Ενέργεια

ΔΕΠΑ: Ανταγωνιστικότερες οι συμβάσεις προμήθειας αερίου από Gazprom και Sonatrach

ΔΕΠΑ: Ανταγωνιστικότερες οι συμβάσεις προμήθειας αερίου από Gazprom και Sonatrach

Οι όροι των νέων συμφωνιών δίνουν τη δυνατότητα στην εταιρεία να επαναδιεκδικήσει βιομηχανικούς πρώην πελάτες της που έχει κερδίσει ανταγωνισμός, ενώ παράλληλα διαμορφώνουν ακόμη πιο ευοίωνες συνθήκες για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας

Αίσια έκβαση είχαν οι διαπραγματεύσεις της διοίκησης της ΔΕΠΑ με τις Gazprom και Sonatrach για την αναθεώρηση των συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμφωνίες με τη ρωσική και την αλγερινή εταιρεία. Οι όροι των συμφωνιών εξασφαλίζουν ένα σαφώς πιο ανταγωνιστικό «καλάθι» προμήθειας στη ΔΕΠΑ, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να επαναδιεκδικήσει βιομηχανικούς πρώην πελάτες της που έχει κερδίσει ανταγωνισμός, αλλά και διαμορφώνει ακόμη πιο ευοίωνες συνθήκες για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, στην οποία θα «περάσουν» τα διακρατικά συμβόλαια.

Όπως έχει γράψει το WorldEnergyNews πριν από δύο εβδομάδες, οι συζητήσεις μπήκαν στην τελική ευθεία στις αρχές του χρόνου, ενώ είχαν ξεκινήσει εδώ και περίπου ένα τρίμηνο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι διαπραγματεύσεις με την Gazprom είχαν ως αποτέλεσμα να επανακαθορισθεί ο τρόπος υπολογισμού της τιμής προμήθειας αερίου αγωγού, η οποία πλέον θα βασίζεται κατά 60% στην τιμή του αργού πετρελαίου (oil index) και κατά 40% στις τιμές των spot φορτίων LNG στο hub της Ολλανδίας ( TTF). Μία «φόρμουλα» που οδηγεί σε αισθητή μείωση της τιμής αγοράς αερίου από τον βασικό προμηθευτή της ΔΕΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η σημαντικότερη αλλαγή στο νέο συμβόλαιο με τη Sonatrach, αφορά στη μείωση των ποσοτήτων αλγερινού υγροποιημένου καυσίμου που θα πρέπει υποχρεωτικά να προμηθευτεί η ελληνική εταιρεία, στο πλαίσιο του συμβολαίου. Κάτι που σημαίνει ότι η ΔΕΠΑ αποκτά πλέον μεγαλύτερη ευελιξία στην απόκτηση spot φορτίων LNG, ώστε να αξιοποιήσει πολύ περισσότερο την ευνοϊκή συγκυρία των χαμηλών τιμών τους.

Αναπροσαρμογή

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι η νέα διοίκηση της ελληνικής εταιρείας πέτυχε τον στόχο που είχε θέσει κατά την επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων, θέτοντας ως βασική προτεραιότητα την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα που έχει επιφέρει η κατακόρυφη μείωση των τιμών των spot φορτίων LNG στη διεθνή αγορά, αλλά και οι ενισχυμένες πλέον δυνατότητες εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη χώρα μας, μέσω της Ρεβυθούσας.

Την ίδια στιγμή, οι συμφωνίες αναβαθμίζουν τον ρόλο των διακρατικών συμβολαίων στα asset της ΔΕΠΑ Εμπορίας, τα οποία θα διεκδικήσουν οι υποψήφιοι επενδυτές στον εν εξελίξει διαγωνισμό. Επίσης, έρχονται σε μία συγκυρία όπου έληξε θετικά και η 10ετής δικαστική διαμάχη της ΔΕΠΑ με την Botas, με το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο να επιβάλει αναδρομική μείωση της τιμής προμήθειας φυσικού αερίου από την τουρκική εταιρεία. Μία ετυμηγορία που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, «μεταφράζεται» σε μείωση της τάξης του 30% του κόστους αγοράς καυσίμου από τον τρίτο διεθνή προμηθευτή της εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του επόμενου μήνα η ΔΕΠΑ θα ξεκινήσει με την Gazprom ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων, αυτή τη φορά για την εφαρμογή της ρήτρας take or pay για το 2019. Και σε αυτή την περίπτωση επικρατεί αισιοδοξία για θετική έκβαση, με δεδομένο ότι ήδη στην επαναδιαπραγμάτευση της τιμής προμήθειας, η ρωσική πλευρά έδειξε να κατανοεί την αλλαγή των ισορροπιών που προκάλεσε η κατακόρυφη αύξηση εισαγωγών LNG.

Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης