Μικρά deal θέλει η Orsted για να παραμείνει μεγάλη

tags :
Μικρά deal θέλει η Orsted για να παραμείνει μεγάλη

Οι μεγάλες εξαγορές και συγχωνεύσεις ελλοχεύουν κινδύνους δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας

 

Η Orsted, η μεγαλύτερη εταιρεία εκμετάλλευσης παράκτιων αιολικών πάρκων στον κόσμο, σχεδιάζει να αποφύγει τις μεγάλες εξαγορές, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της την Τρίτη 21/1/2020, προτιμώντας μικρές συμφωνίες για να διατηρήσει τον όμιλο μεταξύ των μεγαλύτερων ανανεώσιμων παικτών.
"Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι απορρίπτετε η στρατηγική συγχωνεύσεων και εξαγορών,", δήλωσε ο Henrik Poulsen στο Reuters κατά την ετήσια σύνοδο κορυφής για την ενέργεια που διοργάνωσε η εφημερίδα Handelsblatt στο Βερολίνο.
"Θα προτιμούσα να πραγματοποιήσω μια σειρά από μικρές εξαγορές από ένα μεγάλο «κτύπημα» όπου θα μπορούσαμε να σκοντάψουμε", δήλωσε ο Poulsen, προσθέτοντας ότι οι συμφωνίες θα ήταν μάλλον εκατοντάδες εκατομμύρια, όπως και οι πρόσφατες εξαγορές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συμπλήρωσε ότι οι συμφωνίες θα επικεντρωθούν σε έργα σε νέες αγορές.

Μετακίνηση των πετρελαϊκών στην "πράσινη" ενέργεια

Ο Poulsen, Διευθύνων Σύμβουλος της Orsted από το 2012, επιβράβευε τη μετατροπή του ομίλου από μια διαφοροποιημένη επιχείρηση με δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον παγκόσμιο No.1 κατασκευαστή αιολικών πάρκων ανοικτής θάλασσας.
Επεσήμανε ότι αναμένεται ότι ο παγκόσμιος τομέας της πράσινης ενέργειας θα κυριαρχείται από τις παραδοσιακές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας καθώς και από τις μεγάλες πετρελαϊκές, οι οποίες όλο και περισσότερο μετακινούνται στον τομέα της ενέργειας ως ένας τρόπος διαφοροποίησης από τα ορυκτά καύσιμα.

Στη 10η θέση παγκοσμίως

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Orsted κατατάσσεται στην 10η θέση όσον αφορά την εγκατεστημένη δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μεταξύ των οποίων είναι η Iberdrola, η NextEra, η Enel, η EDP και η RWE.
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι 10 κορυφαίες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως καταγράφουν μόνο το 15% του συνολικού χαρτοφυλακίου του κόσμου, αφήνοντας αρκετό χώρο στους νεοεισερχόμενους, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαϊκών εταιριών Shell, BP και Total,
Ο Poulsen δήλωσε ότι ήταν ο στόχος του είναι να κρατήσει την Orsted, της οποίας οι μετοχές σχεδόν τριπλασιάστηκαν από το 2016, μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών του τομέα. Επί του παρόντος, ο όμιλος έχει εκτιμήσεις αγοράς ύψους 297 δισεκατομμυρίων δανικών κορωνών (44,1 δισεκατομμύρια δολάρια).
Η Orsted ανήκει κατά πλειοψηφία στην κυβέρνηση της Δανίας, η οποία κατέχει το 50,1% μετά από μια εισαγωγή στο 2016 και ενώ ο Poulsen δεν μπόρεσε να πει αν αυτό το μερίδιο θα μπορούσε να αλλάξει στο μέλλον.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης