Στον σχετικό διαγωνισμό της Αρχής, υπέβαλαν προσφορές τρεις διεθνείς εταιρίες συμβούλων
Σε αναζήτηση συμβούλου προκειμένου να ανταποκριθεί στον κρίσιμο ρόλο του monitoring της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας όπως αυτή θα διαμορφωθεί μετά την εφαρμογή του Target Model, βρίσκεται η ΡΑΕ.
Στο διαγωνισμό που έχει προκηρυχθεί από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και έχει τίτλο: «Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για τον εντοπισμό, την ανάπτυξη και τη θέση σε εφαρμογή των κατάλληλων μεθόδων, κανόνων και εργαλείων παρακολούθησης της Χονδρεμπορικής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας υπό καθεστώς Target Model», υπέβαλαν προσφορές τρεις διεθνείς εταιρίες συμβούλων και συγκεκριμένα η ECCO International Inc, η Pöyry Management Consulting (UK) Ltd και η Grant Thornton Tax and Business Advisory Solutions S.A.
Ακολούθησε η τεχνική αξιολόγηση των προσφορών από την αρμόδια επιτροπή της ΡΑΕ με βάση μια σειρά από κριτήρια και συγκεκριμένα:
• Τη σαφήνεια αντίληψης του αντικειμένου υπηρεσιών και ολοκληρωμένη κατανόηση απαιτήσεων
• Τη μεθοδολογική προσέγγιση υλοποίησης του έργου
• Την οργάνωση του έργου και
• Τη σύνθεση της ομάδας έργου
Σύμφωνα με την αξιολόγηση των τριών προτάσεων που έγινε από την Επιτροπή του Διαγωνισμού που έχει συστήσει η ΡΑΕ, η βαθμολογία της ECCO International ήταν 92,7% της Pöyry Management Consulting 92,85% και της Grant Thornton 69,6%.
Δεσμευτικές προσφορές έως τις 4 Φεβρουαρίου
Μετά από εισήγηση της Επιτροπής του Διαγωνισμού η ΡΑΕ προχώρησε ήδη στη δεύτερη φάση της διαδικασίας καλώντας τους τρεις υποψήφιους να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές έως τις 4 Φεβρουαρίου. Πρέπει να σημειωθεί ότι το έργο του monitoring της αγοράς θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο για την ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού καθώς η ΡΑΕ έχει τη δυνατότητα εφόσον διαπιστωθεί ότι γίνονται προσφορές κάτω του κόστους να επαναφέρει στην τάξη τον εκάστοτε παίκτη και σε αυτές τις περιπτώσεις προβλέπονται υψηλά πρόστιμα για παραβίαση των όρων του υγιούς ανταγωνισμού.
Αναφορικά με την προθεσμιακή αγορά, ίσως το πιο σύνθετο ζήτημα είναι ότι η αδειοδότηση του εκκαθαριστή θα πρέπει να γίνει από μια Ευρωπαϊκή Αρχή. Εξάλλου πρόσφατα τέθηκε σε διαβούλευση το πλαίσιο για τους market makers με όλα τα κίνητρα που τους αφορούν.
Πάντως υπάρχουν ανησυχίες για την ετοιμότητα όλων των εμπλεκομένων και θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο το λεγόμενο «dry run» των αγορών δηλαδή η λειτουργία όλων των συστημάτων σε πραγματικές συνθήκες αλλά χωρίς να βρίσκονται στον αέρα. Μάλιστα εκφράζονται κάποιες ανησυχίες να μην επαναληφθεί το παράδειγμα της Ιρλανδίας, όπου χρειάστηκαν επιπλέον έξι μήνες για να λειτουργήσει η αγορά σε πραγματικές συνθήκες.
www.worldenergynews.gr