Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στον αέρα η κατάπαυση πυρός στη Λιβύη – Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη χώρα

Στον αέρα η κατάπαυση πυρός στη Λιβύη – Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη χώρα

Δυνάμεις του Haftar βομβάρδισαν το αεροδρόμιο της Τρίπολης

 
Μόλις λίγες ημέρες ή ακόμη καλύτερα ώρες κράτησε η κατάπαυση πυρός στη Λιβύη, η οποία συμφωνήθηκε την Κυριακή 19/1 στη Σύνοδο του Βερολίνου, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου των στρατιωτικών δυνάμεων της κυβέρνησης της Τρίπολης, το αεροδρόμιο της Τρίπολης έγινε στόχος έξι ρουκετών Grad, γεγονός που συνιστά «κατάφωρη απειλή» στην ασφάλεια της κυκλοφορίας των αεροσκαφών και «μία νέα παραβίαση της εκεχειρίας». Σύμφωνα με τον ίδιο, η επίθεση έγινε από τις δυνάμεις του στρατάρχη, Khalifa Haftar.
Οι πτήσεις εκτρέπονται προς το αεροδρόμιο της πόλης Μισράτα, που βρίσκεται σε απόσταση 200 χιλιομέτρων ανατολικά της Τρίπολης.
Ταυτόχρονα ο στρατός του Haftar μέσω Twitter ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους το οποίο ανήκει στην Τουρκία.

Image
Την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, υποστήριξε ότι το «μοναδικό εμπόδιο» για την εφαρμογή ειρηνευτικής διαδικασίας στην Λιβύη είναι ο Khalifa Haftar.
«Ορισμένες πλευρές, όπως εμείς, δεν υποστήριξαν παρά τον (επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής νεότητας Fayez al Sarraj.
Δυστυχώς, η Γαλλία και άλλοι Ευρωπαίοι υποστήριξαν τον Haftar.
Και δυστυχώς ο Haftar δεν θέλει να μοιρασθεί την εξουσία», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
«Εξαρτάται από τον Haftar.
Ο al Sarraj έχει ήδη δηλώσει την δέσμευσή του και επίσης υπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν για εκεχειρία στην Μόσχα.
Η πλευρά Sarraj έχει δεσμευθεί και δεν ήταν για εμάς δύσκολο να τον πείσουμε.
Αλλά ο Haftar δεν έχει δεσμευθεί ακόμη, άρα εξαρτάται από αυτόν», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στους δημοσιογράφους.
Υπερασπιζόμενος την συνεργασία ανάμεσα στην Άγκυρα και την Μόσχα στο ζήτημα της Λιβύης, ο Cavusoglu σημείωσε ότι η Ρωσία έγινε «παράγοντας» στην Λιβύη όπως έγινε στην Συρία όπου «κάλυψε ένα κενό» επεμβαίνοντας στη χώρα το 2015.
«Πώς μπήκε η Ρωσία στην Συρία;
Ακόμη και όταν το (συριακό) καθεστώς ξεπέρασε την κόκκινη γραμμή κάνοντας χρήση χημικών όπλων, οι ΗΠΑ, ο συνασπισμός και η Δύση δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε.
Η Ρωσία είδε το κενό και το κάλυψε».
«Το προσωπικό μας (στην Λιβύη) βρίσκεται εκεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς, τίποτε άλλο. Δεν έχουμε ισχυρή στρατιωτική παρουσία στην Λιβύη», διαβεβαίωσε ο Cavusoglu.

Το πετρέλαιο της Λιβύης ο βασικός στόχος κορυφαίων πετρελαϊκών εταιρειών

ENI, Gazprom, NOC, Daewoo, Repsol είναι οι βασικές ξένες εταιρίες που έχουν εμπλοκή στο πετρέλαιο και φυσικό αέριο της Λιβύης.
To συμπέρασμα είναι ότι ενώ έχει συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη, οι δυνάμεις του LNA του Haftar που ελέγχουν τα 2/3 της Λιβύης συνεχίζουν να κινούνται προς την Τρίπολη.
Οι τούρκοι είναι οι βασικοί προμηθευτές οπλικών συστημάτων του GNA της επίσημης κυβέρνησης που ελέγχει μόνο το 10% της Λιβύης και την πρωτεύουσα Τρίπολη ενώ οι ρώσοι παρέχουν υποστήριξη στο LNA και ενίοτε και στο GNA.
Το πετρέλαιο της Λιβύης αποτελεί πλέον πεδίο διεθνούς αντιπαράθεσης με τις διεθνείς δυνάμεις να επιχειρούν να ελέγξουν άμεσα ή έμμεσα την χώρα.

Image
 
Image
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λιβύη ζήτησε την άμεση επανάληψη των πετρελαϊκών δραστηριοτήτων

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Λιβύη ζήτησε σήμερα (21/1) την «άμεση» επανάληψη των πετρελαϊκών δραστηριοτήτων στην χώρα, που έχουν διακοπεί από το Σάββατο από τις στρατιωτικές δυνάμεις και τις φυλές που είναι πιστές στον K. Haftar.
«Οι δραστηριότητες της Εθνικής Επιχείρησης Πετρελαίου (NOC) πρέπει να επαναληφθούν αμέσως», αναφέρεται σε μήνυμα της αμερικανικής πρεσβείας στο Twitter, στο οποίο υπογραμμίζεται η «βαθιά ανησυχία» της για την διακοπή των εξαγωγών και της παραγωγής στις περισσότερες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας.
Tα βασικά πετρελαϊκά κοιτάσματα πεδία και οι εγκαταστάσεις παραγωγής της Λιβύης παρέμειναν κλειστά , ένδειξη ότι η πολιτοφυλακή δεν υποχωρεί  μετά από διεθνή σύνοδο κορυφής για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη.
Η NOC επιβεβαίωσε ότι είχε επικαλεσθεί την ύπαρξη ανωτέρας βίας στις εξαγωγές πετρελαίου από δύο βασικά κοιτάσματα, μια ρήτρα που επιτρέπει την αδυναμία εκπλήρωσης των διεθνών συμβάσεων εξαιτίας ξαφνικής αναστάτωσης.
Το συνεχές κλείσιμο σχεδόν όλων των εγκαταστάσεων πετρελαίου της Λιβύης από την πολιτοφυλακή προκαλεί πίεση στους αντιπάλους τους στη Δύση, την κυβέρνηση που υποστηρίζει το ΟΗΕ που ελέγχει την πρωτεύουσα, την Τρίπολη.
Η αναστάτωση αναμένεται να υπερβεί κατά το ήμισυ την ημερήσια παραγωγή αργού πετρελαίου στα 500.000 βαρέλια από 1,3 εκατομμύρια βαρέλια, με απώλειες 55 εκατ. δολάρια την ημέρα, προειδοποίησε η NOC.

Ο Haftar πρέπει να επιλέξει πολιτική λύση

Ο Haftar πρέπει να συμμορφωθεί με τις προσκλήσεις για πολιτική λύση στη σύγκρουση στη Λιβύη και να λάβει μέτρα για να εξασφαλίσει «ηρεμία στο έδαφος», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu.
Ο Cavusoglu δήλωσε ότι η άρνηση του Haftar να υπογράψει κοινό ανακοινωθέν στο Βερολίνο είχε θέσει ερωτήματα σχετικά με την πρόθεσή του.
«Ο Haftar θέλει μια πολιτική ή στρατιωτική λύση;
Μέχρι τώρα, η στάση του έχει δείξει ότι θέλει στρατιωτική», δήλωσε στον τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα NTV στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.
«Ο Haftar πρέπει να επιστρέψει αμέσως στην γραμμή πολιτικής λύσης και να λάβει συγκεκριμένα και θετικά βήματα σύμφωνα με τις προσκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για ηρεμία στο έδαφος».

Εμπάργκο όπλων

Παγκόσμιες δυνάμεις με συμφέροντα στη μακροχρόνια σύγκρουση της Λιβύης υποσχέθηκαν να σεβαστούν ένα πολύ παραβιαζόμενο εμπάργκο όπλων και να πιέσουν τις αντίπαλες φατρίες να επιτύχουν ανακωχή.
Αλλά στο έδαφος, οι εντάσεις παρέμειναν υψηλές.
Καθώς οι ηγέτες του κόσμου συζήτησαν για στρατιωτική κλιμάκωση, οι παρατηρητές ανέφεραν ότι διάσπαρτες συγκρούσεις ξέσπασαν έξω από την Τρίπολη, δοκιμάζοντας μια λεπτή εκεχειρία.
Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Khalifa Haftar εδώ και πολλούς μήνες πολιορκούν την πρωτεύουσα της χώρας την Τρίπολη.
Δεκάδες στρατιώτες από φυλετικές ομάδες πιστές στον Haftar προέλασαν για να κατασκηνώσουν στα δύο πεδία πετρελαίου, το al-Sharara  και το al-Feel.
Οι σύμμαχοι της Haftar έκλεισαν ένα μεγάλο αγωγό το Σαββατοκύριακο, σταματώντας την παραγωγή περίπου 380.000 βαρελιών πετρελαίου ημερησίως.
«Το κλείσιμο των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Mohamed Maikal, ο ηγέτης της φυλής που κατέλαβε τα πεδία, γνωστός ως Fezzan.
Οι φύλαρχοι κατηγορούν την κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία ελέγχει την Κεντρική Ττράπεζα της Λιβύης, ότι χρησιμοποιεί έσοδα από το πετρέλαιο για τη χρηματοδότηση στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον της πολιτοφυλακής του Haftar.
Η διακοπή της παραγωγής στο νότο ακολουθεί το κλείσιμο του Σαββατοκύριακου όλων των τερματικών σταθμών στην ανατολική Λιβύη.
Μόνο τα υπεράκτια πεδία και μια μικρότερη εγκατάσταση παραμένουν λειτουργικά, δήλωσε η εθνική εταιρεία πετρελαίου.
Το πετρέλαιο, η σωτηρία της οικονομίας της Λιβύης, είναι από καιρό βασικός παράγοντας στον εμφύλιο πόλεμο, καθώς οι αντίπαλες φυλές πολεμούν για τον έλεγχο των πετρελαϊκών πεδίων και των κρατικών εσόδων.
Η Λιβύη έχει το ένατο μεγαλύτερο απόθεμα πετρελαίου στον κόσμο και τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στην Αφρική.
Παραμένει ασαφές εάν η δέσμευση για την ανάσχεση ξένων παρεμβολών που ανακοινώθηκε στο Βερολίνο θα αποδειχθεί αποτελεσματικότερη όσον αφορά το να σταματήσει ο μακροχρόνιος πόλεμος στη Λιβύη από τις προηγούμενες εκεχειρίες που αγνοήθηκαν ευρέως.
Ο Jalel Harchaoui, αναλυτής στο Ολλανδικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, δήλωσε ότι η διάσκεψη κορυφής του Βερολίνου δεν εξασφάλισε «απολύτως κανένα» από τους «συγκεκριμένους μηχανισμούς» που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί ότι όλα τα μέρη της σύγκρουσης θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις για εκεχειρία και αποκλιμάκωση.
Οι δύο βασικοί αντίπαλοι ηγέτες της Λιβύης, πρωθυπουργός Fayez al Sarraj και ηγέτης Haftar, δεν υπέγραψαν κανένα έγγραφο, πόσο μάλλον να εμφανίζονται στην ίδια αίθουσα.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Merkel και ο υπουργός Εξωτερικών της δήλωσαν ότι συναντήθηκαν με τους ηγέτες χωριστά πριν από την έναρξη της διάσκεψης.
Ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Βερολίνο, επέκρινε την αποτυχία του Haftar να συμφωνήσει σε μια χάρτα πορείας για τον τερματισμό του πολέμου.
Ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κ. Christoph Heusgen, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το πιο σημαντικό ζήτημα είναι τώρα ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές της Λιβύης να διαπραγματευτούν μια «πραγματική κατάπαυση του πυρός».
Οι συνομιλίες πρόκειται να ξεκινήσουν αυτήν την εβδομάδα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης