Ηλεκτρισμός

Από τις εισαγωγές το μεγαλύτερο ποσοστό κάλυψης της ζήτησης σε ρεύμα τον Δεκέμβριο

Από τις εισαγωγές το μεγαλύτερο ποσοστό κάλυψης της ζήτησης σε ρεύμα τον Δεκέμβριο

Η μέση Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ)  Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε στα 59,68 €/ΜWh, καταγράφοντας αύξηση 4,33 €/ΜWh σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα

Σημαντική αύξηση των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, μείωση της παραγωγής από μονάδες φυσικού αερίου, αλλά και νέα κατακόρυφη πτώση της χρήσης του λιγνίτη από τη ΔΕΗ, καταγράφηκε τον Δεκέμβριο στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εισαγωγές αναδείχθηκαν στην μεγαλύτερη «πηγή» ηλεκτρισμού της χώρας, καλύπτοντας το 26,98% της καθαρής ζήτησης, με δεύτερο το φυσικό αέριο που κάλυψε το 25,02% του φορτίου, ενώ η λιγνιτική παραγωγή κάλυψε μόλις το 21,81% της ζήτησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΗΕΠ Δεκεμβρίου, που δημοσιοποίησε το Χρηματιστήριο Ενέργειας, η  παραγωγή από μονάδες φυσικού αερίου μειώθηκε τον Δεκέμβριο κατά 35% σε σχέση με αυτήν του αντίστοιχου μήνα του προηγούμενου έτους, σε αντίθεση με την παραγωγή των ΑΠΕ, η οποία αυξήθηκε κατά 36% και κάλυψαν το 20,90% του φορτίου. Σημαντική μείωση παρουσίασε και η παραγωγή από λιγνίτη, που υποχώρησε κατά 43% από τα επίπεδα του Δεκεμβρίου 2018.

Οι λιγότερες εξαγωγές στα τελευταία τρία έτη

Η μέση Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ)  Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε στα 59,68 €/ΜWh, καταγράφοντας αύξηση 4,33 €/ΜWh σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά και μείωση κατά 11,57 ευρώ/ ΜWh σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Η τιμή της Πρωτεύουσας εφεδρείας τον Δεκέμβριο έφτασε στο μέγιστο των  50 €/MW για 10 ώρες.

Η υδροηλεκτρική παραγωγή  κάλυψε το 5,29% της ζήτησης του Δεκεμβρίου ενώ  το 0,01% του φορτίου καλύφθηκε από μονάδες παραγωγής σε λειτουργία εναλλακτικού καυσίμου (πετρέλαιο) και σε κατάσταση δοκιμαστικής λειτουργίας.  Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους οι  εισαγωγές σημείωσαν αύξηση (9%), ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν σημαντικά (-94%). Για τον Δεκέμβριο 2019 προγραμματίστηκαν οι λιγότερες, σε μηνιαίο επίπεδο, εξαγωγές κατά τα τελευταία τρία έτη.

Μείωση της ζήτησης

Η συνολική ζήτηση μειώθηκε κατά 7% , σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Το υψηλότερο φορτίο ανήλθε  στα 8.343 MW και παρουσιάστηκε στις 31/12/2019 και ώρα 20:00 ενώ το χαμηλότερο καταγράφηκε στα 3.824 MW, την 1η Δεκεμβρίου 2019 και ώρα  04:00 πμ  

Η συνολική αξία ΗΕΠ του Δεκεμβρίου ανήλθε σε 269,2 εκ ευρώ . ενώ ο μέσος όρος της ημερήσιας αξίας σε 8,7 εκ ευρώ. Όσον αφορά στην κατανομή της εγχώριας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ανά τύπο καυσίμου τον Δεκέμβριο αυτά διαμορφώθηκαν ως εξής :  Φυσικό Αέριο 34,26%, ΑΠΕ 28,62%, Λιγνίτης 29,87%, Υδροηλεκτρικά  7,24%.

Σχετικά με την έγχυση ηλεκτρισμού στο σύστημα από τους συμμετέχοντες: η ΔΕΗ εμφανίζεται με μερίδιο 33,86%, ο  ΔΑΠΕΕΠ με 27,29% και η MYTILINEOS με 10,27%. Μάλιστα, τον Δεκέμβριο προγραμματίστηκαν  και οι δύο υψηλότερες ημερήσιες εγχύσεις ενέργειας από ΑΠΕ κατά τα τελευταία τρία έτη.

Τέλος, οι εγχύσεις από εισαγωγές ανήλθαν στις 1.187 GWh ενώ οι εξαγωγές έπεσαν σε μόλις 40 GWh. Στη διασύνδεση με την Ιταλία πραγματοποιήθηκαν αντιοικονομικές ροές για 179 ώρες (24% των ωρών του μήνα) ενώ στη διασύνδεση με τη Βουλγαρία για 111 ώρες (15% των ωρών του μήνα).

Ας σημειωθεί ότι, ως αντιοικονομική ροή ενέργειας χαρακτηρίζεται η ροή ενέργειας από μία ζώνη προσφορών με υψηλότερη τιμή προς μία ζώνη προσφορών με χαμηλότερη τιμή ενέργειας. Όπως αναφέρει το  δελτίο του ΗΕΠ αν λειτουργούσε η σύζευξη αγορών με την Ιταλία και τη Βουλγαρία αυτές οι αντιοικονομικές ροές δεν θα είχαν σημειωθεί.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης