Σε κατάσταση συναγερμού θέτει την παγκόσμια κοινότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), εξαιτίας του κορωνοϊού, παραδεχόμενος ότι η ασθένεια εξαπλώνεται και πέραν της Κίνας και ως εκ τούτου αποτελεί πολύ σοβαρή απειλή.
Η διοίκηση του ΠΟΥ είχε σήμερα 30/1 έκτακτη συνεδρίαση και λαμβάνοντας υπόψη της τα τελευταία στοιχεία που υπάρχουν αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση, ενώ πριν από μία εβδομάδα εμφανίζονταν καθησυχαστική.
Σαφώς η απόφαση αυτή δεν αποτελεί «νόμο» ή «διαταγή» αλλά ουσιαστικά συμβουλή προς τα κράτη – μέλη του οργανισμού να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, καθώς θεωρεί ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και οι υγειονομικές αρχές θα πρέπει να λάβουν πολύ ισχυρά μέτρα.
Η απόφαση του διεθνούς οργανισμού καταφθάνει μετά τη συνεχή αύξηση των νεκρών, ο αριθμός των οποίων φθάνει στους 170, αλλά και την ανακοίνωση εκ μέρους των αμερικανικών αρχών ότι καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα μετάδοσης του ιού μεταξύ συζύγων στο Σικάγο.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο κορωνοϊός είναι «ένα εξαιρετικό γεγονός που συνιστά κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς σημειώνεται διεθνής εξάπλωση μιας ασθένειας η οποία δυνητικά απαιτεί συντονισμένη διεθνή δράση».
Ο επικεφαλής του οργανισμού δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι αιτία για την κήρυξη εκτάκτου ανάγκης δεν είναι όσα συμβαίνουν στην Κίνα, αλλά αυτό που συμβαίνει σε άλλες χώρες.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση «ο ΠΟΥ πιστεύει ότι εξακολουθεί να είναι δυνατό να διακοπεί η εξάπλωση του ιού, υπό την προϋπόθεση ότι οι χώρες θα θεσπίσουν ισχυρά μέτρα για την έγκαιρη ανίχνευση των κρουσμάτων, την απομόνωση και τη θεραπεία των περιστατικών, τον εντοπισμό επαφών και την προώθηση μέτρων κοινωνικής απομάκρυνσης ανάλογα με τον κίνδυνο.
Η επιτροπή συμφώνησε ότι η επιδημία αυτή ανταποκρίνεται πλέον στα κριτήρια για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος και πρότεινε τις ακόλουθες συμβουλές να εκδοθούν ως προσωρινές συστάσεις».
Πάντως ο επικεφαλής του ΠΟΥ τόνισε ότι δεν υπάρχει ανάγκη ταξιδιωτικών περιορισμών ή περιορισμών στο εμπόριο, ενώ παράλληλα εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις κινεζικές αρχές για τα μέτρα που λαμβάνουν.
Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι χώρες που επαναπατρίζουν ή που σκοπεύουν να επαναπατρίσουν τους πολίτες τους από την Κίνα ενώ ξένες επιχειρήσεις ανακοινώνουν τη διακοπή λειτουργίας των μονάδων τους στη χώρα, για προληπτικούς λόγους.
Παράλληλα αρκετές αεροπορικές εταιρείες έχουν διακόψει πλήρως όλες τις πτήσεις προς την Κίνα, ενώ σε πολλά αεροδρόμια έχουν δημιουργηθεί μονάδες εξέτασης όλων των επιβατών που έρχονται από κινεζικές πόλεις.
Όλα δείχνουν ότι η εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι η Κίνα μπορεί να ελέγξει την κατάσταση μάλλον θα αποδειχθεί αισιόδοξη, καθώς τα θύματα και τα κρούσματα – τόσο εντός όσο και εκτός Κίνας - συνεχώς αυξάνονται.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη 30/1 ότι το σύνολο των θανάτων που οφείλονται σε επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού αυξήθηκε κατά 38 για να φθάσει τους 170 ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 1.700 και πλέον.
Η επιτροπή διευκρίνισε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ότι έχουν επιβεβαιωθεί 7.711 κρούσματα του νέου κορωνοϊού και υπάρχουν επίσης άλλα 12.167 ύποπτα κρούσματα.
Νωρίτερα, οι υγειονομικές αρχές στη Χουμπέι έκαναν λόγο για 37 νέους θανάτους και 1.032 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε αυτή την επαρχία, εστία της μόλυνσης του αποκαλούμενου 2019-nCoV.
Είναι χαρακτηριστικό πως τη Δευτέρα 27/1, οι νεκροί ήταν 81 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα 2.835.
Ωστόσο πηγές σε νοσοκομεία της Κίνας αναφέρουν ότι τα πραγματικά κρούσματα έχουν φθάσει τα 90.000 στην Κίνα και ότι η κυβέρνηση κρύβει το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος.
Είναι χαρακτηριστικό πως επιδημιολόγοι προειδοποιούν ότι η επιδημία θα διαρκέσει μήνες και θα προσβάλλει εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ επισημαίνεται ότι το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από το νέο κορωνοϊό είναι πλέον μεγαλύτερος από αυτούς που μολύνθηκαν από το Sars την περίοδο 2002 – 2003 (ο αριθμός των νεκρών είχε φτάσει τους 774 παγκοσμίως).
Υπό αυτά τα δεδομένα, η επιστημονική κοινότητα δίνει μάχη με τον χρόνο προκειμένου να κατασκευάσει το εμβόλιο κατά του νέου ιού.
Σε καραντίνα 90 άτομα στη Βαυαρία
Τουλάχιστον 90 άτομα, τα οποία ήρθαν σε επαφή με τους εργαζόμενους της εταιρείας Webasto οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό, τέθηκαν προληπτικά σε κατ' οίκον «καραντίνα» από τις υγειονομικές αρχές της Βαυαρίας, προκειμένου να εξετασθούν ενδελεχώς.
Η οδηγία αφορά όλους όσοι βρέθηκαν για τουλάχιστον 15' σε απόσταση έως και δύο μέτρων από τα άτομα που έχουν ήδη διαγνωσθεί ως ασθενείς.
Την ίδια ώρα η υγεία του πρώτου ασθενούς, ο οποίος διαγνώσθηκε στις 27 Ιανουαρίου, εξελίσσεται απολύτως φυσιολογικά και τις επόμενες ημέρες θα αποφασιστεί πόσο σύντομα θα μπορέσει να λάβει εξιτήριο.
Στο μεταξύ οι γερμανικές αρχές ετοιμάζονται να προχωρήσουν στον επαναπατρισμό περίπου 100 Γερμανών και των οικείων τους, οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή Ουχάν, το επίκεντρο του νέου κινεζικού κοροναϊού, το ερχόμενο Σάββατο.
Για την επιχείρηση θα χρησιμοποιηθεί αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας.
H Ρωσία κλείνει τα σύνορα με την Κίνα στην Άπω Ανατολή
Το κλείσιμο των συνόρων με την Κίνα στην Άπω Ανατολή ανακοίνωσε η Ρωσία σε μια προσπάθεια αποτροπής της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Η ανακοίνωση έγινε από τον πρωθυπουργό, Mikhail Mishustin, σε μία προσπάθεια αποτροπής της εμφάνισης κρουσμάτων του νέου ιού στη ρωσική επικράτεια.
«Η σχετική εντολή υπεγράφη σήμερα και η εφαρμογή έχει ήδη ξεκινήσει.
Αργότερα, θα ενημερώσουμε τους πάντες, μέσω της καθιερωμένης διαδικασίας, για το κλείσιμο των συνόρων στην περιοχή της Άπω Ανατολής και για τα υπόλοιπα μέτρα που η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει» δήλωσε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.
Ιταλία: Σε καραντίνα κρουαζιερόπλοιο με 6000 επιβάτες λόγω πιθανού κρούσματος κορωνοϊού
Έξι χιλιάδες επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Costa Smeralda έχουν τεθεί σε καραντίνα, καθώς μια επιβάτης παρουσίασε συμπτώματα του κορωνοϊού που ξεκίνησε από την Wuhan.
Εκπρόσωπος της Costa Cruises δήλωσε πως μια 54χρονη εκδήλωσε συμπτώματα του κορωνοϊού, κυρίως πυρετό.
«Όλοι οι υπόλοιποι επιβάτες παραμένουν εντός του πλοίου» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.
Σύμφωνα με ιταλικές πηγές η 54χρονη και ο σύζυγός της προέρχονται από το Χονγκ Κονγκ και βρίσκονται σε ξεχωριστά δωμάτια σε απομόνωση στο νοσοκομειακό τμήμα του Costa Smeralda.
Το ζευγάρι θα παραμείνει εκεί μέχρι να αποδειχτεί πως είναι αρνητικοί στον κορωνοϊό.
Το κρουαζιερόπλοιο παραμένει στο λιμάνι της Civitavecchia, μια παραθαλάσσια πόλη βορειοδυτικά της Ρώμης, αφού έφτασε από την Μαγιόρκα της Ισπανίας.
Σήμερα το απόγευμα (30/1) αναμένονται οι ιατρικές εξετάσεις του ζευγαριού, το οποίο είχε φτάσει στις 25 Ιανουαρίου στο αεροδρόμιο του Μιλάνου από το Μακάο.
Αγώνας δρόμου για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού – Ρωσία και Κίνα εργάζονται για την ανάπτυξη του
Με αμείωτη ένταση συνεχίζει τις προσπάθειες η επιστημονική κοινότητα προκειμένου να αναπτύξει ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, την ώρα που η επιδημία λαμβάνει διαστάσεις καθώς αυξάνονται τόσο ο αριθμός των νεκρών όσο και τα κρούσματα.
Ήδη υπάρχουν πληροφορίες ότι η Ρωσία και η Κίνα εργάζονται από κοινού για να αναπτύξουν ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και ότι η Κίνα έχει παραδώσει το γονιδίωμα του ιού στη Ρωσία.
«Ρώσοι και Κινέζοι ειδικοί έχουν ξεκινήσει την παρασκευή ενός εμβολίου», αναφέρει στην ιστοσελίδα του το προξενείο της Ρωσίας στην πόλη Γκουανγκζού της Κίνας.
Εν τω μεταξύ, ομάδα επιστημόνων στην Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα ότι καλλιέργησε με επιτυχία μια εργαστηριακή εκδοχή του νέου κορωνοϊού, αναφέροντας πως το επίτευγμα αυτό μπορεί να βοηθήσει στο να επιταχυνθεί η δημιουργία εμβολίου.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Λοιμώξεων και Ανοσίας Πίτερ Ντόχερτι στην Μελβούρνη ανακοίνωσαν ότι θα δώσουν το δείγμα αυτό, το οποίο δημιουργήθηκε από έναν ασθενή που είχε προσβληθεί, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και σε εργαστήρια στον κόσμο.
«Αυτό είναι ένα βήμα, είναι ένα κομμάτι του πάζλ με το οποίο συμβάλαμε» ανέφερε ο αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου.
Κλείνει τα καταστήματα της η ΙΚΕΑ
Εν τω μεταξύ και λόγω της επιδημίας, η σουηδική εταιρεία επίπλων και οικιακών ειδών IKEA ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά τη λειτουργία όλων των υποκαταστημάτων της στην Κίνα.
Η απόφαση να κλείσουν και τα τριάντα υποκαταστήματα της ΙΚΕΑ ανακοινώθηκε πριν συμπληρωθούν 24 ώρες από την αρχική κίνησή να αναστείλει τη λειτουργία των μισών και να συντομεύσει το ωράριο λειτουργίας τους.
Στις 5,2 ημέρες η περίοδος επώασης
Η περίοδος επώασης του νέου κορωνοϊού που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη μεγαλούπολη Ουχάν της κεντρικής Κίνας είναι της τάξης των 5,2 ημερών κατά μέσον όρο, ωστόσο ποικίλει ανάλογα με τον ασθενή, σημειώνουν Κινέζοι ερευνητές που εκπόνησαν μια από τις πιο εκτεταμένες μελέτες για την επιδημία ιογενούς πνευμονίας που έχει δημοσιευθεί μέχρι σήμερα.
Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εκτίμηση είναι ακόμη προκαταρκτική και «ανακριβής» και παρουσιάζει σημαντικές αυξομειώσεις δικαιολογεί «μια περίοδο παρακολούθησης ή καραντίνας διάρκειας 14 ημερών για τα πρόσωπα που έχουν εκτεθεί» αναφέρει η μελέτη, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ιατρικής επιθεώρησης New England Journal of Medicine (NEJM).
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΫ) αναφέρθηκε σε δελτίο του που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα σε ένα φάσμα 2 ως 10 ημερών για την εμφάνιση συμπτωμάτων (πυρετός, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή ως και οξεία αναπνευστική δυσχέρεια).
Η εκτίμηση των κινέζων επιστημόνων για την περίοδο επώασης του 2019-nCoV βασίζεται στην παρατήρηση 10 ασθενών.
Πάντως, οι δώδεκα ερευνητές μελέτησαν τα 425 πρώτα κρούσματα για να εξακριβώσουν τα βασικά χαρακτηριστικά της επιδημίας.
Αφότου ξέσπασε στην Ουχάν τον Δεκέμβριο, ο αριθμός των κρουσμάτων της επιδημίας διπλασιάζεται ανά 7,4 ημέρες, υποδεικνύουν τα δεδομένα τους.
Υπολογίζουν επίσης ότι κάθε ασθενής μολύνει κατά μέσον όρο 2,2 ανθρώπους.
Το μέγεθος αυτό αποκαλείται ρυθμός αναπαραγωγής, ή R0.
Δεν αποτελεί καθεαυτού πρόβλεψη για το εύρος μιας επιδημίας, πάντως είναι χρήσιμη παράμετρος.
Εν προκειμένω, είναι συγκριτικά χαμηλό, πιο κοντά στην απλή χειμωνιάτικη γρίπη (≈1,3) από ό,τι για παράδειγμα στην εξαιρετικά μολυσματική ιλαρά (≈12+), και συγκρίσιμο με τον κοροναϊό που προκάλεσε την επιδημία του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου, ή ΣΟΑΣ, από το 2002 (≈3).
Οι Κινέζοι επιστήμονες επισημαίνουν στην ανάλυσή τους ότι η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο «άρχισε μεταξύ στενών επαφών στα μέσα Δεκεμβρίου 2019».
Δύο άλλες αναλύσεις που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη κάνουν λόγο για περίοδο επώασης μόλις μερικών ημερών: 5,8 ημερών με βάση την παρατήρηση των δεδομένων 34 ασθενών από ερευνητές στην Ολλανδία και τριών επιπλέον ημερών στην περίπτωση ενός 27χρονου Βιετναμέζου που μολύνθηκε από τον πατέρα του, που είχε επιστρέψει από την Ουχάν, σύμφωνα με επιστολή που δημοσιεύεται επίσης στο NEJM.
Στη μελέτη που έγινε στην Κίνα, οι μισοί από τους 425 ασθενείς ήταν από 60 ετών και πάνω, ενώ κανένας δεν ήταν κάτω από 15 ετών.
κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 40.000.
Επιδημιολόγοι προειδοποιούν: Η επιδημία του κορωνοϊού θα διαρκέσει μήνες – Θα προσβάλει εκατομμύρια
Παρά την εμπιστοσύνη που εξέφρασε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στην ικανότητα της Κίνας να περιορίσει την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, ειδικοί επιδημιολόγοι εμφανίζονται ιδιαίτερα απαισιόδοξοι τόσο ως προς τη διάρκεια όσο και ως προς τα «θύματα» της επιδημίας.
Ο David Fishman, επιδημιολόγος στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, εκτίμησε – βάσει των διαθέσιμων στοιχείων – ότι ο νέος κορωνοϊός θα διαρκέσει αρκετούς μήνες και ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα προσβληθούν από την ιογενή πνευμονία που προκαλεί.
«Το καλύτερο σενάριο θα ήταν η επιδημία να συνεχιστεί την άνοιξη, το καλοκαίρι και στη συνέχεια να υποχωρήσει» ανέφερε ο Fishman ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Alejandro Vespigani, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Northeastern - δημοσιεύει αναλύσεις για την επιδημία σε πραγματικό χρόνο -, ο οποίος υποστηρίζει πως η επιδημία δεν πρόκειται να σταματήσει ούτε την επόμενη εβδομάδα ούτε τον επόμενο μήνα.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά τον πλανήτη και οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης
Πέρα από τους 170 νεκρούς, τα 7.711 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού και τα 12.167 ύποπτα κρούσματα στην Κίνα, κρούσματα έχουν αναφερθεί και σε άλλες χώρες, γεγονός που ενισχύει την αγωνία των ειδικών αλλά και των πολιτών.
Συγκεκριμένα κρούσματα έχουν καταγραφεί σε Ταϊλάνδη (14 επιβεβαιωμένα κρούσματα), Ταϊβάν, Αυστραλία, Καμπότζη, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Μαλαισία, Νεπάλ, Σιγκαπούρη, Σρι Λάνκα, Βιετνάμ, Καναδά, ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Φινλανδία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Συνολικά, εκτιμάται ότι έχουν καταγραφεί περίπου 80 κρούσματα σε 17 χώρες
Σημειώνεται πως ΗΠΑ και Ιαπωνία έχουν ήδη οργανώσει επιχειρήσεις απομάκρυνσης μέρους των πολιτών τους που βρίσκονται στην πόλη Ουχάν, από όπου άρχισε και η επιδημία.
Όπως έγινε γνωστό, κανείς από τους 195 Αμερικάνους που επαναπατρίστηκαν, δεν παρουσίασε συμπτώματα του ιού σε αντίθεση με 3 από τους συνολικά 206 Ιάπωνες που επαναπατρίστηκαν.
Η πόλη Ουχάν και η επαρχία Χουμπέι είναι σε καραντίνα από τις 23 Ιανουαρίου.
Παράλληλα ένα γαλλικό αεροπλάνο ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει χθες το βράδυ για την Ουχάν και ένα δεύτερο «πιο αργά μέσα στην εβδομάδα», σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τα δύο αεροσκάφη μπορούν να επαναπατρίσουν συνολικά τουλάχιστον 250 Γάλλους και περισσότερους από 100 πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Και άλλες χώρες σχεδιάζουν αντίστοιχες επιχειρήσεις: η Ιταλία ανακοίνωσε την αποστολή σήμερα αεροσκάφους στην Ουχάν, το Βερολίνο σχεδιάζει την απομάκρυνση περίπου 90 Γερμανών «τις επόμενες ημέρες» και ο Καναδάς πρόκειται επίσης να ναυλώσει αεροπλάνο.
Αυστραλία και Βρετανία επίσης εξετάζουν την απομάκρυνση πολιτών τους, ενώ η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε ότι θα ναυλώσει αεροπλάνο 300 θέσεων για την απομάκρυνση των Νεοζηλανδών που βρίσκονται στην κινεζική πόλη
Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr