Εξοικονομώ

Πότε συμφέρουν οι ηλεκτρικοί λέβητες;

Πότε συμφέρουν οι ηλεκτρικοί λέβητες;

Η λειτουργία τους είναι οικονομική, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με νυχτερινό τιμολόγιο ΔΕΗ ή με φωτοβολταϊκά

Στο πλαίσιο της αναζήτησης μεθόδων και τρόπων για εναλλακτική και οικονομική θέρμανση, την «τιμητική» τους θα έχουν σήμερα οι ηλεκτρικοί λέβητες, οι οποίοι αποτελούν ιδανική επιλογή για ένα κεντρικό σύστημα θέρμανσης και ζεστού νερού χρήσης σε κατοικίες από 25 μέχρι 240 m². Μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με τα ήδη υπάρχοντα σώματα ή με θέρμανση δαπέδου και άλλα υδραυλικά συστήματα θέρμανσης.
Μάλιστα, λόγω της χρήσης ρεύματος, ως «καύσιμο» δεν χρειάζονται καμινάδα και δεξαμενή φύλαξης καυσίμων, ενώ η λειτουργία τους είναι αθόρυβη, καθαρή, οικολογική καθώς και χρειάζονται ελάχιστο χώρο τοποθέτησης.
Η λειτουργία τους είναι οικονομική, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με νυχτερινό τιμολόγιο ΔΕΗ ή με φωτοβολταϊκά.

Εύκολη τοποθέτηση
Οι ηλεκτρικοί λέβητες είναι μια συμφέρουσα και έξυπνη λύση για θέρμανση και ζεστό νερό.
Τοποθετούνται εύκολα και γρήγορα χωρίς να καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο και χωρίς να απαιτούνται καπνοδόχοι και δεξαμενές καυσίμων.
Ειδικά όταν πρόκειται για εξοχικές κατοικίες, διαμερίσματα και επαγγελματικούς χώρους, εφαρμόζονται ιδανικά.
Αναφορικά με το κομμάτι της εφαρμογής και της εγκατάστασης με αριθμούς, σε ένα διαμέρισμα ε εμβαδό 50 – 100 τετραγωνικά, απαιτείται λέβητας ονομαστικής ισχύος 8 KW, ενώ για κατοικίες με εμβαδό έως και 180 τ.μ η απαιτούμενη ισχύς αγγίζει τα 14 KW.

Πλεονεκτήματα
Αυτονομία στους χώρους
Αθόρυβη λειτουργία
Σταθερή θερμοκρασία νερού λόγω ηλεκτρονικής ρύθμισης
Δυνατότητα αντιστάθμισης
Χαμηλό κόστος λειτουργίας
Μηδαμινή συντήρηση
Μικρό μέγεθος συσκευής
Γρήγορη αντικατάσταση της συμβατικής θέρμανσης
Απαλλαγή από το λεβητοστάσιο
Συμβατότητα με όλων των ειδών υδραυλικές θερμάνσεις όπως συμβατικά καλοριφέρ, fan coils, ενδοδαπέδια, ηλιακά συστήματα κ.α.



Κόστος
Όσον αφορά το κόστος, η τιμή αγοράς ενός ηλεκτρικού λέβητα ξεκινά από τα 700 ευρώ (στην περίπτωση μονοφασικής συσκευής μικρής ισχύος) και μπορεί να φτάσει έως και τα 2.000 ευρώ (τριφασικός λέβητας μεγάλης ισχύος για κάλυψη μεγαλύτερων κατοικιών).
Παράλληλα, στα έξοδα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι θα συνυπολογιστούν και οι πρόσθετες παρεμβάσεις που απαιτούνται για την εγκατάσταση του λέβητα και μπορούν να φτάσουν και τα 1.500 ευρώ.


Ποιες είναι οι πρόσθετες επεμβάσεις

Για την εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος για ένα μονοσωλήνιο σύστημα είναι η σύνδεση του λέβητα με τον κεντρικό πίνακα της θέρμανσης της ιδιοκτησίας, ενώ για το δισωλήνιο σύστημα απαιτείται πιο μεγάλη επέμβαση, δηλαδή κοπή από τις στήλες του παλιού δισωλήνιου συστήματος και σχηματισμός οδεύσεων προς ένα κεντρικό σημείο απ’ όλα τα σώματα.

Αξίζει τον κόπο;

Το βασικότερο μειονέκτημα των ηλεκτρικών λεβητών είναι το υψηλό κόστος από τη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα να ενδέχεται να λάβουμε «φουσκωμένους» λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ειδοποιός ενέργεια που θα κάνει τη «διαφορά» έγκειται στη χρησιμοποίησή τους σε συνδυασμό με νυχτερινό ηλεκτρικό ρεύμα. Ταυτόχρονα, ενδείκνυται σε περιπτώσεις που χρειάζεσαι αυτονομία στο χώρο σου και για χρήση μερικών ωρών.
Επιπλέον, απαιτείται εξειδικευμένο συνεργείο για την δύσκολη εγκατάστασή τους λόγω των τεχνικών δυσκολιών.
Η κάθε απόφαση αποτελεί προσωπική επιλογή του καθενός μας και καθορίζεται από τις ανάγκες που έχουμε και το βάθος της τσέπη μας φυσικά.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης