Τελευταία Νέα

Επέκταση της NRG στους ΦΟΣΕ και τα διμερή συμβόλαια «πράσινης» ενέργειας

tags :
Επέκταση της NRG στους ΦΟΣΕ και τα διμερή συμβόλαια «πράσινης» ενέργειας

Όπως ανάφερε στην πρόσφατη εκδήλωση του ΣΠΕΦ ο γενικός διευθυντής της NRG, Αναστάσιος Λωσταράκος, η εταιρεία δίνει ήδη το «παρών στην ήδη στον τομέα των πιστοποιητικών προέλευσης, έχοντας συμβολαιοποιήσει για το 2020 περί τις  200.000 MWh 

Στην παροχή υπηρεσιών στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ προτίθεται να δραστηριοποιηθεί η NRG, εταιρία του ομίλου της Μότορ Όιλ, η οποία ετοιμάζεται για δυναμική παρουσία στη νέα αγορά του Target Model   ως aggregator (φορέας συλλογικής εκπροσώπησης), ενεργοποιείται ήδη στον τομέα των πιστοποιητικών προέλευσης, ενώ σχεδιάζει την παρουσία της και στον τομέα των διμερών συμβολαίων (PPA).

Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του γενικού διευθυντή της NRG κ. Αναστάσιου Λωσταράκου στην πρόσφατη εκδήλωση του ΣΠΕΦ, του συνδέσμου που εκπροσωπεί τους παραγωγούς  ενέργειας από φωτοβολταϊκά. «Θέλουμε να ενισχύσουμε τις επενδύσεις ΑΠΕ ως στρατηγικός συνεργάτης και μπορούμε να το κάνουμε τόσο μακροπρόθεσμα όσο και βραχυπρόθεσμα για όλους τους παραγωγούς ΑΠΕ από φωτοβολταϊκά ανεξαρτήτως του καθεστώτος αποζημίωσης» δήλωσε ο κ. Λωσταράκος, τονίζοντας ότι το σχήμα που προτείνει η  NRG περιλαμβάνει τη διαχείριση και πώληση εγγυήσεων προέλευσης, την εκπροσώπηση στην υφιστάμενη αλλά και στις μελλοντικές ενεργειακές αγορές, καθώς και  στις διμερείς συναλλαγές ενέργειας. Η πρόταση της NRG απευθύνεται σε όλους τους παραγωγούς ενέργειας.

Ευκαιρία η αγορά εγγυήσεων προέλευσης

Η εταιρία, που δραστηριοποιείται στις λιανικές αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, θεωρεί την αγορά εγγυήσεων προέλευσης, που τώρα πάει να δημιουργηθεί στη χώρα μας,  ως μία νέα ευκαιρία.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Λωσταράκος, η εν λόγω αγορά είναι πολύ δυναμική στην Ευρώπη, εξαιρετικά ανταγωνιστική, με ζήτηση που έφθασε το 2019 στις 550 TWh. δηλαδή το 76% της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ αξιοποιήθηκε με εγγυήσεις προέλευσης. Πρωτοπόρα είναι η σκανδιναβική αγορά, αλλά δυναμικό παρών δίνουν και οι αγορές της Πορτογαλίας και της Ιταλίας.

Στην Ελλάδα το 2019, εγγυήσεις προέλευσης  χρησιμοποιήθηκαν  μόλις για 1,6 TWh δηλαδή για το 15% της παραγόμενης ενέργειας και αφορούσαν κυρίως μεταφορά από παραγωγούς που είναι και προμηθευτές.  Η NRG έχει  συμβολαιοποιήσει για το 2020 περί τις  200.000 MWh σε εγγυήσεις προέλευσης, τις οποίες προωθεί στην αγορά σε όλους τους τομείς, δηλαδή όχι μόνο προς τους μεγάλους πελάτες, αλλά και προς τη λιανική σταδιακά, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο μία νέα αγορά με προστιθέμενη αξία  για τις επενδύσεις ΑΠΕ, δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής της εταιρίας. 

Ρίσκα για τις ΑΠΕ με υποχρεώσεις αγοράς

Σύμφωνα με την ομιλία του κ. Λωσταράκου, από τον Νοέμβριο οι παραγωγοί με feed in premium συμμετέχουν στην αγορά,  ενώ επιπλέον μονάδες με το ίδιο σχήμα ή με κανένα σχήμα επιδότησης αναμένεται να εισέλθουν σε αυτή. Τα ρίσκα της αγοράς που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι αρκετά και σε σύντομο χρονικό διάστημα οι αγορές, στις οποίες οι παραγωγοί ανανεώσιμης ενέργειας θα πρέπει να συμμετάσχουν θα είναι περισσότερες και αρκετά πιο απαιτητικές.

«Ο κίνδυνος της πρόβλεψης παραγωγής σε πραγματικούς χρόνους, ο κίνδυνος της εξισορρόπησης και μακροπρόθεσμα ο κίνδυνος της διαχείρισης της συμφόρησης ενεργειακών ζωνών και μείωσης ή αποκοπής φορτίου χρήζουν διαρκούς διαχείρισης από τον παραγωγό ΑΠΕ. Για να υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση όλων αυτών των παραμέτρων, χρειάζονται πρόσθετες επενδύσεις αλλά και συνεργασία με έναν έμπειρο συμμετέχοντα στην αγορά με υψηλή τεχνογνωσία στα μοντέλα πρόβλεψης», είπε ο κ. Λωσταράκος. 

«Η εμπειρία μας  στα μοντέλα των αγορών και η επένδυση σε εξειδικευμένα  πληροφοριακά συστήματα που έχουν πετύχει παγκοσμίως μπορεί να κάνουν τη μετάβαση στη λειτουργία όχι μόνο ομαλή αλλά και ιδιαίτερα επικερδή. Τέλος με τη λειτουργία του Target Model η θέση μας ως προμηθευτές και έμποροι ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να οδηγήσει και στη σύναψη διμερών συμβολαίων. Άρα το ενεργειακό προϊόν που παράγεται από μονάδες ΑΠΕ μπορεί να βρει βέλτιστη αξιοποίηση μέσω των αγορών και μέσου του χαρτοφυλακίου προμήθειας της NRG», πρόσθεσε.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης