Ηλεκτρισμός

A.McDowell (ΕΤΕπ): Εφικτή η χρηματοδότηση έργων φυσικού αερίου

A.McDowell (ΕΤΕπ): Εφικτή η χρηματοδότηση έργων φυσικού αερίου

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, προϋπόθεση είναι να συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου της πλήρους απανθρακοποίησης της Ευρωπαϊκής οικονομίας έως το 2050

Η χρηματοδότηση έργων φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορεί να είναι εφικτή ακόμη και μετά την αναθεώρηση του κανονισμού χορηγήσεων της τράπεζας, υπό τον όρο ότι θα συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου της πλήρους απανθρακοποίησης της Ευρωπαϊκής οικονομίας έως το 2050.

Αυτό εξήγησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Άντριου ΜακΝτάουελ, μιλώντας χθες στο συνέδριο Energy Athens Dialogues, αφού σημείωσε ότι η ΕΤΕπ ακολουθώντας και υποστηρίζοντας την πολιτική της Ευρώπης κατά της κλιματικής αλλαγής προτίθεται να πάψει να χρηματοδοτεί υφιστάμενα έργα φυσικού αερίου μετά το 2020-2021.  Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η ΕΤΕπ θεωρεί ότι εν όψει της πλήρους απανθρακοποποίσης το 2050 δεν θα υπάρχει χώρος για τέτοιου είδους έργα στο ενεργειακό σύστημα της Ευρώπης πολύ δε περισσότερο που η ωρίμανση των δανείων γίνεται σε 25 χρόνια, ενώ η διάρκεια ζωής των επενδύσεων αυτών είναι 30 χρόνια.

«Κοιτάζοντας μακροπρόθεσμα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μακ Ντάουελ διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει θέση για άνθρακα στις μεταφορές αλλά και για το φυσικό αέριο στο ενεργειακό σύστημα. Πρέπει ως Τράπεζα να ακολουθήσουμε το στόχο του μηδενικού άνθρακα και να λαμβάνουμε αποφάσεις με βάση το ρίσκο. Πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για ιδιωτικά έργα που δεν έχουν εγγυήσεις».

Εξαιρέσεις στον κανόνα

Με βάση αυτά τα δεδομένα η ΕΤΕπ έχει συμφωνήσει πως μετά το 2020-2021 δεν θα εγκρίνει πλέον έργα ορυκτών καυσίμων και φυσικού αερίου. Ωστόσο στον κανόνα αυτό υπάρχουν εξαιρέσεις που σχετίζονται με τις προδιαγραφές των έργων.

Συγκεκριμένα μονάδες φυσικού αερίου θα εγκρίνονται για χρηματοδότηση εφόσον οι εκπομπές άνθρακα θα είναι μικρότερες των 250 gr με  βάση τις σημερινές τεχνολογίες και εφόσον είναι  συνδυασμένου κύκλου ώστε να αξιοποιούν τη θερμότητα. Όπως σημείωσε ο κ. Μακ Ντάουελ το νέο στάνταρ των 250 gr μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση και «πράσινων» αερίων παράλληλα με το φυσικό αέριο και βεβαίως οι μετρήσεις θα αφορούν όλο τον κύκλο ζωής μιας επένδυσης.

Αυτό σημαίνει ότι με το πέρασμα του χρόνου και με τη βελτίωση της τεχνολογίας θα μπορεί να  αυξάνεται η χρήση «πράσινων» αερίων μαζί με το φυσικό αέριο και κατά συνέπεια να μειώνονται οι εκπομπές. 

Ωρίμανση «πράσινων» τεχνολογιών

Ένας ακόμη τρόπος για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση έργων φυσικού αερίου θα είναι η εγκατάσταση συστημάτων δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα. Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ σημείωσε βεβαίως ότι οι τεχνολογίες αυτές είναι δαπανηρές και δεν έχουν ωριμάσει ωστόσο όπως είπε στόχος της Τράπεζας είναι να διευκολύνει την ωρίμανση τους.

Πρόσθεσε δε ότι η ΕΤΕπ έχει συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνδυαστούν οι χρηματοδοτήσεις της με το Ταμείο της ΕΕ για την καινοτομία που διαθέτει 20 δις ευρώ για επενδύσεις.

Τέλος ο κ. Μακ Ντάουελ απευθυνόμενος στους Έλληνες ιδιώτες επενδυτές σημείωσε ότι η Τράπεζα μπορεί να εισφέρει τεχνολογίες και βοήθεια και να στηρίξει τα project που είναι ήδη ώριμα, όπως μονάδες παραγωγής ενέργειας αλλά και ο αγωγός φυσικού αερίου για τη διασύνδεση με τη Βόρεια Μακεδονία, έργα δηλαδή που θα ωριμάσουν εντός του 2021.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης