Αυξάνεται ο ηλεκτρικός «χώρος» για νέα έργα ΑΠΕ στην περιοχή, όπως ανάφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, στην ετήσια εκδήλωση του ΣΠΕΦ
Έως το τέλος Μαρτίου αναμένεται να ολοκληρωθεί από τον ΑΔΔΜΗΕ ο «Δυτικός Διάδρομος» μεταφοράς ηλεκτρικής της Πελοποννήσου και έτσι να ανοίξει ο δρόμος για την εγκατάσταση νέων έργων ΑΠΕ, αλλά και για τη λειτουργία της μονάδας της ΔΕΗ Μεγαλόπολη 5 στην πλήρη δυναμικότητα της.
Αυτό δήλωσε το Σάββατο (24/1) στην ετήσια εκδήλωση του ΣΠΕΦ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, σημειώνοντας ότι με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης του ΚΥΤ Μεγαλόπολης με τη Γραμμή Μεταφοράς 400 kV ΚΥΤ Διστόμου - ΚΥΤ Αχελώου αίρεται ο κορεσμός του δικτύου της Πελοποννήσου και ανοίγει ο δρόμος για την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Επίσης, το έργο θα ανοίξει τον δρόμο για την πλήρη λειτουργία της Μεγαλόπολης 5, της μονάδας φυσικού αερίου της ΔΕΗ.
Προϋπολογισμός 105 εκατ. ευρώ
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο «Διάδρομος Α» όπως ονομάζεται η συγκεκριμένη γραμμή μεταφοράς, είναι έργο συνολικού προϋπολογισμού 105 εκατ. ευρώ και θα αυξήσει δραστικά την ικανότητα μεταφοράς ρεύματος από και προς την Πελοπόννησο, επιτρέποντας την αξιοποίηση του ενεργειακού παραγωγικού δυναμικού της περιοχής
Τα οφέλη θα μεγιστοποιηθούν με τη δημιουργία του «Διαδρόμου Β» (Γραμμή Μεταφοράς 400 kV Μεγαλόπολη-Κόρινθος-Αττική). Τα έργα αυτά προβλέπεται να ολοκληρωθούν εντός του 2021, ενώ το σκέλος Κόρινθος-Αττική προγραμματίζεται να περατωθεί το 2024.
Ήδη πάντως, με την ολοκλήρωση του «Διαδρόμου Α», θα αυξηθεί ο ηλεκτρικός «χώρος» στο δίκτυο της Πελοποννήσου, και θα δοθεί η δυνατότητα αύξησης της εγκατεστημένη ισχύος μονάδων ΑΠΕ. Με τη γραμμή αυτή, η μεγίστη επιτρεπόμενη εγκατεστημένη ισχύς από τους σταθμούς ΑΠΕ, η οποία είναι δυνατό να συνδεθεί ασφαλώς στο δίκτυο της Πελοποννήσου και ελαχιστοποιεί την απορριπτόμενη ενέργεια από αυτούς τους σταθμούς, εκτιμάται πλέον στα 1.700 MW έως 1.900 MW.
Κορεσμένη η Πελοπόννησος από το 2012
Ας σημειωθεί ότι το 2012, η ΡΑΕ με απόφασή της είχε κηρύξει το δίκτυο μεταφοράς της Πελοποννήσου ως κορεσμένο για την απορρόφηση της ισχύος από σταθμούς ΑΠΕ. Με τη δεύτερη διασύνδεση του Συστήματος της Πελοποννήσου στα 400 kV (ΚΥΤ Μεγαλόπολης - ΚΥΤ Κορίνθου - ΚΥΤ Κουμουνδούρου) του ΑΔΜΗΕ, εκτιμάται ότι το όριο θα αυξηθεί επιπλέον σε 2.000 MW έως 2.200 MW.
Αυτό αντανακλά άλλωστε και η πρόσφατη απόφαση της ΡΑΕ (663/2019) η οποία αναπροσαρμόζει σε 2.310 MW το παλαιό όριο κορεσμού, των 1.900 MW του 2012 για την ασφαλή απορρόφηση ισχύος από ΑΠΕ συνδεδεμένες στο δίκτυο μεταφοράς και διανομής της Πελοποννήσου.
www.worldenergynews.gr