Ενέργεια

Συναγερμός για το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis – Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Συναγερμός για το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis – Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα νότια της Μεγίστης

Συναγερμός αλλά και απόλυτη ψυχραιμία επικρατεί στο υπουργείο Άμυνας αναφορικά με την είσοδο σήμερα Παρασκευή 31/1 το πρωί του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Αν και δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποια επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το συμβάν, πηγές από το ΓΕΕΘΑ αναφέρουν ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρέθηκε στο νοτιοανατολικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα νότια της Μεγίστης, ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Κύπρου και δεν συνοδεύεται από τουρκικό πολεμικό πλοίο.
Όπως αναφέρεται το κοντινότερο τουρκικό πλοίο είναι σε απόσταση 50 ναυτικών μιλίων.
Μόλις έγινε αντιληπτή η είσοδος του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα - λίγο μετά τις 06:30 το πρωί - σήμανε συναγερμός στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και έσπευσε κοντά στο σημείο η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς, η οποία απέπλευσε από την Κάρπαθο.
Βάσει των πληροφοριών, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος δεν κάνει καμία εργασία, δεν έχει ποντίσει καλώδια, δεν έχει ενεργοποιημένες συσκευές και κινείται με πολύ χαμηλή ταχύτητα.
Υπάρχουν μάλιστα και κάποιες εκτιμήσεις, οι οποίες αποδίδουν την περίεργη πορεία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους και στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.
Σημειώνεται ότι το Oruc Reis, βρισκόταν σε περιοχή δυτικά της Κύπρου που εφάπτεται με την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Η Τουρκία είχε βγάλει σχετική NAVTEX για τις έρευνες που θα έκανε στην περιοχή, αλλά το σκάφος φέρεται να κινήθηκε δυτικότερα.

Τι αναφέρουν πηγές του ΓΕΕΘΑ

Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «ORUC REIS» κινήθηκε με δυτικές πορείες εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR.
Στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ η εν λόγω κίνηση παρακολουθείται από μέσα και μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, αναφέρουν οι   πηγές του ΓΕΕΘΑ.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο ναύαρχος εν αποστρατεία κ. Γιάννης Εγκολφόπουλος υποστήριξε ότι πρόκειται για «αβλαβή διέλευση», κάτι που σημαίνει πως επιτρέπεται σε ένα σκάφος να διέλθει από τα χωρικά ύδατα ενός ξένου κράτους υπό ορισμένους περιορισμούς, τονίζοντας ότι όσο το πλοίο πλέει σταθερά, απλώς παρακολουθείται.
Σε κάθε περίπτωση το περιστατικό αυτό καταγράφεται σήμερα 31/1 που συμπληρώνονται 24 χρόνια από την κρίση των Ιμίων.
Σαν σήμερα στις 31 Ιανουαρίου του 1996 είχαν χάσει τη ζωή τους  ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός, όταν κατέπεσε το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν και το οποίο είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα Ναβαρίνο με αποστολή να διαπιστώσει εάν στη βραχονησίδα των  Ιμίων (στη δυτική) βρίσκονταν Τούρκοι κομάντος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης