροπή των τιμολογίων της ΔΕΗ σε λίγους μήνες
Η θέση που είχε διατυπώσει δημόσια η ΡΑΕ ουσιαστικά έδειχνε να «κλείνει την πόρτα» στη χρήση της ρήτρας CO2 από τους εγχώριους προμηθευτές ρεύματος. Κάτι που σήμαινε πως η ΔΕΗ θα έπρεπε μέσα σε λίγους μήνες να αναπροσαρμόσει την εμπορική της πολιτική, και να προσθέσει μία νέα ασφαλιστική δικλείδα στα τιμολόγια χαμηλής τάσης, αντικαθιστώντας το μέτρο που είχε επιλέξει μόλις τον Σεπτέμβριο.
Υπενθυμίζεται πως στο κείμενο της διαβούλευσης η ΡΑΕ επισήμαινε ότι η τιμή των δικαιωμάτων CO2 αποτελεί ένα κατεξοχήν κόστος του παραγωγού ενέργειας από συμβατικούς σταθμούς, το οποίο έχει ήδη ενσωματωθεί στην ΟΤΣ, μέσω της συμμετοχής του παραγωγού στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό και της υποβολής προσφορών βάσει τουλάχιστον του μεταβλητού κόστους του σταθμού του. «Ως εκ τούτου, δεν κρίνεται δόκιμη η χρήση του ως μέγεθος της αγοράς διακριτά, το οποίο θα μπορούσε να υποκαταστήσει δυνητικά την Οριακή τιμή Συστήματος. Το ίδιο συμπέρασμα ισχύει και για όλους τυχόν τους μηχανισμούς αναπροσαρμογής που λαμβάνουν υπόψη στοιχεία, συνδεδεμένα αποκλειστικά με το κόστος του καυσίμου της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (π.χ. ρήτρα πετρελαιοειδών)», σημείωνε χαρακτηριστικά η Αρχή.
Σπασμωδικές κινήσεις
Σε κάθε περίπτωση, η τύχη της ρήτρας CO2 εξελίσσεται σε μίνι σίριαλ, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να «βρίσκεται στον αέρα» το τιμολόγιο χαμηλής τάσης του μεγαλύτερου παρόχου στην εγχώρια αγορά. Μάλιστα, και μόνο το γεγονός ότι η Αρχή εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει τη στάση της, αναφορικά με το κατά πόσο είναι δόκιμη ή όχι αυτή η «φόρμουλα» αναπροσαρμογής, δείχνει πως η αρχική της θέση δεν ήταν τελικά τόσο αδιάσειστη, ώστε να διατυπωθεί δημοσίως.
Γενικά στην περίπτωση των ρητρών, η αγορά καταλογίζει σωρεία σπασμωδικών κινήσεων στη ΡΑΕ. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται η πρόταση της Αρχής για εισαγωγή από κάθε εταιρεία ενός τουλάχιστον σταθερού τιμολογίου, κάτι που κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από τις ευρωπαϊκές πρακτικές. Ακόμη όμως κι αυτές οι κινήσεις της Αρχής έχουν γίνει αρκετά καθυστερημένα, και χωρίς μάλιστα να έχουν οδηγήσει σε συγκεκριμένα μέτρα, αφήνοντας κατά συνέπεια ανεξέλεγκτη στην αγορά.
www.worldenergynews.gr